Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna august (XVII) - Ardei iute (Capsicum anuum var. cayenne)

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Generalităț

Au fost prezentate până acum câteva plante medicinale aromatice cultivate în grădina de lângă casă și folosite pentru pentru virtuțile lor terapeutice, pentru condimentarea bunătăților culinare sau ca plante ornamentale. Este rândul acum al ardeiului iute să-l prezentăm ca o legumă condiment dar și ca medicament. Alături de ceapă și usturoi, ardeiul iute este nelipsit din condimentarea preparatelor tradiționale care sunt din ce în ce mai căutate de consumatorul român dar și cu virtuți terapeutice nebănuite.

 

Identificare (Descrierea plantei)

La noi în țară, la condimentarea preparatelor culinare și pentru beneficiile terapeutice se folosesc fructele de ardei iute. În vocabularul gastronomic, importat probabil de la englezi, ardeiul iute se mai numește și chilli, iar de multe ori chilli este denumită și pulberea de ardei iute (boiaua).

Ardeiul iute este ușor de recunoscut când fructele au ajuns la maturitate, mai greu de identificat când este sub formă de răsad, acesta putând fi confundat. De cele mai multe ori poți să cumperi și să plantezi răsad de ardei iute (după spusele vânzătorului sau legumicultorului din piață) și să ai surpriza că recoltezi ardei gras sau kapia. Se poate evita acest lucru obținând răsad în propria gospodărie. Fructul ardeiului iute este subțire, alungit, uneori curbat, de obicei sbârcit după uscare, de culoare roșu aprins, dar pot fi și soiuri de alte culori. Semințele sunt numeroase, sub formă de disc, gălbui, de cele mai mute ori mai iuți decât pulpa.

 

Recoltare și uscare

Recoltarea fructelor de ardei iute se face eșalonat în momentul când acestea au ajuns la maturitate, adică au devenit complet roșii. Dacă se dorește să se obțină pulbere din ardei, pulpa se separă de semințe. Dacă se vrea să se obțină tinctură, oțet sau ulei se lasă și pulpa și semințele laolaltă, ardeiul secționându-se longitudinal. Prin această operațiune se grăbește uscarea. De obicei, în gospodăria de la țară ardeiul se înșiră pe o ață și se pune la uscat la soare.

Precauții în timpul recoltării și manipulării! Se spală bine mâinile și uneltele folosite și se evită contactul cu zona ochilor, pentru a preveni iritațiile oculare.

 

Compoziția chimică

Ardeiul iute conține alcaloizi dintre care capsaicina. Este alcaloidul principal care imprimă gustul iute și arzător. Mai conține un alt alcaloid, capsicina, care are acțiune puternic rubefiantă (revulsivă) adică înroșește și încălzește zona pe care se aplică preparatul. Ardeiul iute are o mare cantitate de vitamina C. Din ardeiul iute, biochimistul maghiar Szent Gyorgyi, laureat al premiului Nobel, a extras pentru prima dată Vitamina C în stare cristalizată.

 

Preparate farmaceutice din ardei iute

Ardeiul iute se folosește, atât culinar cât și medical, ca atare, în stare proaspătă, murat sau uscat și sub formă de pulbere, tinctură, oțet sau ulei.

Pulberea (Boia de ardei iute): Se folosește metoda clasică de măcinare, folosindu-se o râșnită de măcinat piper. Se macină pulpa uscată, fără semințe. Se întrebuințează pentru condimentarea alimentelor când urmărim să dăm savoare deosebită preparatelor și totodată să obținem și efecte terapeutice, în special în stimularea secreției gastrice de la nivelul stomacului. Boiaua de ardei iute care se găsește în raioanele de condimente din magazinele alimentare este un amestec de pulbere de ardei iute și diverși diluanți (amidon, lactoză).

Tinctura: 10 grame de ardei iute uscat și mărunțit groscior se pun la macerat în 100 grame alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepărării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Oțet medicinal: 10 grame ardei iute mărunțit groscior se țin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos.

Ulei terapeutic: Alcaloizii capsaicina și capsicina, responsabili de proprietățile revulsive la nivel tegumentar și a senzației de iuțeală la nivelul mucoasei bucale, sunt solubili în ulei vegetal, și de aceea, pentru uz topic (extern) e bine să se prepare și să se folosească uleiul terapeutic după urmatoarea tehnică: 10 grame ardei iute uscat măcinat groscior se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile de natură reumatică.

 

Tratamente interne cu preparate din ardei iute

Multe afecțiuni și boli beneficiază de terapie complementară cu preparate din ardei iute. Din punct de vedere medical aceste preparate fac parte din grupul suplimentelor terapeutice completând în mod pozitiv medicația recomandată de medicii curanți.

Ca să putem folosi ardeiul iute intern, întreg aparatul digestiv (esofag, stomac intestine, anus și rect) trebuie să fie sănătos, altfel pulberea sau tinctura administrate oral pot cauza iritații, arsuri, alergii, hemoragii.

Pentru cei care nu suportă ușor senzația de iuțeală a ardeiului se recomandă ca acesta să fie prăjit înainte de a-l folosi, în ulei de floarea soarelui, când devine mai puțin iute.

Principalele afecțiuni cu folosire internă a formelor farmaceutice din ardei iute sunt:

Insuficiența secreției gastrice (hipoclorhidrie sau aclorhidrie) ce are ca rezultat fenomenul dispeptic care se manifestă prin balonări și greutate în epigastru (capul pieptului) - Secreția gastrică are ca rezultat sucul gastric (un adult secretă până la 1.5 kg de suc gastric în 24 de ore) acesta fiind compus în principal din acid clorhidric și pepsină. Această secreție se declanșează prin mecanisme de la nivelul sistemului central sau prin stimularea receptorilor gustativi de la nivelul mucoasei stomacale, în general prin excitații de natură vizuală, auditivă sau olfactivă.

Sucul gastric joacă un rol important alături de secreția biliară în digestia și absorbția alimentelor. Dacă plantele medicinale aromatice reprezintă principalele remedii în stimularea secreției biliare, folosirea preparatelor din ardeiul iute este soluția naturală de stimulare a secreției gastrice. Se folosește în acest sens pulberea de ardei iute adăugată în mâncare sau tinctură câte 3 picături puse într-o linguriță cu miere administrate înainte de masă.

Bolile frigului (hipotermia și degerătura) - Tinctura de ardei iute, câte 5 pic de 3 ori pe zi într-o linguriță cu miere. Uleiul terapeutic aplicat local de 2 ori pe zi este, de asemenea, o metodă eficientă pentru combaterea hipotermiei și a degerăturilor provocate de expunerea prelungită a extremităților organismului la frig.

Boli virale (gripa, viroze ale căilor respiratorii superioare) pot fi tratate cu tinctura de ardei iute câte 3 picături de 3 ori pe zi adăugate într-o linguriță de miere în perioada de incubație a bolilor. 

Bolile oncologice ca terapie de prevenție - Pulberea pusă în mâncare și tinctura de ardei iute câte 3 pic de 2 ori pe zi, luate într-o linguriță cu miere după masă, consumate în mod constant, ne pot feri de bolile canceroase.

 

Tratamente externe

Preparatele farmaceutice obținute din ardei iute au o mare folosință ca tratamente externe (de uz topic) pentru diferite afecțiuni.

Boli de natură inflamatorie tip reumatic (artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, poliartrită reumatoidă) - Se recomandă folosirea oțetului sau a tincturii sub formă de cataplasme sau prișnițe, aplicate pe locul dureros.

Plasture de om sărac - Într-un repertoar de rețete din arhiva farmaciei am găsit metoda de preparare a unui plasture pentru dureri reumatismale intitulat sugestiv, datorită prețului acceptabil, „Plasture de om sărac”, plasture care se prepară frecvent la farmacia Faltis. Se poate observa în poză mesajul sugestiv ce însoțea acest plasture.             

 

 

"Plasture de om sărac. Remediu suveran împotriva durerilor reumatice"

Era un leac pentru buzunarul omului sărac, leac contra durerilor aparatului locomotor sau de natură reumatică, mai ales pentru cei care depuneau un efort fizic, cum ar fi hamalii, pescarii, muncitorii în construcții. Plasturele se obținea printr-un procedeu foarte simplu: se îmbiba o bucată de tifon cu tinctură de ardei iute, se lăsa la uscat și apoi se lipea pe un suport adeziv, cum ar fi astăzi leucoplastul simplu. Se aplica pe locul dureros. Puteți încerca să preparați în casă acest plasture.

Tot pe vremea lui Faltis se prepara un liniment contra durerilor de oase (dureri care pot fi atât de natură reumatică cât și apărute în urma unor eforturi fizice deosebite, de exemplu în cazul sportivilor) în care una din componente era tinctura de ardei iute. Preparăm și astăzi acest remediu, care este foarte solicitat, sub denumirea simplistă de “Spirt de oase”. Eficacitatea Spirtului de oase este potențată de folosirea lui în alternanță cu crema intitulată Benzofenil forte.

Fricționări locale în afecțiunile osteoarticulare (dorsalgii, lombosciatică) cu tinctură sau oțet, seara, după care zona fricționată se oblojește cu materiale ce țin de cald (fular, blană, flanel din lână etc). 

Masaj local din trei în trei zile pe pielea capului în alopecie sau calviție folosind oțetul sau dacă pielea capului este uscată se utilizează uleiul terapeutic din ardei iute. O formulă îmbunătățită constă în folosirea unui amestec de tinctură de ardei iute și tinctură de usturoi. Farmacia Faltis prepară o loțiune contra căderii părului ce are în compoziție și tinctura de ardei iute, alături de tinctura de china și de nuc.

 

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro  care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

În numărul viitor: “Remedii naturale din Ginkgo Biloba”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro