• din ciclul de articole: ”Farmacia pe înțelesul tuturor”
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Nucul și produsele lui sunt foarte apreciate de nutriționiști ca alimente, de medici ca medicamente și de specialiștii în prelucrarea lemnului pentru obținerea mobilei de lux, iar în industria textilă se folosește pentru vopsirea diferitelor țesături din lână.
Identificare (Descrierea plantei)
Este un arbore impunător, viguros, cultivat în întrega țară prin livezi, vii, pe marginea șoselelor, grădini, găsindu-se frecvent și sub formă sălbatică prin pădurile din zona de dealuri.
Este ușor de recunoscut, trunchiul având scoarța netedă și cenușie în tinerețe, apoi crăpată. Frunzele sunt alcătuite din foliile dispuse alternativ pe un pețiol principal.
Recoltare și uscare
Frunzele se recoltează din mai până în august când au conținutul cel mai ridicat în substanțe active. Pentru a nu dăuna arborilor, nu se recoltează de pe același arbore decât 2-3 kg de frunze proaspete. Frunzele de nuc se brunifică ușor iar în cazul manipulării îndelungate și mai ales prin presare devin necorespunzătoare. De aceea se vor usca cât mai repede după recoltare, pe cale naturală în strat subțire, ferite de soare.
Compoziția chimică
Frunzele de nuc conțin taninuri, flavone, acid cumarinic acid elagic, acid clorogenic și un derivat naftochinonic (juglonă).
Preparate din frunze de nuc
Infuzia: 1 linguriță de frunze de nuc uscate și mărunțite groscior se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml de apă fiartă după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.
Decoct: Pentru utilizare externă sunt recomandate ceaiuri mai concentrate, acestea obținându-se folosind metoda decocției. Mod de preparare: 4 linguri de frunze uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic timp de 30 minute în 500 grame apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinala, aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată.
Tinctura: 2 linguri frunze de nuc uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Ulei terapeutic: 2 linguri frunze de nuc uscate și mărunțite groscior se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern mai ales în bolile dermatologice.
Tratamente pentru bolile interne
Boli ale aparatului circulator periferic (varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară). Conținutul frunzelor în acid cumarinic, ce are efect anticoagulant, justifică din punct de vedere farmacologic utilizarea preparatelor farmaceutice pentru afecțiunile vaselor circulatorii periferice. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Diareile infecțioase estivale - datorită conținutului în juglonă și tanin. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de gălbenele.
Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Diabet zaharat - Infuzia se administrează câte 3 cești pe zi îndulcite după gust cu edulcorant sintetic sau extract fluid din rădăcină de lemn dulce. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole. Un ceai antidiabetic mai eficient se obține prin asocierea frunzelor de nuc cu tecile de fasole și frunzele de urzică. Se prepară folosind tehnica combinată a decoctului și infuziei: 2 linguri de teci de fasole se fierb la foc mic timp de 15 minute în 250 ml apă. Se adaugă apoi 2 linguri de frunze de urzică și o lingură frunze de nuc. Se lasă în contact timp de 30 minute după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu un edulcorant neglucidic.
Insuficiența tiroidiană (Hipotiroidia) - beneficiază de tratament cu preparate din frunze datorită conținutului în iod. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-un ceai divers.
Tendința de îngrășare poate fi stopată dacă se administrează astfel: Infuzia câte o cană, iar tinctura câte 1/2 linguriță odată pe zi timp de 15 zile pe lună. Pentru corectarea gustului se pot folosi edulcoranți sintetici sau extractul fluid de lemn dulce.
Bolile pielii (dermatologice) (dermatite, dermatoze) - Prin conținutul în juglonă, o naftochinonă cu proprietăți antiseptice, preparatele din frunze de nuc sunt indicate în numeroase boli ale pielii. Infuzia se administrează câte 2 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de trei frați pătați.
Afecțiuni alergice ce se manifestă la nivelul pielii prin prurit (mâcărimi) sau placarde eritematoase - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi luate în puțină apă. În bolile alergice se pot administra frunzele de nuc în amestec cu trei frați pătați folosindu-se tehnica de preparare prezentată la obținerea infuziei. Se administrează 3-4 căni pe zi de obicei după masă.
Boli de natură inflamatorie tip reumatic - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Administrarea internă în bolile reumatice se completează cu aplicarea unor cataplasme (prișnițe) pe locul afectat cu o fiertură obținută din frunze de nuc sau cu unguente revulsive care pot fi procurate de la Farmacia Faltis.
Boli ale cavitatii bucale (afte, gingivite, micoze, abcese dentare) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Bolile șezutului (hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită) - Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Tratamente externe cu frunze de nuc
Băi vaginale și de șezut sunt recomandate în afecțiunile vaginului (micoze, infecții bacteriene cu germeni gram pozitivi și negativi), ale anusului și rectului (anite, rectite, hemoroizi externi). Se prepară o fiertură de frunze (4 linguri la 1 kg cu apă) făcându-se băi locale. Se pot utiliza apoi unguente, creme, ovule sau supozitoare.
Gargarisme pentru boli ale cavității bucale: afte, gingivite, stomatite, abcese dentare, extracții dentare. Gargară după fiecare masă folosind o infuzie din frunze de nuc.
Băi terapeutice - În diferite afecțiuni extinse ale pielii de natură bacteriană sau fungică, înainte de aplicarea unor creme sau unguente se fac băi cu o fiertură de frunze. Fiertura se obține din 4 linguri frunze de nuc la 1 kg cu apă. După filtrare, aceasta se toarnă în apa de baie.
Masaje locale în cazul eczemelor uscate și a dermatitei atopice a pielii (dishidroza) cu ulei terapeutic obținut după metodă prezentată mai sus.
Tamponări locale cu infuzie de nuc pentru toaletarea unor eczeme (escare de decubit) sau ulcerațiile supurânde (ulcerul varicos). Se pot aplica apoi unguente topice. Farmacia Faltis prepară asemenea unguente.
Fricționări locale în bolile pielii capului și ale părului. Tinctura de nuc împreună cu tinctura de țelină, de usturoi și de tătăneasă se poate folosi în diferite afecțiuni ce apar la nivelul scalpului (mătreața, dermatita seboreică a pielii capului). Farmacia Faltis prepară o asemnea tinctură compusă. De asemenea preparăm o Loțiune contra căderii părului pe bază de tinctură de nuc alături de tinctură de ardei iute și tinctură de china.
Pesticid in agricultura ecologică. Sub nuc nu crește mai nimic și nici nu este atacat de boli și dăunători. Din aceste motive decoctul din frunze de nuc reprezintă un ajutor esențial în obținerea de legume și fructe bio.
Alte utilizări. O fiertură din frunze de nuc dezinfectează tot așa de bine ca fumul de pucioasă sau soluția de dioxid de sulf butoaiele în care se păstrează vinul nou tras de pe drojdie.
Nota farmacistului
Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.
Începând cu numărul viitor: “Terapii naturale care se recoltează în luna septembrie”.