Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soferii "Braicar" ameninta cu greva

Negocierile pentru contractul colectiv de munca, intre conducerea societatii "Braicar" si reprezentantii sindicalistilor au ajuns, ieri, in impas, dupa ce revendicarile Sindicatului Soferilor, de marire a salariilor, nu au fost acceptate. Reprezentanti ai acestui sindicat au participat, in perioada 22-25 septembrie, la cel de-al patrulea Congres al Sindicatelor Soferilor din Romania, ce s-a desfasurat la Voineasa. Cu aceasta ocazie, ei au constatat ca soferii din cadrul sistemului public brailean de transport de calatori sint cei mai prost platiti dintre colegii lor din tara. "La Galati, de exemplu, soferii si vatmanii au un salariu de 7,9 milioane de lei vechi, plus 20 bonuri de masa, in vreme ce la noi salariul este de 4,9 milioane, fara nici un bon", ne-au spus citiva sindicalisti din cadrul "Braicar".
In aceste conditii, la negocierea noului contract colectiv de munca s-a solicitat ca salariile sa fie crescute cu 15%, plus 20 bonuri de masa, sau 25%, fara bonuri de masa. "Aceasta revendicare a fost facuta doar de Sindicatul Soferilor. Celalalt sindicat care activeaza in cadrul «Braicar», Sindicatul «Transloc», a cerut o crestere salariala cu cite 5% pe luna, trei luni consecutiv, respectiv octombrie, noiembrie si decembrie, iar asta s-a aprobat. Noi nu putem fi de acord cu asa ceva. De altfel, conducerea unitatii nici nu recunoaste sindicatul nostru, ci doar pe celalalt, care face dintotdeauna jocul patronatului", ne-au spus reprezentantii Sindicatului Soferilor din "Braicar".
Acestia spun ca ori de cite ori se pune problema maririi salariilor si acordarii de bonuri de masa, conducerea motiveaza ca societatea nu are bani, din cauza ca, pe de o parte, Primaria nu a achitat datoria de 100 miliarde de lei catre "Braicar", reprezentind subventii neonorate, din 2002, si pe de alta pentru ca inca nu s-a facut ordine in transportul public, iar maxi-taxistii nu respecta traseele stabilite si "fura" calatorii "Braicar"-ului. "Aceste aspecte asteapta de ani de zile sa fie solutionate si nu putem accepta la nesfirsit sa fie folosite ca motive pentru a ni se da salarii mici. La negocierea contractuala de anul trecut ni s-a spus ca, pentru a se mari salariile, trebuie sa se procedeze la restructurari de personal. Intre timp, au fost disponibilizati 100 de salariati si tot nu se gasesc bani. Nu mai credem aceste motivatii, mai ales ca, in mod ciudat, catre Primarie se raporteaza ca societatea este profitabila. Cind se minte? Cind se spune ca mergem pe profit, sau cind se spune ca nu exista fonduri pentru marirea salariilor si acordarea de bonuri de masa?", se intreaba membrii Sindicatului Soferilor. Acestia ne-au declarat ca, daca pina la inceputul lunii viitoare nu se va rezolva problema salariilor, sindicalistii ar putea intra in greva.
Fata de toate aceste aspecte, directorul "Braicar", Cornel Sandulescu, a replicat, destul de iritat, ca se vor aplica mariri de salariu doar in limitele legii, declarind ca nu crede ca se va ajunge la greva, deoarece se vor purta negocier pina cind se va lamuri problema.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii