Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se vor investi circa 50 miliarde de lei vechi in consolidarea digului de la Varsatura

Nivelul Dunarii a fost, ieri, cu jumatate de metru mai mic decit in momentul virfului de viitura, inregistrat la sfirsitul lunii aprilie. Astfel, daca atunci cota consemnata la mira Braila a fost de 699 cm, ieri s-au inregistrat doar 644 cm. Imbucurator este faptul ca, potrivit prognozei hidrologilor, fluviul va cunoaste, in urmatoarele zile, o tendinta de scadere semnificativa, cu circa 10 cm pe zi, la sfirsitul lunii urmind sa avem o cota situata sub 600 cm. Administratorii digurilor vor considera, insa, pericolul trecut definitiv abia cind se va ajunge sub cota de atentie, de 560 cm. Tocmai de aceea, pe sectorul Noianu-Chiscani al digului de la Varsatura, inca se mai afla 30 militari - 10 pompieri, 10 jandarmi si 10 soldati - care urmaresc continuu, alaturi de salariati ai Sistemului de Gospodarire a Apelor si ai Primariei Chiscani, starea lucrarilor de consolidare efectuate in timpul virfului de viitura.
Dupa ce Dunarea se va retrage in matca, sectorul de dig Noianu-Chiscani va intra intr-un amplu proces de consolidare. "Ca sa nu mai trecem prin emotiile din primavara aceasta, va trebui sa facem ceva cu acest dig. Sint mai multe variante: fie va fi suprainaltat, fie va fi mutat mai aprope de Varsatura, fie i se va monta o ecluza care sa permita efectuarea unei inundari controlate, cind ne vom mai confrunta cu presiuni atit de mari. Noi am solicitat o finantare de 50 miliarde de lei vechi, dar de citi bani va fi nevoie va stabili, concret, proiectantul care va oferi solutia finala. Avem promisiuni de la Ministerul Mediului si Directia Apelor Buzau ca aceasta finantare nu va ramine doar un proiect pe hirtie. Oricum, pentru 3 km de dig, va fi o suma mai mult decit semnificativa", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii