"Tancrad", abonată la bani publici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Tancrad", abonată la bani publici

* din ianuarie 2010 până în prezent, firma şi-a adjudecat contracte în valoare de circa 30 milioane de euro, dintre care 10 milioane euro reprezintă contractele încheiate cu autorităţi locale brăilene: Consiliul Judeţean şi Primăria

Unul din două contracte pe bani publici, accesate de firma gălăţeană "Tancrad" de la începutul anului trecut şi până în prezent, este invariabil pe teritoriul judeţului nostru. Şi ca valori situaţia e la fel de spectaculoasă, pentru că discutăm despre aproximativ 30 milioane de euro, din care circa 10 milioane sunt contracte pe Brăila. Aşadar, la fiecare 3 euro câştigaţi de companie din contracte publice, un euro vine din judeţul nostru. Practic, nu există lucrare majoră pe parte de construcţii/reparaţii/întreţinere sau amenajări de drumuri publice în judeţul nostru care să nu ajungă direct sau indirect în portofoliul "Tancrad". Dacă vă întrebaţi de unde atâta succes în afaceri, în afară de renumele şi profesionalismul companiei, vă reamintim că nu s-au stins nici acum ecourile celebrului scandal iscat în urma unei anchete derulate de un post naţional de televiziune, din care a reieşit, printre altele, că "Tancrad" plus preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu egal "big love". De altfel, majoritatea contractelor câştigate de firma gălăţeană care, în treacăt fie spus, deţine şi o subsidiară cu sediul chiar în clădirea "Concivia" (de unde şi "big love"-ul de mai sus) au fost încheiate, fie direct cu CJ Brăila, fie cu unităţi administrativ teritoriale în subordinea CJ, adică primăriile din judeţ. De asemenea, în perioada analizată, contracte frumuşele - iar prin frumuşele înţelegem de peste 2 milioane de euro în total -, are şi cu Primăria Brăila. Tot cu municipalitatea a fost încheiat recent şi mega-contractul de 30 milioane de euro pentru modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, contract care nu este inclus în calculul de mai sus, întrucât, deşi "Tancrad" face parte din asociaţia adjudecatară a lucrărilor, totuşi nu este şi liderul acesteia. Adică nu încasează toţi banii, dar foarte posibil că-i revine o parte importantă.

Este aproape imposibil să nu fi sesizat şi dumneavoastră că, pe unde te plimbi prin oraşul nostru, dar şi prin judeţ şi vezi şantiere de lucrări la drumuri, este omniprezentă sigla SC "Tancrad" SA. Nu este doar o simplă impresie, întrucât confirmarea vine în urma unei verificări a site-urilor cu informaţii publice privind licitaţiile derulate de la începutul anului trecut şi până în prezent de autorităţile locale. Instrumentul folosit în documentare a fost motorul de căutare al paginii de web www.licitatiapublica.ro, întrucât site-ul menţionat monitorizează atât procedurile de atribuire a contractelor publice prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) cât şi anunţurile - pe aceeaşi temă a achiziţiilor - publicate în presa centrală, inclusiv Monitorul Oficial al României. Datele obţinute de pe acest site indică SC "Tancrad" câştigătoare a peste 50 de proceduri de achiziţii publice, cu menţiunea că ordonarea informaţiilor s-a făcut în funcţie de data atribuirii contractelor publice, începând cu ianuarie 2010 până în prezent. Dintre acestea, 25 de contracte au fost încheiate cu autorităţi locale din Brăila, iar restul cu autorităţi din Galaţi, cu CNADR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) ori Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi. În total, în perioada analizată, valoarea contractelor adjudecate prin licitaţii publice se ridică la aproximativ 120 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a aproape 30 milioane de euro. Trebuie făcută menţiunea că suma nu include şi valoarea contractului de lucrări privind modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, adică alte aproximativ 30 milioane de euro (inclusiv TVA). Aceasta deoarece "Tancrad" nu este singurul adjudecatar al respectivului contract, ci este doar una dintre firmele care au depus ofertă comună la licitaţie, liderul fiind firma "Max Boegl". Revenind, din totalul de 120 milioane de lei, circa 40 milioane de lei, adică aproximativ 10 milioane de euro, sunt bani proveniţi din contracte încheiate la Brăila, calculul excluzând, din nou, contractul pentru Dorobanţi. Concret, este vorba despre 24 de contracte dintre care 14 încheiate direct cu CJ Brăila, 8 cu Primăria Brăila şi încă două cu UAT (unităţi administrativ teritoriale) Stăncuţa (primar PSD-ist) şi Măraşu (primar membru PDL).

"Tancrad" are contracte babane şi cu municipalitatea

În afară de mega-contractul de 30 milioane de euro pentru modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, alte mari contracte din punct de vedere al valorii mai apar pentru viabilizarea străzii Cimbrului din Brăila - 8,34 milioane de lei, dar şi pentru reperaţii/întreţinere străzi din municipiu - 8,04 milioane lei. De precizat că, în ambele cazuri, "Tancrad" împarte banii din postura de lider şi cu alte firme asociate în ofertă, adică SC "Avimi Serv" SRL, "Energetica Prestserv", Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila şi SC "Proacva Instal", toate aferente contractului pentru strada Cimbrului. În cazul contractului pentru lucrările curente de întreţinere/reparaţii străzi din oraş, suma de 8 milioane de lei o împarte, atenţie, cu SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, adică nimeni alta decât subsidiara din Brăila cu sediul în clădirea Concivia!
În rest, sunt contracte pe bandă rulantă cu CJ Brăila pentru întreţinere drumuri judeţene, grupate câte 2-3-4, astfel încât valoric contractele să se încadreze în marja 1 - 1,5 milioane lei. În ce priveşte contractele cu municipalitatea, acestea sunt aferente unor lucrări de realizare de marcaje rutiere, viabilizare terenuri, amenajarea Orăşelului Copiilor în iarna 2010 - 2011, extinderea utilităţilor publice şi, cel mai recent, amenajarea sensului giratoriu la ieşirea din oraş spre Buzău, în dreptul benzinăriei OMV.
Potrivit Registrului Comerţului, la SC "Tancrad" SRL Galaţi asociaţi sunt Cătălin-Cristian şi Adriana-Elena Stancic (10% respectiv 90% contribuţia la capitalul social al firmei de 2,5 milioane lei), iar la SC "Tancrad Construct" SRL Brăila cu sediul Calea Călăraşilor (sediul Concivia) nr. 161, etaj 3, asociaţi sunt Traian şi Cătălin-Cristian Stancic (90% respectiv 10% contribuţia la capitalul social de 300.000 lei).

Proiectul Dorobanţi costă circa 30 milioane euro

La finele anului trecut, Curtea de Apel Galaţi a pus punct unei dispute de aproape doi ani cu privire la atribuirea contractului legat de modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, contract cu o valoare foarte mare, circa 30 milioane de euro cu tot cu TVA. Astfel, în decembrie 2010, instanţa gălăţeană a decis că adjudecatarul licitaţiei este asocierea "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" (lider) şi "Swietelsky Baugesellschaft". Pentru realizarea acestui proiect se vor cheltui 99,9 milioane de lei fără TVA, cea mai mare parte provenind din fonduri europene nerambursabile, cu menţiunea că a fost aleasă oferta cea mai scumpă din punct de vedere al preţului oferit. Câştigătorii au oferit o perioadă de garanţie de 10 ani pentru lucrările din proiect.

Proiectul investiţional constă în modernizarea sistemului rutier, a căii de rulare a tramvaielor precum şi a canalului colector de sub bulevard, pe întreaga lungime a acestuia. Concret, obiectivele specifice ale proiectului sunt modernizarea căii rutiere Dorobanţi, în lungime de 4,7 km, compusă din 4 benzi, câte două benzi pe fiecare sens, în lăţime de 7 m, modernizarea celor două căi de rulare a tramvaiului în lungime de 4 km, consolidarea canalului colector Ghermani situat în corpul căii Dorobanţilor, reabilitarea a 4,7 km de trotuare şi pe aceeaşi lungime a reţelei de apă, de termoficare, electrică, plus refacerea a 5.000 mp mediu ambiant.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro