• recomandată de Doina Munteanu, Pilates Instructor, Barre Fitness Instructor, Tehnician Nutriţionist, Consultant Nutrilite
Ce alimente să consumi la cina? Dintre toate mesele zilei, ceea ce alegem să consumăm la cină, are un impact major asupra sănătăţii, a vitalităţii organismului nostru şi asupra menţinerii greutăţii în limitele normale. Organismul nostru funcţionează într-un ritm denumit de specialişti bioritmul circadian, în care timp de 24 de ore, fiecare funcţie fiziologică are o perioadă din zi în care funcţionează la capacitate maximă şi o alta în care funcţionează la capacitate minimă. Pentru fiecare funcţie fiziologică organismul nostru foloseşte o anumită cantitate de energie. Digestia este cea mai mare consumatoare de energie şi are prioritate în faţa altor funcţii fiziologice. Atunci când mâncăm, aproape 60% din energia corpului merge pe digestie. Cea mai bună perioadă pentru asimilarea alimentelor este în intervalul 12-20 al zilei, aşa este setat organismul nostru. De aceea se spune că este bine să mancam cu cel puţin 2-3 ore înainte de culcare. Noaptea organismul este setat pe regenerare şi detoxifiere, nu pe digestie, astfel încât la masa de seară el are nevoie de alimente care se digeră într-un timp cât mai scurt şi care furnizează substanţele necesare pentru reconstrucţie. Cel mai bun mod de a eficientiza digestia este să consumăm la masa de seară alimente de origine vegetală- legume (de preferat crude), leguminoase, seminţe, şi să evităm sau să micşorăm porţia de cereale.
Iată ce salată vă propun pentru această seară:
Salată de dovlecel cu dressing de avocado
Ingrediente: un dovlecel, ½ ardei capia, 50 gr rucola, pătrunjel. Dressing – un avocado mai mic sau ½ avocado dacă este mare, sare, un căţel de usturoi, o lingură ulei de măsline. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se mixează . Dovlecelul se taie pe lungime în patru bucăţi, se scoate miezul şi se dă prin răzătoare. Ardeiul se taie felii subţiri. Dovlecelul ras, ardeiul şi rucola se pun într-un castron, se toarnă peste ele dressingul şi deasupra se pune pătrunjelul tocat.