Fără apărare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fără apărare

Situaţie critică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Zeci de poliţişti, angajaţi cu experienţă, fug la pensie. La lista pensionaţilor se mai adaugă şi angajaţii cercetaţi în cauze penale, puşi şi ei la dispoziţie, condiţii în care nu mai pot să îşi desfăşoare activitatea normală. În total, numai de la începutul anului 2016, aproape 60 de poliţişti au ieşit din activitate.
Concret, de la începutul anului 2016 şi până la data de 4 august, şi-au încetat raporturile de serviciu 28 de poliţişti şi personal contractual. Aceştia provin din structurile de ordine publică, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economico - financiare, resurse umane, rutieră, proximitate, cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă, arest, structura de securitate, arme, explozivi şi substanţe periculoase, cabinet şi un poliţist care era pus la dispoziţie, pentru cercetare.
Dacă facem o simplă comparaţie cu anul 2015, constatăm că situaţia pensionărilor din cadrul IPJ de anul acesta a atins o cotă extrem de ridicată, numai în câteva luni. Astfel, pe parcursul anului trecut, doar 9 poliţişti şi un personal contractual au ieşit la pensie. Aceştia au activat în structurile de ordine publică, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economico-financiare, arest, cabinet şi comunicaţii şi informatică. În 2015, structurile rămase cu funcţii de conducere vacante au fost Biroul de Investigaţii Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Biroul Rutier, Biroul de Investigaţii Criminale şi Postul de Poliţie Comunal Grădiştea. Tot anul trecut, 4 poliţişti şi-au încetat raporturile de serviciu, la cerere.
Odată cu avalanşa de pensionaţi din 2016, multe dintre serviciile de la nivelul IPJ au rămas practic fără şefi, iar până la organizarea unor concursuri pentru ocuparea funcţiilor o să mai treacă ceva vreme.
"Structurile care au funcţii de conducere vacante, ca urmare a încetării raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, sunt : Serviciul Cabinet, Centrul Operaţional din cadrul Serviciului Cabinet, Şerviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă, Serviciul de Investigaţii Criminale, Biroul de Investigaţii Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe periculoase, Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă şi Postul de Poliţie Comunal Cireşu. Pentru continuarea actului managerial în cadrul acestor structuri, au fost împuterniciţi poliţişti cu experienţă. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi vor fi organizate în perioada următoare", se arată în răspunsul primit luna aceasta din partea Biroului de presă al IPJ Brăila, la solicitarea redactorilor "Obiectiv".

29 de poliţişti acuzaţi

Tot prin intermediul aceluiaşi document, reprezentaţii IPJ ne-au comunicat şi informaţii privind numărul poliţiştilor puşi la dispoziţie, în acest moment, din cauza faptului că sunt cercetaţi în cauze penale. Este vorba despre 29 de poliţişti, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor infracţiuni. Aceştia îşi desfăşurau activitatea în structurile de ordine publică, rutieră şi investigaţii criminale. La categoria «puşi la dispoziţie», cea mai mare trupă este reprezentată de rutieriştii din cadrul Poliţiei Municipiului, acuzaţi că luau mită pentru a-i ajuta pe unii şoferi certaţi cu legea să scape basma curată. În locul acestora, desfăşoară activitatea rutieră alţi lucrători de la IPJ, majoritatea de la Ordine Publică, care au competenţă pe rutier. "În cadrul Biroului Rutier îşi desfăşoară activitatea alţi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Nu sunt înregistrate probleme din cauza lipsei de personal", a precizat conducerea IPJ, adăugând că la niciun serviciu sau compartiment din cadrul instituţiei nu sunt probleme cauzate de plecările masive din poliţie.

Cum şi-au luat «zborul» la GAZ, agenţii de la Biroul Rutier

Primii pe lista poliţiştilor puşi la dispoziţie şi cei mai mulţi sunt agenţii din dosarul "Mită la Poliţişti". Pe lista inculpaţilor sunt 22 de agenţi de la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului, ridicaţi în mai 2015 de procurorii DNA şi acuzaţi că ar fi luat mită. Ulterior, ei au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani primite de către inculpaţi variau între 100 şi 1.500 lei şi erau remise poliţiştilor fie în documentul RCA, fie în palmă, cu ocazia strângerii de mână sau în portbagajul autoturismului din dotare. Iată lista celor 22 de inculpaţi cercetaţi în prezent de judecătorii Tribunalului Brăila: Dragoş Pascu, Emanuel Ion, Daniel Meiroşu, Cristian Bălan, Florian Valentin Oprescu, Alin Petrişor Paraleu, Fănel Podaru, Marius Bunea, Daniel Hagiu, Marius Simion, Cosmin Valentin Meiroşu, Valentin Eugen Bunea, Aurelian Emanuel Cioroiu, Gheorghe Manea, Ionuţ Grigoriu, Alexandru Constantin, Stănică Fărcaş, Victor Burlacu, Dragos Constantin Custură, Ionuţ Urse, Adrian Ilie şi Adrian Ionuţ Mocanu.
Avalanşa celor de la Direcţia Generală Anticorupţie s-a pornit în dimineaţa zilei de 11 mai 2015, când ofiţerii au desfăşurat descinderi în forţă la Serviciul Poliţiei Rutiere. Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Brăila, din care trei la sediul unor unităţi de poliţie, fiind vizate în total 35 de persoane, din care 26 angajaţi MAI. Nu a durat prea mult şi procurorii ÎCCJ, care au coordonat ancheta, au dispus trimiterea în judecată a celor consideraţi suspecţi de luare de mită, fiind vorba în total despre 22 de agenţi de poliţie.
Fiind puşi la dispoziţie, agenţii tot ajung să îşi desfăşoare activitatea la GAZ (Gospodăria Agro-zootehnică) ce aparţine Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Poliţiştii s-au plâns că au ajuns să stea cu gândacii, căpuşele şi şobolanii, să îşi facă nevoile printre bălării, asta pentru că nimeni nu se preocupă de starea acestui depozit unde sunt duşi bolizi de lux confiscaţi, valoarea acestora depăşind un milion de euro, după cum ne-au transmis anumite surse.

Acuzaţii grave la adresa fostul şef al Judiciarului de la Municipiu

Comisarul şef Ionel Iorga, şeful Biroului de Investigaţii Criminale (BIC), ofiţerul care a luptat cu interlopii, ani la rând, ba chiar s-a trezit atacat în locuinţă cu cocktail-uri Molotov, în 2015, pe când era şef la Crimă Organizată, este şi el pus la dispoziţie.
A fost acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie Galaţi, în noiembrie 2015, de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală. Procurorii au cerut arestarea preventivă, dar instanţa a dispus arestul la domiciliu. Abia la sfârşitul lunii ianuarie 2016, instanţa a decis înlocuirea măsurii preventive, cu cea a controlului judiciar.
Potrivit dosarului penal ajuns pe rolul instanţei de judecată, în perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de funcţia sa de şef al BIC din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Ionel Iorga ar fi exercitat "demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Petrof Vasile, subcomisar pe poliţie". Astfel, precizează procurorii DNA Galaţi, Iorga i-ar fi cerut subalternului său să-i determine pe doi făptuitori dintr-un dosar să-i plătească suma de 1.100 lei, folos necuvenit, unui fost poliţist (B.G.) "cu care a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate". Fostul poliţist era parte vătămată în dosarul instrumentat de subcomisarul Petrof - dosar aflat sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Procurorii anticorupţie susţin că Iorga ar fi săvârşit un alt abuz faţă de subaltern, refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit de Petrof, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.
Totuşi, prima instanţă, l-a achitat pe Iorga pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi pentru infracţiunile de şantaj şi sustragere sau distrugere de înscrisuri.
În acest dosar s-a dat şi condamnarea, în primă instanţă, însă în urma apelului formulat dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru luna septembrie. La data de 12 mai, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Iorga la un an de închisoare cu suspendare.

Coadă şi Cîmpeanu, alţi doi ofiţeri care «luptă» cu DNA

Comisarul Iorga nu este singurul de la Poliţia Municipiului Brăila, pus la dispoziţie şi care riscă să îşi încheie cariera de poliţist, dacă instanţa dă sentinţa «vinovat», lista fiind completată de procurorii anticorupţie cu alţi doi ofiţeri. Este vorba despre comisarului şef Cornel Cîmpeanu, de la Judiciarul Municipiului, trimis în judecată de DNA pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, şi Petru Mihăiţă Coadă, ofiţerul acuzat că, pe vremea când era adjunct la Poliţia Municipiului, l-a acoperit pe şeful său, Cătălin Chivu, care ar fi comis o agresiune în trafic.
Cornel Cîmpeanu este acuzat de fapte de corupţie şi fapte conexe, comise în anul 2011, pe când era la Cercetări Penale, faţă de el fiind dispusă măsura controlului judiciar. Inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie cu atribuţii pe linia cercetării penale, cu ştiinţă, a readministrat probatoriul existent într-un dosar pe care-l instrumenta. Practic, s-a făcut propunerea unei soluţii favorabile faţă de o persoană învinuită pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. Legat de acuzaţiile la adresa lui Cîmpeanu, surse autorizate ne-au relatat faptul că ofiţerul, fost şef al Poliţiei Rurale, ar fi protejat un prieten al unui interlop din Chercea. "Era vorba despre prietenul lui Piciu din Chercea, care i-a rupt unuia picioarele", au spus surse din cadrul anchetei.
Ofiţerul Cîmpeanu este se pare cel care a ieşit la pensie anul acesta, după ce a fost pus la dispoziţie întrucât era cercetat penal. În aceste condiţii, dacă va fi găsit vinovat, el nu se mai teme că va fi dat afară din poliţie.
În februarie 2016, DNA l-a trimis în judecată în stare de libertate pe ex-adjunctul Poliţiei Municipiului, Petru Mihăiţă Coadă, şi pe doi agenţi de poliţie, Viorel George Ghelase şi Virginel Sasu. Ofiţerul este acuzat că, în 2013, pe când ocupa funcţia de adjunct al comandantului de la Poliţia municipiului, a încercat să ascundă faptul că fostul lui coleg şi şef de la IPJ, cms. şef Cătălin Chivu, a lovit o femeie cu care se certase în trafic. La data de 26 august 2013, agenţii de la Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unei altercaţii în trafic, au falsificat două înscrisuri oficiale. Astfel, s-a arătat că agresorul era o persoană neidentificată, Coadă, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului, ca fişa de eveniment să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut.

Absolvenţi şi angajaţi din sursă externă, în echipa IPJ

În ultimele două luni, în echipa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a intrat un grup de 20 de lucrători dornici să îmbrace haina de poliţist şi să aplice legea. Durează însă până când aceştia vor căpăta experienţa celor cu ani vechime în spate. Au intrat însă în activitate ablsolvenţi ai Academiei de Poliţie şi Şcolii de Agenţi, dar şi brăileni care s-au luptat pentru ocuparea posturilor scoase la concurs din sursă externă.
În dimineaţa zilei de 1 august, poliţiştii din Promoţia 2016, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ specifice, au venit pentru a fi repartizaţi structurilor în cadrul cărora îşi vor exercita serviciul. Este vorba despre 5 fete şi 4 băieţi, dintre care unul vrâncean. Dintre cei 9 poliţişti, 2 sunt ofiţeri şi 7 sunt agenţi. Tinerii poliţişti îşi desfăşoară activitatea pe specializările ordine publică, investigaţii criminale şi poliţie rutieră.
Cei 11 agenţi admişi în urma concursului organizat de MAI au început efectiv activitatea la posturile rurale unde au fost desemnaţi, la începutul lunii iulie. Astfel, după parcurgerea tuturor etapelor de selecţie, cei 11 agenţi de poliţie au început perioada de pregătire iniţială pentru meseria pe care şi-au ales-o. Ei îşi desfăşoară activitatea ca agenţi de ordine şi siguranţă publică în cadrul posturilor de poliţie comunale Măxineni, Salcia Tudor, Victoria, Ulmu, Dudeşti, Roşiori, Frecăţei, Berteştii de Jos, Galbenu, Bărăganul şi Viziru.
Timp de câteva luni, noii poliţişti vor fi în perioada de probă, aceştia aflându-se în responsabilitatea unui lucrător cu experienţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro