SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS. Salata de seară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS. Salata de seară

• recomandată de Doina Munteanu, Pilates Instructor, Barre Fitness Instructor, Tehnician Nutriţionist, Consultant Nutrilite

 

Ce alimente să consumi la cina? Dintre toate mesele zilei, ceea ce alegem să consumăm la cină, are un impact major asupra sănătăţii, a vitalităţii organismului nostru şi asupra menţinerii greutăţii în limitele normale. Organismul nostru funcţionează într-un ritm denumit de specialişti bioritmul circadian, în care timp de 24 de ore, fiecare funcţie fiziologică are o perioadă din zi în care funcţionează la capacitate maximă şi o alta în care funcţionează la capacitate minimă. Pentru fiecare funcţie fiziologică organismul nostru foloseşte o anumită cantitate de energie. Digestia este cea mai mare consumatoare de energie şi are prioritate în faţa altor funcţii fiziologice. Atunci când mâncăm, aproape 60% din energia corpului merge pe digestie. Cea mai bună perioadă pentru asimilarea alimentelor este în intervalul 12-20 al zilei, aşa este setat organismul nostru. De aceea se spune că este bine să mancam cu cel puţin 2-3 ore înainte de culcare. Noaptea organismul este setat pe regenerare şi detoxifiere, nu pe digestie, astfel încât la masa de seară el are nevoie de alimente care se digeră într-un timp cât mai scurt şi care furnizează substanţele necesare pentru reconstrucţie. Cel mai bun mod de a eficientiza digestia este să consumăm la masa de seară alimente de origine vegetală- legume (de preferat crude), leguminoase, seminţe, şi să evităm sau să micşorăm porţia de cereale.

 

Iată ce salată vă propun pentru această seară:

Salată de sfeclă - o sfeclă crudă sau fiartă cum preferaţi, câteva frunze de salată verde, 50 gr. boabe de porumb, o mână de nuci sau de seminţe de floarea soarelui, pătrunjel, o ceapă tăiată julien, o lingură ulei de măsline, zeamă de lămâie.

Ceapa, pentru a fi tolerată mai bine, se taie prima, se pune într-un castron cu sare, se lasă 10 minute dupa care se spală şi se scurge.

Boabele de porumb care rămân în conservă, le puteţi păstra la congelator pentru o salată viitoare. Poftă bună!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro