Vânătorii brăileni se plâng că n-au avut un sezon prea bun, nici la împuşcat sălbăticiuni, nici la capturat iepuri vii pentru export. Situaţia a fost cauzată, conform spuselor lui Laurenţiu Radu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brăila, de vremea neprielnică. Zăpada din decembrie a îngreunat accesul pe fondurile de vânătoare, iar temperaturile ridicate de la începutul lui ianuarie au dus la apariţia noroaielor, făcând drumurile de pământ impracticabile.
Chiar dacă au scăpat de puştile vânătorilor, animalele au avut dificultăţi în a se hrăni din cauza stratului gros de zăpadă. Conducerea AJVPS spune că, pentru a ajuta vânatul să treacă peste perioada critică, membrii vânători au distribuit în hrănitorile special amenajate circa 50 de tone de furaje şi concentrate, pentru iepuri, căpriori şi diversele specii de păsări. "Astfel de acţiuni sunt necesare, pentru menţinerea efectivelor de vânat", ne-a explicat directorul Radu.
"Din păcate, condiţiile dificile din teren ne-au împiedicat să prindem iepurii pentru care avem contracte de livrare la export. Din cota alocată, de 900 exemplare, au fost capturate până în prezent doar 300. Sperăm să reuşim să satisfacem cererea clienţilor din străinătate. Mai avem două săptămâni la dispoziţie, până la sfârşitul lunii ianuarie, când se închide sezonul la iepuri, dar dacă vor continua temperaturile ridicate şi se va menţine noroiul pe câmp, va fi extrem de greu să mai prindem încă 600 de exemplare", ne-a informat şeful AJVPS.
Dacă nu va reuşi să-şi facă planul de iepuri vii livraţi la export, AJVPS Brăila se va confrunta cu mari dificultăţi financiare. Asta cu atât mai mult cu cât mulţi dintre cei 1.100 de membri vânători nu şi-au achitat cotizaţia de 760 lei (7,6 milioane de lei vechi n.n.) aferentă anului 2009, suma restantă ridicându-se, în total, la 3,8 miliarde de lei vechi. În plus, condiţiile meteo dificile au redus numărul de vânători străini dispuşi să plătească pentru a împuşca sălbăticiuni pe fondurile administrate de AJVPS. "Au venit doar jumătate din cât aşteptam. Situaţia aceasta nu ne afectează financiar doar pe noi ci şi pe agenţii economici care oferă spaţii de cazare şi servicii de alimentaţie publică. Lipsa vânătorilor străini are un impact direct asupra economiei brăilene", este de părere directorul Laurenţiu Radu. Per total, acesta estimează că factori precum vremea neprielnică, restanţele la plata cotizaţiei sau absenţa vânătorilor străini au redus cu până la 60% veniturile asociaţiei vânătoreşti brăilene.