Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Tratamente naturale pentru creșterea imunității

• Din ciclul de articole: Farmacia pe înțelesul tuturor

 

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Imunitatea reprezintă una dintre cele mai importante funcții ale organismului care alături de ereditate contribuie în mod hotărâtor la menținerea stabilității normale a acestuia. Imunitatea e un fenomen fiziologic de apărare a organismului față de factorii nocivi interni sau externi. De când ne naștem și până când murim suntem permanent atacați de boli. Imunitatea ne apară de foarte multe afecțiuni. Fără imunitate viața nu ar fi posibilă, deoarece este esențială în bolile de natură virotică, în bolile cronice, în bolile degenerative.

În aceste cazuri se simte necesitatea creșterii imunității organismului. Există o imunitate naturală (înnăscută) și una dobândită. Vaccinarea pentru un număr limitat de boli este o variantă de imunizare.

La începuturile civilizației imunitatea era singura formă de luptă a organismului uman cu bolile.

Principalele simptome ale unei imunități scăzute sunt oboseala, apatia, infecții repetate, inflamații, diarea cronică. În farmacii nu există medicamente (pastile, fiole) pentru imunitate, doar preparate farmaceutice care cresc imunitatea. Stă la îndemâna oricui să-și stabilească o procedură simplă pentru creșterea imunității folosindu-se de ajutorul naturii.

În natură se găsesc o multitudine de leacuri pentru ridicarea imunității: echinaceea, produsele stupului, măceșele, cătina, preparatele obținute din lapte fermentat luate împreună cu tescovina. Se folosesc atât profilactic pentru a preveni o boală sau curativ pentru tratarea unei

boli.

Plantele menționate mai sus se pot folosi sub formă de pulbere, decoct, tincturi sau vin.

Notă: Dacă nu aveți îndemânarea sau răbdarea necesară pentru a prepara aceste remedii, unele le puteți găsi și la farmacia Faltis.

 

1.Echinaceea.

Se folosesc florile de echinaceea. Farmacia Faltis are un parteneriat cu grădina botanică din Galați care plantează și îngrijeste o parcelă de echinaceea. Când florile ajung la maturitate mergem să le recoltăm. Noi le uscăm și le prelucrăm sub formă de ceai, tinctură, extract sau vin terapeutic. Avem în farmacie ceai din flori de echinacea, tinctură și vin de echinaceea.

Nota farmaciei: în magazinele cu produse naturiste și în farmacii, ceaiurile de echinaceea sunt făcute din toată planta. La noi la farmacie doar din flori. Ele sunt cele mai bogate în principii active.

Preparatele de echinaceea sunt indicate pentru imunizare în urmatoarele: boli virotice specifice sezonului rece (gripa, guturai, răceală), bolile cronice ale aparatului respirator, bolile maligne(incurabile), boala aterosclerotică și herpetică, reumatism cronic și degenerativ.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: se bea o lingură de 2 ori pe zi, după masă.

 

2.Pulpa de măceșe

Vitamina C joacă un rol esențial în dezvoltarea imunității organismului uman. Preparatele din pulpă de măceșe, bogată în vitamina C, se recomandă a fi folosită pentru creșterea imunității. Sunt imunostimulatoare în virozele respiratorii, în afecțiunile alergice, bolile aparatului urinar, insuficiența corticosuprarenală și unele boli de piele.

Mod de administrare: Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță de 2 ori pe zi amestecată cu miere; Decoct: se beau câte 2 căni pe zi.; Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă; Vin: se administrează o lingură de 2 ori pe zi, după masă.

 

3.Fructe de cătină

Ca și măceșele și fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C naturală. Ele se folosesc în stare proaspată, păstrate în congelator sau ținute în frigider amestecate în părți egale cu miere de albine. Pe perioade mai lungi de tratament se folosesc preparate farmaceutice obținute din fructe de cătină uscată (pulbere, decoct,tinctură sau vin). Efectul imunizant al preparatelor de cătină se observă în următoarele: bolile sezonului rece, boli dermatologice, bolile aparatului circulator periferic, bolile cronice ale aparatului urinar.

Mod de administrare. Fructele de cătină se folosesc în stare proaspătă (amestecată cu miere) 2 lingurițe pe zi. Se pot păstra proaspete mai mult timp ținute în congelator sau în frigider când sunt amestecate în părți egale cu miere. Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță de 2 ori pe zi cu un lapte fermentat; Decoct: se beau câte 2 căni pe zi; Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: se bea o lingură de 2 ori pe zi, după masă.

 

4.Produse ale stupului (mierea, propolisul, lăptișorul de matcă)

Mierea, propolisul și lăptișorul de matcă prin conținutul lor în enzime, macro șI oligoelemente, aminoacizi, vitamine și glucide(fructoză, glucoză și zaharoză) sunt ideale pentru creșterea imunității.

Imunomodulator: în sindromul cașectic (care se manifestă prin lipsa poftei de mâncare și slăbire excesivă), în boala Alzheimer, în ateroscleroză, în boala parkinson, în bolile oncologice.

Mod de administrare: Mierea se consumă câte 1-2 lingurițe pe zi. Propolisul. Se folosește sub formă de tinctură câte 50 pic de 2 ori pe zi. Se poate lua cu miere și lăptișor de matcă. Lăptișorul de matcă. Se ia câte 1gram (un vârf de linguriță) pe zi.

 

5.Laptele fermentat și pulberea de tescovină

Organismul uman își creează în proporție de 70% din imunitate la nivelul intestinului gros. De aceea, buna funcționare a colonului este covârșitoare. Fermenții lactici și fermenții probiotici din laptele fermentat ajută la digestia alimentelor și întreține flora saprofită care creează imunitatea.

Pulberea de tescovină prin conținutul ridicat în fibre alimentare reglează tranzitul intestinal. În plus resveratrolul din tescovină neutralizează radicalii liberi care sunt răspunzători de îmbătrânirea prematură și de scăderea imunității.

Se recomandă consumul regulat de lapte fermentat împreună cu o linguriță de pulbere de tescovină atât pentru omul sănătos dar și bolnav. Farmacia Faltis are pe stoc pulbere, capsule și tinctură de tescovină.

Preparate făcute la farmacia Faltis pentru creșterea imunității:

Germinol amestec de pulpă de măceșe, muguri de plop negru și semințe de struguri roșii.

Sirop de imunitate pentru copii: extract fluid de tescovină, măceșe, cătină și miere de albine.

Picături pentru imunitate conțin: tinctură de vitis vinifera, măceșe și cătină.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239.615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com . Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.

 

În numărul viitor: Tratamente naturale pentru osteoporoză.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro