Mergi la conţinutul principal

Taxa care nu e taxă şi PSD care nu minte

Ministrul PSD al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, miercuri, referindu-se la autovehiculele cu un grad de poluare ridicat, o adevărată revoluţie fiscală, nemaintâlnită nicăieri pe glob: taxa care nu e taxă sau impozit, ci „o metodă”.

„Cu siguranţă nu va fi o taxă sau un impozit. Va fi o metodă prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circulă pe drumurile patriei şi care poluează, care au o normă inferioară de poluare Euro 2, 3 sau 4, să fie taxate în funcţie de emisiile pe care le dau”, a declarat, cu graţie, Graţiela Gavrilescu. 

Mai exact, o metodă de taxare a maşinilor poluante. Adică tot o taxă, oricât ai încerca să eviţi cuvântul şi oricât ai ocoli termenul. Interesantă noua grijă a PSD faţă de mediul poluat de rablele aduse cu sutele de mii doar în acest an din Europa! Foarte interesantă, mai ales că şi primăriţa Capitalei s-a plâns zilele acestea de câte maşini vechi au umplut Bucureştiul în acest an, gândindu-se, la rândul său, la o taxă de mediu pe care să o aplice doar locuitorilor Capitalei.

O grijă cu atât mai interesantă cu cât fix PSD, prin vrerea marelui lider Liviu Dragnea, a decis, la începutul acestui an, imediat cum a preluat Puterea, să elimine timbrul de mediu pentru autovehicule, dând liber samsarilor să se umple de bani neimpozitaţi şi liber ţării să se umple de rable poluante. Şi atunci de ce se plâng cele două pesediste de seamă?

Cât despre competenţa ministrului Mediului, ea rezultă şi din faptul că a vorbit despre taxarea autovehiculelor cu norme de poluare Euro 2, 3 şi 4, dar nu a pomenit nimc despre Euro 1 sau non-Euro, ca şi cum acestea vor rămâne netaxate. Ar fi însă de-a dreptul aberant să taxezi maşinile vechi de 8 ani (norma Euro 5 a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2011), dar să nu le taxezi pe cele vechi de 18 ani sau de 28 de ani.

De fapt, ce a făcut PSD-ul: a eliminat o taxă, a lăsat sute de mii de români fără prea mari posibilităţi materiale să-şi cumpere maşini vechi cică netaxabile, după care le pune din nou taxa. O taxă care cică nu e taxă, dar care s-ar putea să fie chiar mai mare decât vechea taxă. E ca şi cum ai spune că PSD nu minte şi că şi-a ţinut toate promisiunile făcute în campanie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro