Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna iunie (VII) – Trei frați pătați (Panseluța)

• din ciclul de articole: „Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Panseluța (Viola tricolor) este foarte cunoscută ca plantă ornamentală datorită cromaticii florale care atrage și încântă privirea omului, dar prezintă interes și ca plantă medicinală.

Denumirea populară de panseluță provine de la franțuzescul pansée care înseamnă gând. Inspirația pentru botezul plantei provine din așezarea celor cinci petale ale florii, care privită crează imaginea și înfățișarea unui fețe umane. În mijlocul verii, în perioada de maximă dezvoltare vegetativă, florile se apleacă ușor față de poziția verticală sugerând o ființă umană căzută pe gânduri.  

Există două varietăți de panseluțe: panseluța de câmp ce crește spontan în pajiști, fânețe sau locuri necultivate, numită și “trei frați pătați” și panseluța de grădină, cultivată în special ca plantă decorativă și care este aproape nelipsită în grădina din jurul casei sau în jardinierele din balcoanele blocurilor.

 

Recunoaștere

Panseluța de grădină este o plantă anuală și hibernantă, plantându-se toamna, adică poate rezista și iarna și înflorește imediat primăvara. De aceea se plantează toamna târziu, în parcuri, sub formă de covor floral, spre curiozitatea și nemulțumirea necunoscătorilor, care consideră bani cheltuiți “de pomană” pentru a sădi panseluța înainte de sosirea iernii.

Este ușor de recunoscut pentru că florile au o alcătuire specifică, cu petale inegale și colorate diferit, fiind cel puțin trei combinații de culori. Petalele superioare sunt colorate violet închis, mai rar violet deschis, petalele laterale sunt albe, galbene sau albăstrui, iar petala inferioară este întotdeauna galbenă cu 5 până la 7 dungi colorate mai intens. Abateri de la această paletă coloristică se pot observa la panseluța de grădină, unde horticultorii, pentru a câștiga “clientul cumpărător”, au creat hibrizi noi de panseluțe printr-o multitudine de combinații coloristice ale petalelor florale. O altă deosebire între panseluța de câmp (trei frați pătați) și panseluța de grădină este mărimea florilor, cea de câmp fiind mult mai mică decât cea de grădină.

Materia primă folosită pentru obținerea de preparate farmaceutice este reprezentată în principal de planta întreagă (tulpină, frunze, flori), fără rădăcini. Pentru procesarea panseluței sub formă de pulbere se folosesc numai florile.

 

Recoltare și uscare

Panseluța de grădină și cea de câmp (trei frați pătați) se recoltează în perioada de înflorire, începând cu sfârșitul lunii aprilie până în septembrie. Recoltarea se face prin tăiere cu foarfeca sau secera la 4-5 cm deasupra coletului, pentru a da posibilitatea plantei să se regenereze cât mai repede.

Uscarea se face cel mai bine pe cale naturală, la umbră, în strat subțire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite, în poduri, de preferință acoperite cu tablă, în șoproane, verande, iar la bloc, pe balcon. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, iar mărunțirea groscioară realizându-se înaintea utilizării. Randamentul de uscare este de 5:1 adică din 500 g plantă verde trebuie să rezulte în urma procesului de uscare 100 g plantă uscată.

 

Compoziția chimică

Este foarte diversă și cuprinde flavonozide, saponine triterpenice, mucilagii, rutin, antocianozide, toate acestea determinând acțiunile terapeutice pentru nenumărate boli, prezentate mai jos.

 

Forme farmaceutice ce se obțin din panseluțe

Pulberea: Florile uscate se macină foarte fin într-o râșniță de măcinat cafeaua și se folosește ca atare, câte un vârf de linguriță cu puțină miere sau lapte fermentat.

Decoct (fiertura): 2 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic timp de aproximativ cateva minute în 300 grame apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.

Tinctura: 2 linguri din plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 4 linguri  cu vârf din plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic. După 10 zile vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile la rece (frigider) separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani dacă vinul este de bună calitate.

 

Tratamente interne

Cu toate că vindecă o multitudine de boli, din păcate panseluțele de grădină sunt mai mult apreciate pentru efectul lor ornamental, neglijându-i-se virtuțile terapeutice de excepție, mult mai folosită fiind panseluța sălbatică cunoscută sub denumirea de trei frați pătați.

Boli alergice: alergia, prin frecvența ei este considerată o boală a civilizației moderne, foarte greu de tratat, fiind provocată de mai multe cauze: Factori fizici – caldură, frig; Factori chimici – medicamente, produse cosmetice, aditivi alimentari; Factori biologici –praf, polen, păr, toxine, fructe, plante (ambrozie) etc.

Cele mai frecvente simptome se manifestă la nivelul pielii (cutanat) prin prurit, erupții, eriteme; la nivel ocular – mâncărimi, tumefacție, lăcrimări; în sfera ORL prin strănut, obstrucție nazală, rinoree (“nas care curge”); la nivel pulmonar – tuse sau dispnee (greutate în respirație).

Natura ne oferă o șansă uriașă să tratăm bolile alergice cu această plantă numită panseluță. Poate ocupa primele locuri în topul celor mai eficace plante medicinale folosite în tratamentul alergiilor. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi, toate acestea după masă.

Un ceai complex cu proprietăți antialergice și desensibilizante se poate prepara din flori de panseluțe, flori de gălbenele, frunze și flori de păducel. Se ia câte o linguriță din fiecare produs vegetal, uscat și măcinat groscior care se infuzează în 300 ml apă. Se bea câte o ceașcă (50 ml) de 2 ori pe zi după masă.

Boli ale aparatului respirator (faringite, laringite, traheite, bronșite, bronho pneumonii, astm bronșic) ca expectorant. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri) pe zi, toate după masă.

Boli ale aparatului urinar (cistite catarale, pielite, nefrite) ca diuretic. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri) pe zi, toate după masă,

Boli ale aparatului digestiv ca laxativ. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri) pe zi, toate după masă.

Bolile aparatului vascular (bolile capilarelor) (fragilitate capilară, vase sparte la nivelul membrelor inferioare). Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri) pe zi, toate după masă.

Boli ale pielii (dermatite, dermatoze care au o cauză în principal alergică, ca de exemplu: urticarie, prurit, prurigo, neurodermite, eczeme, dermatitele atopice si de contact). În acest caz se utilizează atât adiministrarea internă cât și cea externă. Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi. Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi. Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi. Vin terapeutic: 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi, după masă.

Depurativ – detoxifiant: Preparatele din panseluțe (trei frați pătați) au o acțiune depurativă apreciabilă. Se folosește adesea pentru cura de detoxifiere a organismului împreună cu extractele din păpădie, cicoare, pin și plop. Această combinație reprezintă un detoxifiant complex prin efectul depurativ: renal al tincturii de păpădie, hepatic datorită tincturii de cicoare, antialergic prin tinctura de panseluțe și digestiv prin extractul fluid de lemn dulce, iar extractul din muguri de plop are acțiune imunostimulatore generală la nivelul organismului. Un astfel de preparat se poate procura de la farmacia Faltis din Brăila.

 

Tratamente Externe

Extern se pot face tratamente din  panseluțe (trei frați pătați) cu fierturi, tincturi, uleiuri, oțeturi și unguente. Fiertura se prepară după metoda decoctului. Tintura are tehnica menționată mai sus. Oțet medicinal: 2 linguri panseluță macinată fin se țin la macerat timp de 10 zile în 300 ml oțet de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos. Ulei terapeutic: 2 linguri panseluță mărunțită fin se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern  mai ales în bolile dermatologice uscate. Unguent: se poate prepara prin două metode. Metoda 1: 100 grame de tinctură de panseluță obținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox până se obține un extrat siropos de consistența mierii. Când este încă cald se adaugă 50 de grame untură topită obținută din slănină de porc, 30 gr margarină și aproximativ 10 grame ulei de floarea soarelui. Se dă de pe foc și se continuă omogenizarea pănă la răcire. Metoda 2: 4 linguri de panseluță fin macinată se lasă în contact cu 4 linguri de alcool concentrat de 95 de grade timp de 24 de ore. Se topesc împreună 50 de grame de untură de porc, 30 grame margarină și 10 grame de ulei de floarea soarelui.

Prurit: Se folosește tinctura, uleiul, oțetul prin aplicări locale de 2 ori pe zi.

Stomatite: Gargară cu o fiertură de trei frați pătați de trei ori pe zi.

Afte bucale: Gargară cu o fiertură de trei frați pătați de trei ori pe zi.

Înțepături de albine: Se folosește oțetul și tinctura de 2 -3 ori pe zi

Mușcături de țânțari: Se masează cu  oțet și tinctură de 2 -3 ori pe zi.

Arsuri termice: Se folosește uleiul și unguentul prin ungeri de 2 ori pe zi.

Dermatite atopice uscate: Se utilizează unguentul și uleiul teraputic de 2 ori pe zi.

Acneea juvenilă: Se fac comprese cu o fiertură de trei frati pătați pe zonele afectate de acnee. Se aplică apoi creme antiacneice găsite în magazinele cu produse cosmetice sau preparate de farmacia Faltis.

Eritemul sugarului: O fiertură din trei frati pătați este recomandată să se adauge în apa folosită pentru baia sugarului, evitându-se eritemele provocate de scutece, așa numita „dermatită de scutece” care este o dermatită de contact produsa prin iritația tegumentelor de către scutecele umede îmbibate de urina fermentată. Această fiertură se obține din 4 linguri de trei frați pătați care se fierb cu 1 litru de apă timp de 2-3 minute. Se filtrează, iar filtratul se adaugă în cădița cu apa călduță.

Conjunctivite alergice: Spălături oculare cu fiertura de trei frați pătați. Pentru prepararea acestei fierturi se preferă ser fiziologic. În farmacii se găsesc pungi sau flacoane de 250 ml cu ser fiziologic.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată .

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la  definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist stagiar, farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor: „Remedii naturale din plante aromatice (roinița, rozmarin și busuioc)”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro