Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând de astăzi, 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
În sezonul rece, căile respiratorii superioare și plămânul sunt cele mai afectate de capriciile vremii. Cele mai frecvente boli ale căilor respiratorii sunt rinitele, sinuzitele, faringitele, laringitele, bronșitele, astmul bronșic, pneumonia.
Literatura de specialitate menționează peste 30 de plante pentru tratamentul naturist al afecțiunilor căilor respiratorii. Iată câteva dintre acestea: frunze de salvie, flori de mușețel, flori de gălbenele, frunze de iederă, flori de tei, flori de soc, rădăcina de lemn dulce, scoarță de salcie, flori de coada șoricelului, frunze de pătlagină sau nalbă și o legumă arhicunoscută (ceapa).
De reținut: Plantele medicinale uscate se păstrează întregi, mărunțirea lor făcându-se doar înaintea prelucrării. Păstrarea lor mărunțită favorizează oxidarea, deci inactivarea parțială a principiilor active din plantă. Din păcate, multe ceaiuri puse pe piață sunt divizate în pliculețe cu planta mărunțită. Este mai comod de folosit, dar în detrimentul efectului terapeutic.
Aceste plante se folosesc intern sub formă de ceaiuri (infuzie sau decoct), tincturi și vinuri terapeutice sau extern sub formă de gargară, inhalații.
Simptome și remedii naturiste pentru bolile aparatului respirator
Notă: Diagnosticul pentru o boală este de competența exclusivă a medicului. De asemenea, schema de tratament prescrisă de un medic are prioritate și trebuie respectată de omul
bolnav.
Principalele boli ale aparatului respirator se pot împărți în 2 categorii: boli ale căilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite, faringite, laringite) și boli ale plămânului (bronșită, astmul bronșic, pneumonia).
Legislația în vigoare permite farmacistului să recomande terapii complementare (holistice) la medicația clasică alopată propusă de medicii curanți. Așadar, tratamentele naturiste din plantele prezentate mai jos pot fi folosite în tratamentul afecțiunilor respiratorii la sfaturile date de un farmacist.
1. Boli ale căilor respiratorii superioare
Rinitele și sinuzitele sunt boli ale nasului care se manifestă prin edem și vasodilatația mucoasei nazale, senzație de arsură în nas, secreție nazală și obstrucție (sindromul de nas înfundat), mucozități purulente, stări febrile.
Pentru tratamentul acestor boli ale nasului este suficient un tratament extern sub forma de inhalații. Se folosesc pentru obținerea de inhalații următoarele plante: salvia, busuiocul, cimbrul, pinul, mușețelul, coada șoricelului.
Tehnica pentru inhalații este cea clasică: 2 linguri din plantele menționate mai sus se pun într-un litru de apă dată în clocot. Deasupra vasului se apleacă capul și se acoperă cu un prosop făcându-se timp de aproximativ 1 minut exerciții de inspirație a vaporilor de apă bogați în ulei volatil. Se spală în continuare nasul cu o soluție de ser fiziologic și vitamina C în proporția 10:2 (la o fiola de 10 ml de ser fiziologic se adaugă 2 ml de vitamina C din fiole); se pun 10 picături în fiecare nară și se suflă nasul. În final se pun picături (instilații) în nas pentru decongestionare: Bixtonim, Vibrocil, Olynth.
La farmacia FALTIS găsiți Rinoil picături uleioase pentru nas cu uleiuri volatile din plante medicinale.
Faringita. Principalele simptome ce caracterizează faringita sunt: inflamație și uscăcine în gât, durere la deglutiție (înghițire) și febră.
Pentru faringite, pe lângă tratamentul intern clasic sau naturist, se poate face și unul extern sub formă de gargară. Se pot folosi în acest scop: salvia, gălbenelele, mușețelul, coada șoricelului, iasomia.
Farmacia FALTIS prepară pentru afecțiunile gurii și ale faringelui Trochiștii bucofaringieni, niște bomboane de supt menționate în Farmacopeea Română de la 1862 sub denumirea de „Cofeturi contra tusei”.
Laringita. Este o inflamație a laringelui. Modificarea nefirească a vocii este de obicei primul simptom. Pot să apară disfonia (greutate în vorbire) și chiar afonia (dispariția glasului). În cazurile mai severe pot să apară febra, indispoziția, disfagia (greutate la înghițire) și durerea în gât.
Tusea poate fi întâlnită în faringită și laringită. Este o tuse iritativă, seacă, „care nu se rupe’’ cum plastic se exprimă bolnavul.
Pentru laringite, benefice sunt inhalațiile. Se folosesc pentru obținerea de inhalații următoarele plante: salvia, busuiocul, cimbrul, mușețelul, coada șoricelului, care sunt bogate în uleiuri volatile. Tehnica pentru inhalații este prezentată mai sus. Pentru uz intern se beau ceaiuri de patlagină sau nalbă.
2. Bolile plămânului
Bolile plămânului sunt însoțite frecvent de tuse productivă, dispnee (greutate în respirație), chiar sufocare, expectorații purulente, temperaturi ridicate oscilante, transpirații, frisoane, stări de agitație.
Bronșita și astmul bronșic sunt boli care se pot trata la domiciliu folosind atât medicația alopată cât și cea naturistă. Crizele de astm bronșic sunt de cele mai multe ori dramatice atât pentru bolnav cât și pentru cei din jurul său.
Pneumonia este o afecțiune majoră și necesită internare în spital, iar tratamentul se face sub directa supraveghere a medicilor curanți.
Despre tuse: O atenție deosebită trebuie acordată tusei care este simptomul major prin care se manifestă bolile căilor respiratorii superioare și ale plămânului.
O tuse seacă este specifică I.C.R.S. (Infecțiilor Căilor Respiratorii Superioare). O tuse productivă se manifestă în cazul bolilor plămânului. Tusea este un rău necesar, nu trebuie în totalitate suprimată. De multe ori reflexul tusei trebuie ajutat ca sputa din căile aeriene să fie expulzată. Dacă această spută stagnează la nivelul bronhiilor și a plămânului, aceasta poate fi un mediu prielnic de dezvoltare a infecțiilor patogene, ducând la complicații severe greu de tratat.
Multă vreme tusea a fost combătută prin folosirea medicamentelor ce blocau centrul tusei de la nivelul creierului, de exemplu codeina. Astăzi, acest tratament a fost total abandonat, fiind folosit, rar, doar în cazul tuberculozei pulmonare (T.B.C.)
În bolile aparatului respirator, ca terapii complementare pe lângă medicația clasica alopată, se pot folosi intern ceaiuri din următoarele plante medicinale: tei, soc, iederă, ceapă, lemn dulce, salcia, frunze de pătlagină și de nalbă.
Ceaiurile (infuzie sau decoct) din plantele medicinale folosite în afecțiunile respiratorii se pot prepara ușor în casă.
E foarte important cum preparăm aceste ceaiuri.
Infuzia (opăreala) se pretează pentru infuzie florile și frunzele. Se prepară din: flori de tei, flori de soc, flori de coada șoricelului, frunze de iederă, frunze de salvie, frunze de pătlagină sau nalbă. Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun în 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă în contact timp de 15 minute, după care se filtrează prin tifon sau printr-un strat subțire de vată. Se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr. Diabeticii pot folosi îndulcitori sintetici. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi.
Decoct (fiertura) se poate prepara din tulpini, rădăcini, scoarțe, fructe sau semințe de plantă: salcie, lemn dulce, ceapă. Mod de preparare: 4 linguri de plantă tăiată groscior se fierb la foc mic timp de 10 minute în 500 ml apă. Se lasă în contact 10 minute și apoi se filtrează prin tifon sau vată medicinală. Se îndulcește, după gust, cu miere sau zahăr. Diabeticii pot folosi îndulcitori sintetici. Decoctul se bea câte 2 cești pe zi.
Tot din aceste plante medicinale se pot prepara tincturi și vinuri. Amănunte despre obținerea lor puteți obține direct de la farmacie.
Ceapa. Este adesea folosită în medicina empiric tradițională în combaterea tusei ce însoțește bolile aparatului respirator. Se folosește sub formă de decoct. Sucul proaspăt de ceapă este un antiseptic folosit și în tratamentul guturaiului prin introducerea unui tampon de vată, muiat în suc, în fiecare nară.
Salcia. Nu trebuie să evităm folosirea scoarței de salcie în tratamentul afecțiunilor respiratorii. Salcia conține salicină, precursorul aspirinei de azi. Aspirina este medicamentul cu cea mai lungă viață folosit în terapia medicamentoasă. Salicina din scoarța de salcie înlătură procesele inflamatorii ce însoțesc bolile căilor respiratorii și ale plămânului.
Nota farmacistului
În afecțiunile aparatului respirator, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea combinată a mai multor plante medicinale. Tehnica de preparare este una combinată: scoarțele și fructele se fierb în apă 5 minute la foc mic, după care se adaugă frunzele și florile și se lasă în contact (la infuzat) 15 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere sau zahar.
Farmacia FALTIS prepară un sirop complex pentru afecțiunile plămânului cu extracte de iederă, tei, soc, salcie, lemn dulce.
Pe lângă tratamentele clasice alopate și tratamentele cu plante, un rol important pentru menținerea sănătății le au tratamentele pentru creșterea imunității. Amănunte în prezentările următoare.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com.
Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro.
Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.