Mergi la conţinutul principal

Studiile în străinătate. Între oportunităţi financiare şi pierderea identităţii spirituale

Ca să afli dacă cineva avea în suflet un gram de sentimente pentru tine, în copilărie rupeai o floare şi la fiecare petală smulsă rosteai: "mă iubeşte, nu mă iubeşte...". Acum, dacă eşti indecis, acelaşi lucru îl poţi face exclamând: "rămân în ţară, plec afară". De ce? Pentru că din ce în ce mai mulţi tineri români pleacă la studii în străinătate. Cele mai mari şcoli din lume, precum Cranfield, Oxford University, Berkeley sau Stanford, îţi oferă o varietate de studii complexe, care îţi pot asigura pe viitor o carieră sigură într-un anumit domeniu şi un job bine plătit. Studenţii care nu vor să se stabilească acolo, şi-au făcut deja planuri mari pentru ţara de unde au plecat. Vor să transforme România de azi într-o ţară a tuturor posibilităţilor, cu nuanţă roz cum s-ar spune. Dar, cum zicea cineva, teoria ca teoria, însă practica ne omoară. Am adunat câteva impresii, opinii şi puncte de vedere pro sau contra ale elevilor din diferite licee din Brăila cât şi a cadrelor didactice, pentru a dezbate mai bine acest subiect.

Bălan Ionela-Gabriela, elevă a Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" este de părere că "majoritatea elevilor cu rezultate bune şi foarte bune îşi doresc să plece la studii în străinătate deoarece condiţiile de studiu de acolo sunt mult mai bune şi există mult mai multe posibilităţi de a se afirma într-un domeniu profesional. Desigur, nu toţi au posibilitatea de a pleca, având în vedere costurile ridicate şi nu toţi reuşesc să obţină burse. Astfel că reuşesc să plece cei mai buni dintre cei mai buni, persoane care în viitorul apropiat ar fi putut să devină indispensabile pentru societatea românească. De astfel de oameni avem nevoie, însă datorită sistemului nostru prost alcătuit îi «dăruim» noi, altor state".
Iordache Cătălina, elevă a Liceului teoretic "Nicolae Iorga" afirmă faptul că plecarea în străinătate a studenţilor va aduce foarte multe beneficii. "Sunt de acod cu tinerii care pleacă la studii în străinătate deoarece cred că au mai multe şanse să-şi promoveze anumite calităţi, anumite talente. În România tinerii inteligenţi nu sunt luaţi în seamă, majoritatea au mai multe şanse de promovare afară şi locuri de muncă asigurate acolo".
Ioana Irina, studentă în anul I, nu este de acord cu cei care pleacă în străinătate pentru studii deoarece "de cele mai multe ori ei nu se mai întorc şi astfel se pierd tradiţia şi cultura României".
Radu Marius-Adrian, elev al Colegiului Economic "Ion Ghica" , are însă o altă părere: "Având în vedere traiul românilor de aici, majoritatea vor să scape de sărăcie. E din ce în ce mai rău. Eu unul le dau dreptate celor care vor să plece. Ce rost are să se chinuie un tânăr aici, când acolo mai are o picătură de speranţă ?! Dar există şi o parte negativă a lucrurilor, din punctul meu de vedere. Dacă toţi pleacă de aici, ţara sărăceşte şi mai mult, iar viitorul patriei nu va arăta tocmai bine".
În final, Andreea-Mădălina Done, profesor la şcoala de Arte şi Meserii Jirlău, spune că îi înţelege pe tinerii care pleacă, dar că acest lucru este un pozitiv şi negativ deopotrivă: "Sunt de acord cu plecarea tinerilor în străinătate fie la studii sau să lucreze într-o instituţie a statului respectiv, deoarece găsesc mai multe oportunităţi de a se realiza pe plan profesional decât dacă ar fi stat în ţară. Dar în acelaşi timp poate fi şi un lucru dezavantajos deoarece odată cu migrarea lor spre ţările adoptive aceştia îşi vor pierde valorile şi tradiţiile culturale. Mirajul banilor şi al unei condiţii sociale mai bune îi determină pe foarte mulţi să părăsească ţara de origine pentru a avea un trai mai bun în locurile în care se duc. Deoarece societatea românească promovează din ce în ce mai mult incultura, iar instituţiile statului şi politicul românesc actual promovează corupţia şi oameni incapabili de a gestiona instituţiile pe care le conduc, tot mai mulţi tineri, încă din perioada studenţiei, aleg să-şi ofere serviciile în ţări străine în care ordinea, corectitudinea şi etica într-o companie sunt noţiuni de bază atât pentru angajator cât şi pentru viitorul angajat. Iar respectul faţă de noul venit într-o instituţie este literă de lege".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro