Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna mai (V) - Iedera (Hedera helix)

• Din ciclul de articole: Farmacia pe înțelesul tuturor

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

Iedera poate fi considerată o plantă ornamentală, de top, pentru amenajarea peisagistică a unei curți. Se pretează a fi aranjată sub formă de coloane sau arcade, ori gard viu dacă este susținut pe un gard de lemn sau plasă de fier. Au apărut pe piața decorativă și garduri sintetice care imită frunza de iederă. Poate fi o sursă de răcoare în casă pe timp de vară dacă îmbracă pereții exteriori ai caselor. Sunt păreri nejustificate că iedera deteriorează tencuiala caselor sau ajută la îmbolnăvirea lemnului dacă se pune pe un gard de lemn. Realitatea este exact inversă, adică iedera ferește de igrasie casele datorită faptului că se agață cu ajutorul unor rădăcini adventive cu serii de peri sugători, cu rol de fixare și totodată de sugere a apei din perete sau lemn. Totul este ca tencuiala să fie sănătoasă, nu într-o fază de degradare. Tot de top, iedera poate fi și pentru beneficiile terapeutice după cum veți observa în cele ce urmează. Dacă tot o avem lângă noi, de ce să nu ne folosim de virtuțile ei terapeutice?

 

Identificare (Descrierea plantei)

Iedera este o liană agățătoare lungă de până la 20 de metri, cu frunze persistente, lucioase și pieloase. Când este lipsită de suport de susținere devine târâtoare. Florile sunt grupate sub formă de umbrelă de culoare galben verzui bogate în nectar, ce atrag în timpul înfloritului (septembrie - octombrie) albinele. Este deci și o plantă meliferă. Fructele sunt rotunde, la maturitate negre-violacee. Fructele sunt toxice, mai ales pentru copii care le aseamănă cu coacazele negre producând intoxicații involuntare.

Iedera se confundă adesea cu vița japoneză sau vița de Canada (Parthenocissus sp.) care se folosește și ea frecvent în scopuri decorative. Aceasta este tot o liană cu frunze asemănătoare cu ale iederii dar mult mai mari și sectate, cu varful mai ascuțit ca la iedera propriu-zisă, iar toamna, odată cu căderea brumelor, se colorează în  roșu - cărămiziu aprins și în final cad. De aceea vița japoneză sau vița de Canada se numește și iedera cu frunze căzătoare. La iedera propriu-zisă frunzele nu cad, rămân verzi și-n timpul iernii. De asemenea, vița japoneză sau iedera cu frunze căzătoare este mai mult o plantă cățărătoare decât agățătoare, comparativ cu iedera propriu-zisă, pe tulpină neformându-se rădăcini cu peri pentru fixare. Iedera cu frunze căzătoare nu prezintă importanță pentru medicină. Pentru diferențiere, a se vedea pozele.

 

Recoltare și uscare

Pentru scopuri terapeutice se recoltează frunzele de pe ramurile tinere sterile, fără flori. Recoltarea poate începe din luna mai până-n septembrie, perioada optimă fiind în lunile iunie-iulie. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane, șoproane).

După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie (polipropilenă). Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării. Pentru cei ce nu au timp și îndeletnicirea necesară ca să recolteze și să usuce frunze de iederă dar și le doresc pentru a obține în casă preparatele prezentate mai jos, le pot achiziționa de la farmacia Faltis din Brăila.

 

Compoziția chimică

Frunzele conțin saponozide (hederacozida), flavonozide, rutozid, acizi polifenolcarboxilici (acid clorogenic și cafeic), derivați de caroten (mai ales în frunzele foarte tinere) și diferite săruri minerale. Această compoziție complexă recomandă preparatele de iederă pentru ameliorarea sau vindecarea a numeroase boli.

 

Preparate farmaceutice din iederă

Infuzia: 2 linguri frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 250 ml apă fierbinte, se dă într-un clocot și se lasă în contact timp de 30 minute. Se filtrează și se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: 2 linguri frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 4 linguri frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se lasă în contact cu 1 litru vin roșu, timp de 10 zile, agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 110. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 110, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Siropul de iederă: Siropul de iederă se poate obține astfel: 100 gr frunze de iederă se fierb câteva minute cu 500 gr apă. După 15 minute se filtrează. Se adaugă 500 gr zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, se filtrează pentru îndepărtarea eventualelor impurități din zahăr.

Ulei terapeutic: 2 linguri frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern mai ales în bolile dermatologice.

Oțet medicinal: 4 linguri frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se țin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oțet de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos.

Unguent pentru celulită și vergeturi: 100 grame de tinctură de iederă obținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox până se obține un extract de consistența mierii.  Când este încă cald, se adaugă 50 de grame untură topită obținută din slănină de porc, 30 gr margarină și aproximativ 10 grame ulei de floarea soarelui. Se dă de pe foc și se continuă omogenizarea pănă la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină. (Aceasta se poate procura din farmaciile care au laborator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc)

 

Tratamente pentru bolile interne

Boli ale aparatului respirator, traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii însoțite sau nu de tuse sau expectorație. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. În afecțiunile aparatului respirator, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea combinată a mai multor plante medicinale. Acest amestec poartă numele de specii pectorale. În funcție de posibilități, aceste specii pectorale se pot face din scoarța de salcie, flori de tei, de soc, de lumânărică, de iederă, frunze de pătlagină, frunze de nalbă, muguri de pin, măceșe etc. Tehnica de preparare este una combinată: scoarțele se fierb în apă 15 minute după care se adaugă frunzele și florile și se lasă în contact (la infuzat) alte 15 minute după care se  filtrează. Dacă vrem să obținem un ceai combinat în care folosim frunzele de nalbă și pătlagină, folosim și metoda de extracție, maceratul, când se folosește apa la temperatura ambientă. Pentru tuse și expectorație farmacia Faltis prepară un sirop ce are în compoziție o soluție extractivă obținută din scoarță de salcie, flori de tei, soc și frunze de iederă. Tinctura, câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei, după masă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, după masă. În medicina pediatrică se folosește Siropul de iederă câte 2-3 lingurițe pe zi.

 

Antinevralgic, în tratamentul durerilor de cap și a nevralgiei de trigemen. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 50  picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Dacă durerea de cap este rezultatul unei  circulații cerebrale deficitare se asociază tinctura de iederă cu tinctura de saschiu. Vinul se administrează 50 ml de 2 ori pe zi. Siropul 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Pentru durerile rebele de cap și nevralgia de trigemen, farmacia Faltis prepară picături antalgice pe bază de tinctură de iederă, omag, beladonă. Administrarea acestor picături trebuie strict individualizată .

 

Boli virale, răceală, gripă, guturai. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Un ceai combinat se poate obține în bolile virale specifice sezonului rece, din asocierea frunzelor de iederă cu scoarța de salcie. Pentru preparare se folosește metoda decoctului și a infuziei: Se fierb 2 linguri de scoarță de salcie cu 250 ml de apă timp de 15 minute, se adaugă apoi 2 linguri de frunze de iederă și se lasă la infuzat alte 15 minute. Se strecoară, se îndulcește și se beau 2 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi. Vinul se administrează 50 ml de 2 ori pe zi. Siropul 2-3 lingurițe pe zi la copii peste 3 ani, toate acestea după masă.

 

Colici abdominale numite popular dureri de burtă. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană ceai de mentă. Vinul se administrează 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi. Siropul 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

 

Calmant în crizele hepatobiliare. Innfuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de anghinare. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi. Siropul 2 linguri de 2 ori pe zi toate acestea după masă.

 

Antispastic in bolile renale, cistite, colici renale, micțiuni (urinări) frecvente. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de roiniță sau mentă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

 

Miorelaxant în crampele musculare (cârcei) provocate de o circulație periferică deficitară. Infuzia se administrează câte o cană pe zi timp de o saptămână. Tinctura câte ½ linguriță pe zi adăugată într-o cană de ceai saschiu. Se recomandă și asocierea tincturii de iederă cu tinctură de castan. La farmacia Faltis din Brăila se găsește o asemenea combinație. Vinul se administrează 3 linguri (50 ml) de 2 ori pe zi, toate acestea la apariția crampelor. Când  crampele au o anumită frecvență, se face un tratament continuu de cel puțin 30 de zile.

 

Tratamentul celulitei si a vergeturilor apărute în urma unor slăbiri excesive. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi puse în puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi. Siropul 2 linguri de 2 ori pe zi toate acestea după masă. Tratamentul intern se asociază cu cel extern prin aplicarea unor creme.

 

Analgezic în durerile de ureche - otite acute și cronice. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 50 picături de 3 ori pe zi adăugate în puțină apă. Vinul se administrează 3 linguri (50 ml ) de 2 ori pe zi. Siropul 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

 

Gută și dureri articulare de natură reumatismală. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de salcie. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

 

Tratamente externe

Tamponări locale pentru toaletarea diverselor ulcerații de la nivelul pielii. Se folosește o fiertură obținută din 2 linguri frunze de iederă și 250 ml apă. Această fiertură se poate îmbogăți dacă se adaugă și o lingură de rădăcină de tătăneasă.

Ungeri  contra vergeturilor și a celulitei cu un unguent obținut din iederă. La farmacia Faltis găsiți acest unguent.

Gargarisme pentru bolile gurii, afte, gingivite, stomatite, ulcerații produse de proteze dentare. Gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de iederă. Se poate aplica local un badijonaj specific bolii respective.

Pensulații în afecțiunile pielii și în bolile alergice sub formă de tinctură, oțet sau ulei în aplicații locale seara. Masaj local pe zonele afectate de celulită cu crema preparată în casă după formula prezentată mai sus sau achiziționată de la farmacia Faltis.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată .

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la  definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist stagiar, farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

Începând de săptămâna viitoare voi prezenta, în fiecare joi, câteva plante medicinale care se recoltează în luna iunie: piciorul lupului, panseluțe (trei frați pătați), roinița, gălbenele și tei.

În numărul viitor: „Remedii naturale din Piciorul lupului”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro