Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna iulie (XIV) - Sunătoarea (Hypericum perforatum) | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna iulie (XIV) - Sunătoarea (Hypericum perforatum)

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

Identificare (Descrierea plantei)

Sunătoarea este o specie ierboasă perenă înaltă de până la 1m, cu tulpina aeriană cilindrică, cu două muchii longitudinale, cu frunza de culoare verde cu numeroase punctuații pe toată suprafața ei și care privită prin transparență pare perforată de unde și denumirea de “perforatum“ dată acestei specii. Florile au petalele galbene aurii cu puncte negre. Mult răspandită în flora spontană, găsindu-se frecvent în zona de câmpie până în zona subalpină cu deosebire în fânețe, la marginea drumurilor, în locuri necultivate.

 

Recoltare și uscare

Sunt folosite în scopuri medicinale vârfurile înflorite ale sunătoarei. Se recoltează vârfurile florale de la exemplarele cu cât mai puține fructificații și cât mai multe flori, evitând, pe cât posibil, partea lemnoasă a tulpinii. Deci perioada optimă de recoltare este de la începutul înfloririi și până în momentul formării fructelor, respectiv lunile iulie -august.

Uscarea se face la umbră, în strat subțire pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depașească 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. Uneori se usucă și legate în buchețele și prinse pe sfoară. Mirosul este caracteristic balsamic, gust aromatic-amar, rezinos și astringent.

După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hartie, cutii de carton sau saci (pungi) de rafie (polipropilenă). Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă în încăperi întunecoase, o marunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.

 

Compoziția chimică

Produsul vegetal conține până la 1% ulei volatil cu miros asemănător celui de conifere. Componenta principală al uleiului o constituie hipericina. Mai conține flavonozide, tanin, rezine, acid cafeic și clorogenic, derivați carotenoidici și diverși acizi organici: acid ascorbic, nicotinic,valerianic și acizi polifenolici.

 

Preparate farmaceutice din sunătoare

Infuzia: 2 linguri sunătoare uscată și mărunțită groscior se lasă în contact timp de 30 minute cu 250 ml de apă fiartă după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere

Tinctura: 2 linguri de sunătoare uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic: 4 linguri sunătoare uscată și mărunțită groscior se lasă în contact cu 1 litru vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2 – 3 ori pe zi. După 10 zile vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat 6 zile separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mică de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Din cauza conținutului în alcool a tincturii și a vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Oțet medicinal: 4 linguri sunătoare uscată și mărunțită groscior se țin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos.

Ulei terapeutic: Se prepară din florile și frunzele proaspete ale plantei (5 linguri) zdrobite. Se lasă la macerat timp de șase săptămâni, cu ulei (500 ml) într-un vas bine închis, ferit de temperaturi ridicate, agitându-se în fiecare zi. Apoi, în final, vasul cu maceratul se expune două saptămâni la soare, după care se filtrează. Se folosește atât intern cât și extern în diferite afecțiuni.

Unguent: 100 grame de tinctură de sunătoare obținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox până se obține un extract de consistența mierii. Când este încă cald se adaugă 50 de grame untură topită obținută din slănină de porc, 30 gr margarină și aproximativ 10 grame ulei de floarea soarelui. Se dă de pe foc și se continuă omogenizarea pănă la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (Aceasta se poate procura din farmaciile care au laborator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc).

 

Tratamente pentru bolile interne

Sunătoarea este mult utilizată în medicina populară, studiile de farmacognozie confimând în mod științific virtuțile terapeutice ale acestei interesante plante.

Antihipertensiv ușor: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Afecțiuni ale venelor (varice, hemoroizi): Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai divers. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Antiinflamator al căilor bronhice: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Ulcer gastric si duodenal: Infuzia se administrează câte 2 căni pe zi. Uleiul se administrează o linguriță (5 ml) de 2 ori pe zi. În ulcerul gastric se face administrarea înainte de masă, în ulcerul duodenal la ½ ora după masă.

Inflamații ale intestinului gros: Uleiul se administrează o linguriță (5 ml) de 2 ori pe zi, după masă.

Antidiareic: Infuzia se administrează câte 2 căni pe zi.

Insuficiența biliară  prin efectul coleretic și colagog: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană ceai divers. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Antiinflamator al căilor genito-urinare: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de gălbenele. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Antidepresiv: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere. Tinctura câte 50 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă. Tratamentele pentru combaterea depresiei sunt de lungă durată, de aceea efectele favorabile apar mult mai tărziu, după 2-3 luni de administrare.

Antinevralgic în cefalee, migrenă, nevralgia de trigemen: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de tei. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Distonii neurovegetative: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de lavandă. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Sedativ și hipotensiv: Infuzia se administrează câte 3 căni pe zi. Tinctura câte 30 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o cană de ceai de odolean. Vinul câte o lingură de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.

Enurezis și pavor nocturn la copii peste 5 ani: Se folosește tinctura 1 picătură pe an de vârstă, seara la culcare, timp de minimum 3 săptămâni.  Rezultate bune se obțin cu preparatele de sunătoare dacă aceste două boli au o componentă psihogenă.

Normoponderal în tendința de îngrășare: Acțiunea se datorează acidului clorogenic. Se pot folosi preparatele de sunătoare alături de alte terapii integrative. Tinctura 1/2 linguriță de 2 ori pe zi înainte de masă. Infuzia 2 căni pe zi înainte de masă.

 

Tratamente externe

Cicatrizant  în ulcerul varicos (ulcus cruris): Se fac aplicații locale cu ulei sau unguent obținute din sunătoare.

Tamponări locale în înțepături de insecte: Se folosește oțetul de sunătoare de 2-3 ori pe zi.

Băi vaginale (în pruritul vaginal), Băi de șezut (în afecțiunile anusului) cu o fiertură din sunătoare. Fiertura se obține astfel: 5 linguri de sunătoare uscată și mărunțită groscior se dau întru-un clocot cu 1 litru de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează.

 

Precauții

Preparatele din sunătoare administrate atât intern cât și extern pot da reacții de tip alergic din cauza fenomenului de fotosensibilizare. De aceea pe toată perioada tratamentului se va evita expunerea directă la soare. Alte efecte nedorite sunt minore dacă se respectă  recomandările.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la  definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

În numărul viitor: “Terapii naturale cu plante care se recoltează în luna august”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro