* Inginer Marius BOBOTAN, specialist în nutriție, director executiv Titan Group, vine în întâmpinarea cititorilor cu sfaturi utile în ceea ce privește alimentația sănătoasă a celor mici * vă sunt propuse șapte exemple de rețete pentru tot atâtea zile, plus informații importante legate de beneficiile alimentelor folosite
Activitatea fizică și consumul energetic
În calcularea necesarului energetic (respectiv cheltuiala energetica zilnică) se va ține cont de tipul de activitate fizică depusă. Astfel, în funcție de intesitatea efortului depus, consumul energetic (ce trebuie acoperit prin alimentație) va fi:
- 50 - 90 kcal/ora pentru efort usor
-100 - 150 kcal/ora pentru efort mediu
- 150 - 400 kcal/ora pentru efort intens (sportivi de performanță).
Mic dejun :
- suc de morcov și mere: 250 ml
- ou fiert 1 buc
- cascaval: 25 gr
- roșie 40 gr
- unt: 10 gr
- gem de caise: 20 gr
Gustare ora 10.00
- Polen crud din flori de prun: 30 gr
- Măr verde: 250 gr
Prânz
- Supă de pasăre cu găluști de gris: 250 ml
- Ardei umplut cu carne și smântană: 260 gr
- Tartă cu vișine: 80 gr
- Pâine intermediara: 1 felie
Gustarea ora 16.00
- Iaurt cu biscuiți de casă: 150 gr
Cina
- vită la grătar servită cu fasole verde trasă în ulei de măsline: 250 gr
- suc natural de sfeclă roșie și morcov: 250 ml
- compot de piersici: 150 ml
Total calorii/zi: 2350 kcal
Polenul crud are un conținut bogat de vitamine de tip B, de proteine, minerale și enzime suplinind foarte bine carențele alimentare. Magazinele naturiste și cele care distribuie produse apicole pun la dispoziție o gamă diversificată de polen crud de calitate superioară.
Ing. Marius BOBOTAN,
Specialist în nutriție