Să mâncăm sănătos. Musaca de cartofi cu ciuperci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Să mâncăm sănătos. Musaca de cartofi cu ciuperci

recomandată de Doina Munteanu, Pilates Instructor, Barre Fitness Instructor, Tehnician Nutriţionist, Consultant Nutrilite 

 

De când sunt la modă dietele Law Carb, cartoful a căpătat o o reputaţie nu foarte bună în rândul alimentelor pe care să le adăugăm în meniurile noastre. Însă problema nu o constituie leguma în sine, ci modul cum o preparăm şi cu ce alimente o combinăm. O metodă nesănătoasă de preparare este prăjirea cartofilor la temperatura de peste 120 grade şi combinarea lor cu carne. Acum, fie vorba între noi, din punct de vedere gustativ, combinaţia este „curcubeu pe cerul gurii”, însă este greu de digerat, crează probleme digestive şi duce şi la apariţia colăceilor pe talie, rezultat care, nouă femeilor, nu ne place. Dacă însă alegem ca metode fierberea sau coacerea, cartoful aduce multe beneficii organismului, deoarece conţine o mulţime de nutrienţi - vitaminele B, C, calciu, magneziu, potasiu, fibre. Sucul de cartofi cruzi are efect cicatrizant asupra mucoaselor digestive ajutând la reducerea acidităţii gastrice. Cartofii conţin un tip de amidon denumit amidon rezistent care nu este absorbit în întregime de corp, o parte din el fiind o sursă bună de hrană pentru bacteriile bune din intestin. Combinarea în reţete a cartofilor cu alte legume cum ar fi morcovi, ţelină, mazăre, varză, ceapă, ciuperci, roşii, este cea mai bună opţiune.

 

Astăzi vă propun pentru masa de prânz – Musaca de cartofi cu ciuperci

Ingrediente pentru două porţii: 4 cartofi, o ceapă, un morcov, un ardei capia, 250 grame ciuperci, un pahar suc de roşii concentrat, pătrunjel sau mărar, sare, piper, boia de ardei, oregano.

Mod de preparare: Cartofii se spală bine, se fierb, după care se lasă să se răcească, se decojesc şi se taie în felii de ½ cm. Legumele, ceapa, morcovul, ardeiul şi ciupercile se pun pe rând într-un blender, se mixează, se pun într-un vas pe aragaz şi se fierb la foc mic, până scade apa din ele. Se ia compoziţia de pe foc, se adaugă o jumătate din sucul de roşii, sarea, piperul, pătrunjelul. Într-o tavă sau vas de yena, uns în prealabil cu o lingură de ulei de măsline, se pune un strat de cartofi, compoziţia de legume, un alt strat de cartofi, iar deasupra se pune cealaltă jumătate din sucul de roşii amestecat cu un praf de boia de ardei şi un praf de oregano. Se dă la cuptor la 200 grade aproximativ 20-30 minute. La servire se pune deasupra o linguriţă de ulei de măsline. Se combină foarte bine cu o salată de varză sau murături. O puteţi lua la serviciu într-o caserolă, deoarece merge servită şi rece.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro