În termeni de bârfă mai mult sau mai puţin ieftină, expresia “Ce-a fost şi ce-a ajuns!” descrie un personaj care, dintr-un motiv sau altul, a aluncat pe panta decăderii. Poate să fie din cauza băuturii - iar asta însemnă că a fost un caracter slab şi, în principiu, şi-a făcut-o cu mâna lui! Dar poate să fie şi din cauze independente de voinţa personajului respectiv - un accident, o trădare sau altceva grav, ceva care i-a rănit trupul sau spiritul suficient de mult încât să-l devieze de la calea cea dreaptă.
Expresia, simplă şi concisă aşa cum este ea, nu se aplică doar personajelor umane. Are aplicaţii şi în cazul altor entităţi, cum ar fi oraşele, de exemplu. Iar partea proastă e că, pentru Brăila, ca entitate urbană, se potriveşte - mănuşă! Cine a avut a avut ocazia să vadă măcar o fotografie cu Centrul Vechi al Brăilei din urmă cu o sută de ani, n-are cum să nu zâmbească amar şi să nu spună cu voce încărcată de regret: “Ce-a fost şi ce-a ajuns!”. Clădirile în ruină din zilele noastre, trotuarele invadate de maşini, mizeria generală, totul dă o impresie de amarnică şi irecuperabilă decădere. Iar indignarea dă pe dinafară când priveşti mai atent la detalii şi realizezi cât de frumoase ar putea fi casele dacă nu ar fi lăsate în paragină, cât de armonios au fost sistematizate străzile pe vremuri şi ce potenţial turistic are întreaga zonă! Din păcate, după ce a trecut prin accidentul istoric al regimurilor comuniste şi postdecembriste, iar oamenii ei au trădat-o în ultimul hal, şi continuă să o trădeze, Brăila şi-a pierdut calea, ieşind din rândul oraşelor prospere şi civilizate...
După o lungă perioadă în care Centrul Vechi nu a făcut parte din preocupările edililor, Primăria dă semne că a realizat, în sfârşit, ce potenţial turistic se ascunde în spatelor ruinelor şi a străzilor mizere. Luând exemplul altor oraşe din vestul ţării, care au reuşit într-un timp relativ scurt să îşi revigoreze zonele istorice şi să le transforme în adevărate motoare ale economiei locale, prin dezvoltarea turismului şi atragerea de investitori, autorităţile brăilene a adoptat câteva reglementări noi, menite să stimuleze şi la noi renaşterea Centrului Vechi. Astfel, proprietarii care nu îşi reabilitează clădirile vor plăti impozite mărite cu 500%, în timp ce aceia care fac reparaţiile necesare vor fi scutiţi timp de trei ani la plata impozitelor. Primăria promite că va elabora şi un ghid referitor la felul cum trebuie renovate clădirile din zona istorică, pentru a nu se altera linia arhitectonică originală. Deocamdată, aceste măsuri se află într-un stadiu incipient, după ce au fost adoptate în Consiliul Local Municipal. Efecte vizibile vor fi abia de anul viitor, dacă vor fi... Pentru că fără o voinţă reală de a schimba actuala stare de fapt, nu o să se întâmple nimic. În declaraţiile oficiale, această voinţă există, dar rămâne de văzut dacă există şi putinţa de a transforma vorbele în fapte. Până la proba contrarie, să-i urăm Primăriei mult succes în ceea ce şi-a propus!