Remedii naturale pentru osteoporoză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii naturale pentru osteoporoză

Din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

 

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Osteoporoza se caracterizează prin diminuarea generalizată, progresivă a densității osoase care determină o fragilitate a sistemului osos. Manifestările clinice majore ale osteoporozei sunt fracturile care se manifestă frecvent la nivelul șoldului, coloanei vertrebrale și antebrațelor și care determină durere cronică.

Fracturile pot apărea după traumatisme minime sau chiar în absența unui traumatism. Traumatismele prin cădere reprezintă un factor de risc suplimentar. Multe persoane în vârstă au un risc ridicat de a cădea datorită deficiențelor de coordonare,a scăderii acuității vizuale sau a slăbiciunii musculare. Deficitul de hormoni estrogenici la femei și de testosteron la bărbați este o cauză majoră a accelerării pierderii osoase.

Femeile au o predispoziție mai mare de a face osteoporoză decât bărbații. Aportul alimentar insuficient de calciu, de vitamina C și vitamina D se asociază cu osteoporoza provocată de vârstă.

Factorii genetici sunt de asemenea importanți în apariția osteoporozei.

Pacienții cu osteoporoză necomplicată pot fi asimtomatici sau pot avea dureri osoase sau musculare minore în comparație cu boala reumatismală osoasă.

Scopul tratamentului osteoporozei este prevenirea fracturilor și menținerea motilității și funcționalității aparatului locomotor.

Prevenirea și tratamentul osteoporozei presupun o serie de măsuri de natură alimentară și terapeutică.

Dieta alimentară este esențială în prevenția osteoporozei. În hrana zilnică se vor găsi alimentele bogate în calciu (laptele și produsele lactate, ouăle, cerealele integrale) și cele bogate în vitamina D (pește, ouă, ficat ).

Lumina solară este o sursă principală pentru sinteza de vitamina D în organism.

Absorbția și fixarea calciului în organism se face de asemenea cu ajutorul sărurilor de siliciu, a fosforului, a vitaminei C, a sărurilor de magneziu și a fluorului.

Tratament alopat. Tratamentul medicamentos al osteoporozei se face la recomandarea și sub supravegherea medicilor de specialitate. Din păcate, de cele mai multe ori, tratamentul medicamentos este folosit tardiv după declanșarea osteoporozei.

Tratamentele naturiste cu plante medicinale se folosesc ca terapii complementare la medicația alopată. Plantele medicinale  completează deficitul de nutrienți pe care organismul nu-i pot lua în cantități suficiente din alimente.

Plante folosite în osteoporoză: troscot, coada calului, tescovina din struguri  roșii, măceșe, tătăneasa.

 

Metode de preparare a remediilor pentru  osteoporoză

Pentru cei interesați prezint modul de preparare în casă a principalelor forme farmaceutice.

Pulbere: Se face din măceșe și tescovină.Tescovina uscată și prăjită ușor se macină într-o râșniță de cafea.

Decoct (fiertura): Se pretează pentru decoct troscotul, coada calului, măceșele: 2 linguri plantă uscată și mărunțită se fierb la foc mic timp de aproximativ 5 minute în 500 grame apă. Se filtrează cât este încă fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Se îndulcește după gust cu miere sau zahăr. Diabeticii pot folosi îndulcitorii de sinteză.

Tinctura din troscot, coada calului, măceșe: 4 linguri plantă uscată și mărunțită groscior  se pun la macerat în 200 grame alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon. Termenul de valabilitate 2 ani de zile.

Vin de măceșe, troscot, coada calului: 4 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile agitându-se zilnic, după care se filtrează. Se poate păstra și 2 ani dacă vinul este de bună calitate.

1.Troscot Se folosește de la troscot partea aeriană.

Troscotul se mai numește popular și iarba găinii, aluzie la faptul că este hrana preferată a găinilor ce cresc în curtea gospodarului de la țară.

Troscotul conține în principal siliciul organic.

În bolile aparatului locomotor (osteoporoză) s-a dovedit științific că siliciul solubil (organic) ajută, alături de factorii hormonali, la formarea calciului în oase, cu toate că el nu face parte din matricea osului. Studii biochimice au arătat că în organism, concentrația de siliciu scade cu vârsta, această scădere ducând la creșterea fragilității și porozității osului, prin epuizarea calciului din oase. Consecința este frecvența mare a fracturilor a celui suferind de osteoporoză.

Se poate evita decalcifierea osului prin folosirea regulată a preparatelor de troscot: decoct, tinctură, vin.

2.Coada calului. Se folosesc tulpinile aeriene ale plantei. Este una dintre plantele cele mai bogate în siliciu organic.

Decoct: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături, de 2 ori pe zi ,adăugate în puțină apă.

Vin: se administrează o lingură de 2 ori pe zi, după masă

Farmacia Faltis are pe stoc ceai și tinctură de coada calului.

3.Măceș. Măceșele sunt surse principalele de vitamina C. Vitamina C în organism ajută la formarea țesutului osos.

Măceșele se folosesc sub formă de pulbere, decoct, tinctură sau vin.

Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță de 2 ori pe zi amestecată cu miere.

Decoct: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte  30 picături de 2 ori pe zi ,adăugate în puțină apă.

Vin: se administrează o lingură de 2 ori pe zi, după masă.

4.Pulberea de tescovină. Tescovina (amestec de semințe și cojițe, rămase în procesul de vinificare a strugurilor, conține un ulei bogat în acizi grași esențiali, vitamina D și rezveratrol, factori importanți în prevenirea osteoporozei la omul vârsnic.

Pulberea este forma cea mai comodă de administrare. Se ia câte o linguriță de 2 ori pe zi, în  miere sau lapte fermentat. Pulberea se poate adăuga și în produsele care conțin fibre alimentare. Pentru a avea eficiență maximă, pulberea de semințe de struguri roșii se va consuma în mod regulat, perioade lungi de timp.

Farmacia Faltis are pe stoc capsule și pulbere de tescovină.

5.Tătăneasa. Se folosesc rădăcinile de tătăneasă.

Complicațiile  majore ale osteoporozei sunt fracturile. Odată fracturat osul, perioada de refacere a  lui este foarte mare și anevoioasă. Se poate grăbi vindecarea folosind o fiertură din rădăcină de tătăneasă. Se fac comprese umede pe zona osului fisurat. Pentru aceste virtuți terapeutice, tătăneasa este denumită și iarba oaselor.

Rădăcina de tătăneasă se poate folosi singură sau în amestec cu pulberea de tescovină și cu ceai de troscot.

Mod de preparare: Cantități egale de rădăcină de tătăneasă, de tescovină, foarte fin măcinate, se amestecă cu un ceai călduț obținut din troscot, până se obține o pastă care se va întinde ușor peste zona fracturată. Se oblojește (bandajează) cu o fașă lată de tifon. Se va schimba zilnic, cel puțin 20 de zile.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro. Farmacia sa deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

 

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor - “Tratamente naturale pentru bolile bărbatului (adenomul de prostată și impotența)”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro