Lucruri încurajatoare încep să se întâmple în Brăila, într-un ritm relativ bun. Încă nu vorbim, din păcate, de acea mare revigorare economică așteptată de atâția ani și, pe cale de consecință, nici de acea reașezare socială care să-i determine pe tinerii cu potențial să nu mai plece în alte orașe sau în alte țări pentru a-și putea împlini destinul. Dar totuși, aproape pe nesimțite, Brăila noastră cea încremenită în timp începe să aibă câte o tresărire de orgoliu care-o mai scoate din letargie și care lasă loc de speranță că vin și vremuri mai bune. Vorbim strict despre reabilitarea unor clădiri lăsate în paragină mult prea mult timp, unele dintre ele părând la un moment dat a fi condamnate la ruină totală. Iată, însă, că dintr-o dată au început să apară proprietari noi, dispuși să le cumpere și să le dea o nouă viață. Se întâmplă în cazul fostului consulat italian, de pe bulevardul Cuza, colț cu strada Campiniu, un imobil încărcat de istorie care ajunsese pericol public din cauza bucăților de tencuială desprinse de pe fațadă sau a tablelor zburate de vânt de pe acoperiș. A intrat deja în reabilitare și fosta Casă a Sindicatelor, din Piața Traian, de lângă Muzeul de Istorie, o clădire cu arhitectură deosebită ce ajunsese, la fel, de ocolit, din cauza stării avansate de degradare a fațadei. Se pregătește, de asemenea, șantierul și pentru superba clădire de pe strada Ana Aslan, colț cu Școlilor, cunoscută drept ”Casa cu stafii” din cauza legendei că ar fi bântuită de spiritul primei proprietărese, o frumoasă adulterină prinsă în fapt și ucisă de soțul gelos.
Toate aceste imobile fac parte din zestrea arhitectonică a Brăilei bogate și prospere de altădată, iar faptul că, după atâția ani de abandon, au intrat în proprietatea unor oameni de afaceri potenți reprezintă șansa lor de a-și recăpăta strălucirea. Sau cel puțin așa e de sperat, având în vedere acțiuni similare, de dată recentă, ale respectivilor proprietari. Consulatul Italian, de exemplu, aparține acum patronului operatorului portuar Hercules SA, care patron a mai achiziționat și reabilitat, cu bun gust, o clădire din Centrul Vechi, de pe strada Edmond Nicolau. Deci există șanse ca și imobilul de pe bulevardul Cuza să fie reabilitat cu respectarea normelor în domeniu, pastrându-i-se elementele definitorii ale arhitecturii inițiale. Fosta Casă a Sindicatelor aparține acum firmei ”Cellular One”, despre care se aud lucruri bune, cel puțin prin prisma faptului că se situează în topul societăților comerciale pe plan local, din punctul de vedere al profitabilității. Deci, iarăși, sunt șanse ca reabilitarea imobilului din Piața Traian să nu se transforme în kitsch. Cât despre Casa cu Stafii, aici șansele unei reabilitări ca la carte sunt cât se poate de reale, din moment ce noul proprietar este firma de construcții Durabet, cea care și-a pus amprenta pe câteva lucrări de referință din municipiu, cum ar fi, de exemplu, reabilitarea fostei cofetării ”Select”, actualul restaurant ”Carol” din Piața Traian.
Din fericire, cele trei exemple de mai sus nu sunt singulare, prin Centrul Vechi existând și alte clădiri ce beneficiază de lucrări de reabilitare. Unele chiar de mare referință, cu investiții pe măsură: Biserica Greacă, sediul Flotilei Fluviale... Pe de altă parte, din nefericire, tot în Centrul Vechi sunt și nenumărate imobile vechi și frumoase care așteaptă să le vină rândul. Dar, cum micul bulgăre de zăpadă pornit la vale are toate șansele să se transforme în ditamai avalanșa, și aceste reabilitări ar putea să ia un adevărat avânt, așa încât, într-un timp rezonabil, să putem vedea o nouă față a vechii Brăila. E greu, într-adevăr, dar nu imposibil!