* Din ciclul de articole: Farmacia pe înțelesul tuturor
Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic, în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.
Hormonii tiroidieni reglează metabolismul uman, mențin temperatura constantă a organismului, reglează ritmul cardiac și intervin în buna funcționare a unor organe cum ar fi tubul digestiv. De asemenea hormonii tiroidieni sunt implicați în procesul de gândire.
Hipotiroidism (mixedem)
Hipotiroidismul se manifestă în organism atunci când secreția de hormoni tiroidieni este deficitară.
Există un hipotiroidism primar care apare de cele mai multe ori ca rezultat al tiroiditei Hashimoto (o boală autoimună ce atacă glanda tiroidă). Există și un hipotiroidism secundar provocat, la nivel cerebral, de o insuficiență hipofizară sau hipotalamică. Hipotiroidismul apare de obicei și datorită lipsei iodului din alimentație. Problema acestui tip de hipotiroidie s-a rezolvat în mare parte odată cu apariția sării iodate.
Nu trebuie neglijat și faptul că de foarte multe ori hipotiroidismul se manifestă și posterapeutic după tratamentul unei hipertiroidii cu doze prea mari de medicamente antihipertiroidiene. Femeile după vârsta de 40 de ani sunt mai predispuse la hipotiroidism.
Gușa este semnul cel mai vizibil în hipotiroidism.
Alte simptome sunt: fața obosită, vocea este răgușită, vorbirea este lentă, intoleranță la frig, părul este rar, aspru și uscat și pielea este aspră, uscată, scuamoasă, îngroșată și îngălbenită. Suferinzii de hipotiroidism au o diminuare a memoriei și alte semne de deteriorare intelectuală, cu o modificare progresivă a personalității. Unii sunt depresivi. Bolnavii hipotiroidieni au limba mărită, pulsul mic, greutate în respirație, sunt constipați. Amorțelile la nivelul mâinilor și picioarelor sunt frecvente.
Un rol important în sintetizarea hormonilor tiroidieni de către tiroidă îl are iodul. Deficitul sever de iod este o cauză majoră de hipotiroidie. Și excesul de iod este toxic pentru organism ducând la apariția hipertiroidiei.
Ca și în cazul hipertiroidiei diagnosticul corect al hipotiroidiei îl stabilește medicul endocrinolog pe baza unor investigații și analize de laborator.
Exista un tratament alopat al hipotiroidiei.
Tratamentul alopat presupune folosirea zilnică de hormoni tiroidieni de sinteză pentru a suplimenta deficitul de hormoni. Principalul medicament de sinteză este Euthyrox care se eliberează în farmacii cu rețetă prescrisă de un medic specialist care recomandă atât doza cât și durata tratamentului.
Ca terapii adjuvante pentru hipotiroidism se pot folosi unele plante medicinale. Remedii naturale folosite în hipotiroidie: nuc, teci de fasole, urzica, mesteacăn, măceș, tescovina, rozmarin, porumbar.
Frunze de nuc. Frunzele de nuc sunt bogate în complecși iodați. Dacă hipotiroidia apare pe fondul unei lipse cronice de iod se pot folosi preparatele din frunze de nuc.
Infuzia: Se administrează 2 căni pe zi după masă.
Tinctura: 30 pic de 2 ori pe zi, luate cu puțină apă sau ceai divers.
Notă: Infuzia și tinctura de nuc se recomandă a fi folosite și în multe alte boli cum ar fi ; boli ale aparatului cardiovascular, ateroscleroză, boli hepatice, boli metabolice,boli de nutritie, bolile sângelui.
Extern , fiertura din frunze de nuc se folosește în bolile pielii , anexele acesteia și în bolile mucoaselor(bucală ,vaginală sau anală)
Teci de fasole.
Produsul este constituit din tecile uscate ale fasolei după îndepărtarea boabelor. Tecile de fasole se obțin odată cu procesul de batere sau treierare a păstăilor uscate de fasole. Cele mai bune teci de fasole se obțin în gospodărie când avem posibilitatea să selectăm cu grijă acele păstăi nepătate, neatacate de boli și dăunatori care se vor bate separat. Se păstrează în pungi de hârtie sau săculeți de tifon, tăindu-se mărunt în momentul procesării lor sub diferite forme farmaceutice. Sunt de culoare albă-gălbuie, cu miros caracteristic iar gustul este fad. Dacă nu avem posibilități în gospodărie să obținem tecile de fasole, se pot procura de la magazinele cu ceaiuri, în acest caz fiind mai greu de verificat calitatea materiei prime.
Administrare
Pulbere: câte un vârf de linguriță de 2 ori pe zi în puțină miere, suc natural sau un lapte fermentat.
Decoct:, se beau câte 2 cești pe zi,
Tinctura: câte 30 picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers.
Vinul: se administrează 30 ml pe zi, toate acestea după masă.
Notă :Preparatele din teci de fasole se pot folosi și în alte boli :diabet, detoxificator și protector hepatic, infertilitate masculină, bolile somnului, guta
Fructe de măceș.
Măceșele sunt printre cele mai bogate fructe in vitamina C. Vitamina C influențează buna funcționare a glandei tiroide.
Se utilizează sub formă de :
Pulbere: Pulpa de măceșe, fără semințe, uscată bine și macinată se folosește câte o jumătate de linguriță de 3 ori pe zi ca atare sau împreună cu miere sau suc natural după fiecare masă.
Decoct : se beau câte 2 cești pe zi,
Tinctura : 30 pic de 2 ori pe zi în apă sau ceai.
Vin terapeutic de măceșe : 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi.
Notă
Lista bolilor și afecțiunilor care beneficiază de tratamente din măcese este foarte lungă : boli hematologice, ale aparatului cardiorespirator, boli virale, boli ale aparatului digestiv, boli hepatice și biliare, boli ale aparatului urinar, afecțiuni alergice, boli oncologice, neurologice, bolile vârsnicului și afecțiuni oftalmologice.
Farmacia Faltis are pe stoc tinctura de măceșe și vin de măceșe.
Frunze de mesteacăn
Din frunzele tinere de mesteacăn se pot prepara ușor în casă infuzie, tinctură și vin. Ca terapie complementară în hipotiroidism se pot folosi sub formă de
Infuzie: Se administrează 2 căni pe zi după masă.
Tinctură: 30 pic de 2 ori pe zi luate cu puțină apă sau ceai divers .
Vin: 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi.
Notă De asemenea preparatele din frunze de mesteacăn au efecte uricozurice favorizând eliminarea acidului uric foarte crescut în gută.
Frunze de rozmarin
Preparatele din frunze de rozmarin sunt indicate la persoanele cu hipotiroidism care se manifestă printr-o lentoare a gândirii și o epuizare intelectuală.
Infuzia: Se administrează 2 căni pe zi după masă.
Tinctura: 30 pic de 2 ori pe zi luate cu puțină apă sau ceai divers.
Vin: 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi.
Notă Preparatele din rozmarin se mai pot utiliza și în alte boli : ale stomacului, abdomenului,bilei, sistemului nervos central, aparatului respirator
Flori de porumbar
Infuzia: Se administrează 2 căni pe zi după masă.
Tinctura: 30 pic de 2 ori pe zi luate cu puțină apă sau ceai divers.
Vinul: 15 -30ml (una –două linguri ) pe zi.
Notă : Preparatele din flori de porumbar sunt indicate și ca diuretic-depurativ, laxativ slab și in hipertensiunea arterială
Iarba de urzica vie
În hipotiroidie se poate face primăvara o cură de urzică, proaspăt recoltată, sub formă de preparate culinare (supe, pireuri). În restul anului se pot folosi preparate farmaceutice obținute din frunze uscate.
Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi,
Tinctura: câte 30 picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers.
Vinul: se administrează 30 ml pe zi, toate acestea după masă.
Notă
Alte întrebuințări terapeutice ale preparatelor de urzică: depurativ (detoxifiant), hipertensiune arterială, boala hemoroidală, hemoragii interne, laxativ, anemie, adenom de prostată, paradontoză, remineralizant al oaselor .
Aceste plante medicinale le găsiți în magazinele cu produse naturiste, în drogherii și în unele farmacii.
Tescovina
Tescovina prin conținutul în rezveratrol și antociani este un roborant general al organismului uman, așadar și asupra glandei tiroidei. În disfuncția glandei tiroide tescovina se folosește sub formă de:
-Pulberea, după ce este uscată, prăjită și macinată se ia câte 2 lingurițe pe zi în sucuri, compoturi sau lapte fermentat (lapte bătut, iaurt, kefir, sana).
-Semințele uscate, prăjite și măcinate câte un varf de linguriță de 2 ori pe zi .
-Tinctura câte 30 pic de 2 ori pe zi luate în puțină apă sau ceai divers.
Notă
Preparatele din tescovină sunt remedii eficiente și în alte afecțiuni : boli ale inimii, ale vaselor,bolile sistemului nervos central, bolile, neurologice, bolile metabolice(scade glucoza din sânge și nivelul colesterolului rău), afecțiunile ficatului. Extractele moi din tescovină se folosesc în ultima vreme și pentru întreținerea tenului sub formă de creme sau în pudrele pentru peeling cosmetic.
La toamnă am să vă povestesc în amănunt cum se obține și cum se procesează în gospodărie tescovina pentru a putea fi folosită ca terapie complementară pentru diferite boli.
Farmacia Faltis are pe stoc pulberea ca atare, capsule gelatinoase cu semințe de struguri și tinctură.
Seleniu organic
Seleniul participă la sinteza hormonilor tiroidieni în organism.
Puține plante medicinale conțin seleniu organic. El se găsește mai mult în unele produse alimentare de natură animală sau vegetală. De aceea, un remediu eficace pentru hipotiroidie este și o alimentație bogată în seleniu organic. Îl găsim în: pește, carnea de pasăre, pâinea de grâu integrală, de secară, drojdia de bere(se ia cu miere), ceapa, usturoi, morcov, ciuperci, semințele de floarea soarelui și dovleac (consumate ca atare).
Rezultatul unui tratament naturist în hipotiroidism se poate observa și se poate menține dacă aceste tratamente sunt folosite timp îndelungat fără prea mari întreruperi.
Hipertiroidism (tireotoxicoza)
Hipertiroidismul este rezultatul unei creșteri a sintezei și secreției de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă.
Hipertiroidismul este mult mai des întîlnit la femei decât la bărbați.
Majoritatea simptomelor și semnelor de hipertiroidism se manifestă la nivelul organelor și aparatelor ce compun organismul uman.
De hipertiroidism cele mai afectate organe sunt: inima, tubul digestiv, aparatul genital, glandele sudoripare, oasele și articulațiile, plămânii, ochiul, sistemul nervos central.
În hipertiroidie, în funcție de organul afectat, sunt posibile următoarele semne și simtome:
La nivelul gâtului apare gușa. Gușa tiroidiană reprezintă o creștere în volum a tiroidei. Gușa tiroidiană apare atât în hipertiroidism cât și în hipotiroidism. Numai un control medical amănunțit poate decide dacă gușa este de natură hipo- sau hipertiroidiană.
La nivelul ochilor: se manifestă exoftalmia (ochi bulbucați, strălucitori)
La nivelul tubului digestiv: scade sau crește apetitul , plus greața
La nivelul inimii: se intensifică palpitațiile cardiace
La nivelul mental: nervozitate, tulburări de somn,oboseală excesivă, tremurături , iritabilitate.
La nivel pulmonar: dificultate de a respira
La nivelul pielii și anexele acesteia: mâncărimi, iritații ,transpirații abundente, căderea părului.
La nivel ponderal: pierdere rapidă în greutate.
La nivelul sângelui: posibilă creștere a glucozei din sânge (diabet).
La nivelul mușchilor: slăbiciune musculară .
La nivelul oaselor: decalcifierea oaselor.
Diagnosticul hipertiroidismului se stabilește de medicii endocrinologi.
Thyrozolul este medicamentul clasic pentru tratamentul hipertiroidiei. Se eliberează în farmacii pe bază de rețetă.
Dozajul și durata tratamentului îl stabilește medicul endocrinolog.
Preparatele de piciorul lupului completează terapia clasică.
Se folosește partea aeriană a plantei alcatuită din tulpină, frunze, flori
Preparatele de piciorul lupului (pulbere, decoct, tinctura sau vin) se pot folosi singure sau asociate cu preparate din alte plante.
Ca monoterapie,
Pulbere: Câte un vârf de cuțit de 2 ori pe zi.
Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi.
Tinctură: Se iau 30 picături de 2 ori pe zi.
Vin terapeutic : 15 -30ml (una –două linguri) pe zi, toate acestea după masă.
Rezultate foarte bune se obțin când preparatele de piciorul lupului se asociază cu alte plante.
De aceea se recomandă în hipertiroidie un tratamentul combinat unde preparatele de piciorul lupului, în funcție de organul afectat, se poate asocia cu alte plante medicinale.
Astfel :
Pentru palpitațiile cardiace piciorul lupului se folosește în combinație cu talpa gâștii, păducel, saschiu sau ginkgo biloba.
Pentru tulburările mentale, piciorul lupului se folosește împreună cu roinița, levănțica sau rozmarin.
Pentru osteoporoză, piciorul lupului se folosește împreună cu coada calului și /sau troscot.
Pentru creșterea apetitului, piciorul lupului se asociază cu preparate din cicoare.
Pentru greutate în respirație, preparatele din piciorul lupului se iau combinație cu preparatele din iederă.
Pentru diabetici, se asociază preparatele de piciorul lupului cu frunze de dud.
În terapia combinată modul de administrare cel mai indicat ar fi următorul : Se prepară un ceai din piciorul lupului, iar din cealaltă plantă asociată se adaugă tinctura (câte 30 pic.) pentru o cană.
Contraindicații. Preparatele din piciorul lupului nu sunt recomandate a fi folosite de persoanele care suferă de hipotiroidism sau femeile însărcinate sau care alăptează.
Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com . Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro.(deocamdată e în curs de actualizare )
Acum, pe site există doar o listă cu prospectele preparatelor din farmacie.
Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.
Începând cu numărul următor timp de câteva luni voi prezenta plante medicinale ce se recoltează în luna respectivă.
Principalele plante care se recoltează în luna mai sunt: salcia, mușețel, nalba, trei frați pătați, saschiu, soc, iederă și piciorul lupului.
Pentru început,în numărul următor, despre scoarța de salcie și florile de mușețel.
Nota farmaciei
Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie angajăm farmacist, farmacist stagiar, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.