Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna mai (IV) - SOC (Sambucus nigra)

• din ciclul de articole “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Identificare (Descrierea plantei)

Socul este un arbust sau arboraș înalt de până la 4-5 metri, cu coroana tufoasă, cu măduva tulpinii spongioasă și mai dezvoltată decât la oricare altă specie lemnoasă. Frunzele sunt sub formă de foliole lungi, ascuțite la vârf, așezate deoparte și de alta a unei nervuri centrale. Florile sunt grupate în inflorescențe, sub formă de umbrelă, de culoare alb-crem, iar fructele sunt sferice, negre și lucioase, prin strivire lăsând un suc roșu cu putere tinctorială (de colorare) foarte mare. Crește și este răspândit în zona de câmpie și deal, în luminișuri, tufișuri, lângă garduri sau margini de păduri.

Florile și fructele de soc se pot confunda ușor cu cele ale bozului (Sambucus  ebulus) acesta din urmă  fiind o specie perenă cu tulpina verde, ce dispare toamna, în comparație cu socul care are tulpina lemnoasă. De asemenea, tufele de boz emană un miros neplăcut în jur. Fructele de boz sunt negre mate și nu lucioase ca cele de soc, iar ținute în apă circa o jumătate de oră colorează apa, iar cele de soc nu o colorează. Acțiunea terapeutică a bozului a fost mai puțin studiată, de aceea se recomandă prudență în folosirea lui. Fructele de boz sunt utilizate în mica industrie casnică pentru colorarea lânii, a fulgilor, a pielii, a unor materiale textile etc.

 

Recoltare și uscare

În scopuri medicinale se folosesc florile (Flores sambucii), fructele (Fructus sambucii) și mai rar frunzele (Folium sambucii). Acestea din urmă se folosesc în stare proaspătă, zdrobite, în arsuri sau tratamentul hemoroizilor sub formă de prișnițe locale.

Recoltarea florilor se face la începutul înfloririi, când maxim 75% din flori sunt înflorite, începând din luna mai, în regiunile sudice și mai joase, continuând până în iunie, în regiunile de deal și zonele mai nordice. Recoltarea se face pe timp frumos,  după ce se ridică roua, tăind cu foarfeca sau cuțitul întreaga inflorescență. Acestea se pun la uscare la soare puternic pentru a li se păstra culoarea alb-crem, cu florile în sus, într-un singur strat. Nerespectând aceste cerințe, florile se brunifică sau se înnegresc ușor. Pentru a obține un produs superior Flores sambuci gerebelt (flori de soc ciuruite), după 5-6 ore de uscare direct la soare, când florile sunt uscate dar pendunculii florii sunt încă moi, se poate face separarea florilor prin simpla scuturare, iar dacă mai rămân flori nedesprinse, se freacă ușor inflorescențele pe un ciur cu ochiuri mari de 5 mm. Mirosul florilor uscate de soc este plăcut, gustul la început dulceag apoi ușor iute, în comparație cu florile proaspete care au un miros grețos.

Fructele se culeg în septembrie-octombrie, tăindu-se cu foarfeca sau cuțitul întreaga inflorescență, care se pune la uscat cu fructele în sus, la soare într-un singur strat. Se pot, de asemenea, usca agățându-se pe sfori sau sârme. Pentru a grăbi uscarea, procesul se poate face și pe cale artificială în cuptorul aragazului, la foc mic, cu ușa întredeschisă sau în cuptorul electric cu convecție, când se fixează temperatura la 60 grade timp de 1 oră. Mirosul este caracteristic iar gustul dulceag, slab acrișor. 

După uscare, florile  se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie și se păstrează la întuneric. Fructele uscate se pun în cutii de carton sau material plastic, păstrându-se la întuneric și ferite de umezeală.

 

Compoziția chimică

Florile și fructele de soc conțin antociani, rutozid, flavone, vitamina C și vitamine din complexul B, mucilagii, triterpene și un glicozid numit sambunigrozidă. Aceste principii active ajută la vindecarea sau ameliorarea afecțiunilor prezentate mai jos.

 

Preparate farmaceutice pentru utilizare internă

Infuzia: 2 linguri de flori uscate de soc se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml de apă fiartă, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere. 

Tinctura: 20 grame de fructe uscate sau 50 gr fructe proaspete de soc se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 50 grame fructe  uscate sau 100 grame fructe proaspete de soc se amestecă cu 1 litru vin alb adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa apoi cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concetrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. În comparație cu alte vinuri terapeutice de plante medicinale, vinul de soc are un gust plăcut iar culoarea este roze sau rubinie.

Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Socata: Este o băutură răcoritoare revigorantă apreciată în multe zone ale țării și foarte indicată pentru o „cură de primăvară”.

Se prepară astfel: 7 capitule florale (inflorescențe) mari de soc  se macerează timp de 24 ore cu 7 litri de apă și o lămâie, tăiată în felii groase, agitându-se în acest interval de câteva ori. Se filtrează și se dizolvă în filtrat 1 kg zahăr. Se adaugă zeamă de lămâie după gust. După alte 24 ore poate fi consumată dar poate fi și îmbuteliată în sticle și păstrată la rece. După 3-4 săptămâni de conservare la rece, posedă un gust plăcut, aromat și sifonat. Sunt și alte formule și tehnici de obținere a socatei. Pentru a deveni și puțin alcoolizată se poate adăuga puțină drojdie uscată.

 

Tratamente pentru bolile interne

Terapia cu plante medicinale, fitoterapia, dă rezultate foarte bune dacă este folosită ca tratament de prevenție, fiind o variantă a practicilor medicale integrative, alăturându-se pozitiv metodelor alopate.

Din păcate, am constatat de-a lungul vremii (am peste 48 de ani de activitate farmaceutică) că oamenii apelează tardiv la folosirea plantelor medicinale pentru vindecarea unor boli cronice, după ce au epuizat schema terapeutică cu medicație alopată. Rezultatele în acest caz nu pot fi spectaculoase. Încă nu avem cultura necesară pentru a folosi suplimentele terapeutice ca metodă de prevenție în apariția bolilor.

Principalele acțiuni terapeutice sunt:

Diaforetic - prin favorizarea transpirațiilor atât de necesare în bolile virale (răceală, gripă, guturai). Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Un ceai combinat, cu rezultate neașteptat de bune, se obține dintr-un amestec de flori de soc, flori de tei, scoarță de salcie și măceșe, folosit în perioada sezonului rece. Acest ceai se prepară astfel: În 500 ml apă se fierbe timp de 15 minute, la foc mic, scoarța de salcie, se adaugă apoi măceșele, fierbându-se alte 2-3 minute, după care se pun florile de soc și tei. Se lasă la infuzat 15 minute apoi se filtrează. Se îndulcește după gust și se bea călduț, câte 2-3 căni pe zi. Dacă se consumă regulat acest ceai pe timpul iernii, se pot evita sau atenua manifestările brutale ale gripei sezoniere care apare în special în sezonul rece.

Laxativ - în constipațiile cronice ale adultului și vârstnicului sau în cazul persoanelor predispuse la constipație. Vinul se administrează un pahar seara la culcare. Infuzia se administrează câte o cană seara la culcare, îndulcită cu miere.

Ca laxativ se pot folosi și fructele proaspete, ca atare, dar atenție la dozaj pentru că administrate în cantități mari de peste 100 gr (sunt plăcute la gust și se consumă cu plăcere) produc stări de rău și vomă, arsuri epigastrice sau iritarea gâtului.

Diuretic - în insuficiența renală și hipertensiunea arterială. Infuzia se administrează câte 2 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir. Vinul se administrează 3 linguri pe zi, toate acestea după masă.

Combate obezitatea moderată datorită proprietăților laxative și diuretice pe care le are. În acest scop se folosesc cantități mai mari, duble față de dozele obișnuite, ceea ce ar putea duce la apariția unor tulburări digestive.

Activator al circulației periferice, în  varice, flebite, fragilitate capilară, telangiectazie (capilare dilatate), venectazii (vene dilatate). Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Vinul se administrează 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă

Calmant în bolile șezutului (hemoroizi). Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Vinul se administrează 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă

Mucolitic și emolient, în  traheitele și bronșitele catarale. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei.

Rezultate mult mai bune se obțin în bolile aparatului respirator dacă florile de soc se asociază cu florile de tei, de nalbă, lumânărică ori salvie. Aceste combinații se numesc specii pectorale.

Antinevralgic, în  migrene, cefalee sau nevralgia de trigemen. Se folosește câte o lingură din sucul obținut prin zdrobirea și presarea fructelor proaspete de soc, când efectul poate să conducă la dispariția durerilor după 10-15minute.

Dureri sciatice - Tinctura câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, luată în apă sau oricare alt ceai.

Imunomodulator, prin stimularea generală a rezistenței organismului. Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai din coada calului. Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Schema de tratament pentru obținerea unui efect imunomodulator constă în administrarea unui preparat 20 zile pe lună cu 10 zile pauză, timp de 3 luni de zile.

 

Tratamente externe

Cataplasme (prișnițe) în arsuri (ocazionale sau solare) și în tratamentul hemoroizilor externi. Se folosesc frunzele proaspete de soc bine zdrobite care se aplică sub formă de comprese pe zonele afectate. Se poate continua tratamentul cu creme cicatrizante, emoliente, antihemoroidale pe care farmacia Faltis le prepară frecvent.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiește o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată .

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la  definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist, farmacist  stagiar, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie .

În numărul viitor: „Remedii naturale din iederă

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro