Strada Pietrei vândută ilegal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Strada Pietrei vândută ilegal

Strada Pietrei, din centrul istoric al municipiului Brăila, situată între Str. Împăratul Traian şi Str. Danubiului, paralel cu acestea, era pe vremuri o stradă cochetă, lată de 12 metri şi pavată cu piatră cubică. Astăzi nu mai e nici cochetă, pentru că pavajul şi trotuarele nu mai sunt de mult cum erau odată, şi nici măcar nu mai este lată de 12 metri. Aproape jumătate din această stradă e acum cu circa cinci metri mai îngustă, după ce două societăţi comerciale şi-au pus gard dincolo de vechiul aliniament stradal. Una în partea stângă, cum priveşti spre Dunăre, a intrat cu vreo patru metri în corpul străzii, celalaltă, de pe partea dreaptă, ocupă şi ea cam un metru.
De ce s-a ajuns aici? Povestea este mai veche şi începe în urmă cu vreo 40 - 50 de ani. În acele timpuri, fosta Secţie "Arta Lemnului", care funcţiona în zonă, avea hale de producţie situate între Str. Împăratul Traian şi Str. Pietrei, iar între Str. Pietrei şi Str. Danubiului avea nişte depozite de materiale, după cum îşi amintesc locatarii zonei. La un moment dat, prin anii 70, conducerea acestei secţii ar fi luat decizia să tragă un gard de-a curmezişul străzii Pietrei, făcând astfel din două curţi una singură. Explicaţia dată atunci locatarilor zonei a fost că se încearcă astfel să se împiedice furturile din depozitele de materiale. Lucrurile au rămas aşa, cu o porţiune de circa o sută de metri din lungimea străzii blocată, până anul acesta, când terenul Secţiei "Arta Lemnului" a fost vândut, ca activ al fostei societăţi comerciale PAL SA, de către "Sierra Quadrant", firma care se ocupă de lichidarea fostei PAL.
Cumpărători au fost SC "Saurum Development Property" şi SC "Orient Company" SRL. "Saurum Development Property" a achiziţionat partea dinspre Str. Împăratul Traian, în timp ce porţiunea dinspre Str. Danubiului i-a revenit celuilalt cumpărător. Cele două firme şi-au igienizat, în ultimele luni, terenurile cumpărate, cărând de acolo tone întregi de deşeuri. Urmează, probabil, să dea o folosinţă suprafeţelor achiziţionate, fiecare după cum crede de cuviinţă. Problema este că gardurile cu care şi-au împrejmuit proprietăţile au "muşcat" serios din lăţimea străzii Pietrei, spre profunda nemulţumire a locatarilor celor câteva imobile existente pe această stradă.
"Când eram eu copil, strada avea aceeaşi lăţime de sus până jos. Mergeam să ne scăldăm în Dunăre pe strada asta, deci ştiu foarte bine ce spun. Aici era «patria» grecilor. Casele de pe această stradă erau locuite, în cea mai mare parte de greci. Era foarte frumos, pavajul, trotuarele, totul arăta altfel. Cam jumătate de stradă era cu case, restul era cu ateliere şi depozite, unde a funcţionat pe vremea comunştilor secţia de mobilă", îşi aminteşte Zaharia Haralambie, 75 de ani, unul dintre cei mai vârstnici locatari de pe actuala Str. Pietrei.

Topometrişti incompetenţi

Autorităţile locale cunosc problema şi afirmă că cele două firme care au cumpărat terenurile fostei Secţii "Arta Lemnului" ar fi de bună credinţă şi au îngrădit exact suprafaţa achitată, nimic în plus. "Problema vine de la topometriştii care au făcut actele de cadastru pentru fostul PAL. Măsurătorile acestora nu au fost corecte, iar terenul s-a vândut ca atare, cu o parte din stradă inclusă în actele noilor proprietari. Lucrurile nu vor rămâne aşa. Strada va reveni la forma iniţială, în urma unui Plan de Urbanism Zonal care urmează să fie aprobat de Consiliul Local Municipal. Se va face o compensare. Investorii care au cumpărat terenul fostei PAL vor elibera porţiunea de stradă, iar în schimb vor primi permisiunea să construiască pe un procent de ocupare a terenului puţin mai mare decât ar fi normal conform normativelor", ne-a explicat arhitectul şef al municipiului, Marian Ion.
Din câte spun locatarii străzii Pietrei, topometriştii la care face referire arhitectul şef ar fi întocmit nişte hărţi cadastrale în anii 90, la solicitarea fostei PAL SA. Aceştia au trasat greşit porţiunea de stradă aflată atunci în incinta Secţiei Arta Lemnului, luându-se după aliniamentul unui garaj pe care proprietarii casei învecinate cu gardul unităţii de producţie l-ar fi construit în stradă. Astfel, în loc să ia "de bună", limita de proprietate a curţii respective, autorii documentaţiei s-au ghidat după limita garajului, fapt ce a dus la îngustarea cu circa patru metri a străzii, de la garajul respectiv până la capătul dinspre Dunăre. Ulterior, toate actele cadastrale, inclusiv cele întocmite astă-primăvară, atunci când s-a vândut terenul fostei Secţii Arta Lemnului, ar fi încorporat această greşeală.
Locatarii străzii Pietrei speră că, până la urmă, autorităţile locale vor readuce aliniamentul stradal la forma iniţială. "Nu ştiu dacă s-a mai pomenit undeva să dispară aşa, pur şi simplu, aproape jumătate din lăţimea unei străzi. Nu mai spunem că, după ce că s-a îngustat atât de tare, acum nici nu se mai poate circula cu maşina pe această porţiune dinspre Dunăre, fiindcă cei de la compania locală de apă au executat o reparaţie la sistemul de canalizare şi au lăsat în urmă ditamai capacul de beton, care se ridică cu mult peste nivelul carosabilului, iar în jurul lui pământul a fost lăsat răscolit, cum s-au făcut săpăturile", spun locatarii revoltaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro