Mergi la conţinutul principal

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna mai (III) - Saschiul (Vinca sp.)

• Din ciclul de articole: Farmacia pe înțelesul tuturor

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Saschiul (Vinca minoris) este cunoscut și apreciat ca plantă decorativă formând, pe suprafața solului, în perioada de vegetație, un adevărat covor pastelar, în care florile de culoare albastră, frunzele tinere de culoare verde deschis și cele bătrâne verde închis formează o combinație ce încântă privirea.

Deoarece preferă zonele umbrite și semiumbrite, plantarea saschiului pe alei, pe sub arbori sau pomii fructiferi reprezintă soluția ideală pentru curte, înlocuind tradiționalul gazon. În cimitire, pentru acoperirea mormintelor cu un adevărat covor vegetal multicolor este cultivată specia Vinca major, care este foarte asemănătoare cu Vinca minoris, însă cu frunzele mult mai mari. Există și o a treia specie, Vinca rosea, care se prezintă ca un subarbust originar din zonele tropicale ale Asiei și Africii și a început să fie aclimatizată și în România, fiind mai mult cultivată în ghivece ca plantă ornamentală, de apartament, nerezistând în spații libere pe timp de iarnă.

Cele trei specii de Vinca trebuie apreciate și pentru virtuțile lor terapeutice, având în vedere că doi alcaloizi izolați din această specie (vincamina și vincristina) au constituit modele chimice pentru sinteza unor medicamente recomandate de lumea medicală.

Denumirea științifică Vinca provine de la cuvântul latin vincere (a învinge), care în traducere liberă înseamnă că saschiul învinge multe boli, pe care le voi menționa în continuare.

 

Identificare (Descrierea plantei)

Saschiul este o plantă perenă, târâtoare de până la 1 m lungime. Tulpina formează la noduri rădăcini și alte tulpini, care la început sunt drepte apoi se îndoiesc spre pământ, înrădăcinându-se din nou. Frunzele sunt ovale sau eliptice, pieloase, așezate de o parte sau alta a tulpinilor, cele bătrâne verde închis, cele tinere verde deschis, iar florile sunt de culoare albastră. La specia Vinca rozea tulpina este lemnoasă, dreaptă, înaltă până la 0.5 m, iar florile  au culoare roz violacee sau chiar albă.

 

Recoltare și uscare

De la saschiu se folosesc părțile aeriene (Herba vincae) alcătuite din tulpini, frunze, flori.

Acum este perioada de recoltare a saschiului, pentru cei care îl au în curte, deoarece bazinele de saschiu din flora spontană sunt mai greu de găsit, având mult de suferit din cauza recoltării greșite prin smulgere, caz în care se distrug rădăcinile. Recoltarea corectă se execută cu atenție, cu unelte bine ascuțite, de exemplu foarfece de tuns gazonul, tulpinile tăindu-se la 5-6 cm deasupra pământului pentru a le da posibilitatea de regenerare rapidă. Se va avea în vedere să nu se smulgă tulpinile târâtoare, deoarece acestea la internoduri se înrădăcinează și sunt surse de înmulțire a plantei. Saschiul se recoltează de 3- 4 ori pe an, din mai și până la sfârșitul lunii octombrie. Se usucă la umbră în poduri, șoproane, verande sau balcoane bine aerisite, în strat subțire, întorcându-se din timp în timp. Mai rar, se poate face și o uscare artificială în cuptorul aragazului cu ușa întredeschisă sau într-un cuptor cu convecție setat la 60 grade timp de aproximativ o oră. Se păstrează ca atare, planta întreagă, o mărunțire groscioară făcându-se înaintea folosirii.

 

Compoziția chimică

Speciile de Vinca conțin peste 50 de alcaloizi dintre care cei mai importanți sunt vincamina, vincristina, vinblastina și rezerpina.

Astăzi, vincamina de sinteză este printre cele mai vândute medicamente pe plan mondial și se adresează în principal bolilor aparatului cardiovascular și afecțiunilor cerebrale, iar vincristina obținută acum sintetic este pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Modiale a Sănătății (OMS) pentru  tratamentul leucemiei.

Speciile de Vinca  au fost studiate foarte mult și în România la Facultatea de farmacie din București de prof. de farmacognozie Ioan Ciulei.

 

Preparate farmaceutice pentru utilizare internă

Decoct (sau fiertura):  2 linguri saschiu uscat și mărunțit groscior se fierb la foc mic timp de aproximativ 5 minute în 500 grame apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează cât este încă fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Se îndulcește după gust cu miere sau zahăr. Diabeticii pot folosi îndulcitorii de sinteză. Saschiul se pretează foarte bine la obținerea de ceaiuri combinate, pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli. Iată câteva  exemple de combinații: 

Ceai de saschiu și păducel pentru bolile inimii.

Ceai de saschiu și ginkgo biloba pentru insuficiență cardiacă periferică și cerebrală.

Ceai de saschiu și rozmarin pentru diverse afecțiuni ale sistemului nervos central.

Farmacia Faltis din Brăila pune la dispoziția celor interesați ceai din saschiu producție proprie.

Tinctura: 4 linguri de saschiu uscat și mărunțit groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Ca și în cazul ceaiului, tinctura de saschiu se poate asocia cu alte tincturi din plante, ca de exemplu cu tincturile de ginkgo biloba, de castan, de păducel, de ginseng, de roiniță, de rozmarin, de lavandă, de lăcrămioare, de salcâm japonez. Aceste combinații se pot găsi la Farmacia Faltis și se pot folosi ca terapii adjuvante pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea a numeroase afecțiuni.

Vin terapeutic: 4 linguri saschiu uscat și mărunțit groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu  adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile agitându-se zilnic, după care se filtrează. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml.

Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are concetrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concetrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

 

Tratamente interne

Multe afecțiuni și boli beneficiază de terapie complementară cu preparate din saschiu  alăturându-se cu succes terapiilor alopate recomandate de medicii curanți.

Ca metodă integrativă de sănătate, ceaiul de saschiu sau oricare alt preparat farmaceutic  obținut din saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului sănătos sau bolnav.

Boala coronariană, datorită efectului vasodilatator al vincaminei.

Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere.

Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.

Vinul se administrează 3 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Hipertensiunea arterială. Acțiunea se datorează rezerpinei care a fost printre primii alcaloizi vegetali folosiți în scăderea tensiunii arteriale. Ca prevenție, la cei ce sunt predispuși la hipertensiune, sau în hipertensiunea ușoară (stadiul 1), tratamentul cu preparate din saschiu este suficient. Pentru hipertensiunea arterială moderată (stadiul 2) și severă (stadiul 3) se folosește ca terapie complementară alături de medicația alopată recomandată de medicii curanți de specialitate.

Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.

Vinul se administrează o lingură  de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Tratamentul intern se completează cu aplicații locale cu o cremă pentru varice.

Bolile  vaselor periferice (varice, flebite, fragilitate capilară).

Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.

Vinul se administrează o lingură  de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Tratamentul intern se completează cu aplicații locale cu o cremă pentru varice sau afecțiuni vasculare preparate la farmacia Faltis.

Boala hemoroidală - Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba. Vinul se administrează o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Afecțiuni  ale urechii interne (sindrom Meniere) care se manifestă prin vertij (amețeli), tinitus(țiuituri), acufene (zgomote) - Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Revigorant al sistemului nervos central - Preparatele din saschiu sunt recomadate în oboseala provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viața cotidiană stresantă sau alte activități epuizante. Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 2 linguri pe zi, toate acestea după masă. Un sirop energizant ce are în compoziție și un extract fluid din saschiu se prepară la farmacia Faltis din Brăila.

Boli degenerative - Terapie complementară în demența senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză. Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 2 linguri pe zi, toate acestea după masă.

Boli neurologice (cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative) - Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 2 linguri pe zi, toate acestea după masă.

Citostatic - Datorită vincristinei și vinblastinei saschiul este recomandat ca terapie complementară în leucemie sau limfoamele maligne. Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi, îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul se administrează 2 linguri pe zi, toate acestea după masă.

Tulburări de vedere  care se datorează unei insuficiențe circulatorii la nivelul ochiului - Decoctul se administrează câte 2 cești pe zi îndulcite după preferință, cu zahăr sau miere. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adaugate într-o cană de ceai  divers. Vinul se administrează 2 linguri de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

 

Tratamente externe

Cataplasme  cu ceai de saschiu și argilă. Se recomandă în afecțiunile venoase ale picioarelor. Mod de preparare: Se face un decoct după metoda prezentată mai sus care se amestecă cu argilă pulbere până se formează o pastă moale. Se întinde pasta pe o bucată de tifon și se aplică bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru eficiență, cataplasma se ține 30 minute.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiește o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro  care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist stagiar, farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor: Remedii naturale din Soc

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro