Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii naturale pentru bolile bărbatului

• din ciclul de articole: “Farmacia pe înțelesul tuturor”

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

 

Bărbatul este afectat de anumite boli specifice lui, localizate în sfera aparatului genito-urinar. Cele mai frecvente afecțiuni ale bărbatului sunt: hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) și impotența (disfuncția erectilă).

 

Hiperplazia benignă a prostatei (Adenomul de prostată)

După vârsta de 60 de ani, foarte mulți bărbați au prostata mărită. Incidența măririi prostatei crește odată cu vârsta. Astfel că după 80 de ani, puțini sunt bărbații care nu au probleme cu prostata. Indiciul major care definește hiperplazia de prostată este dorința imperioasă de a urina de câteva ori în timpul nopții.

Ca terapie naturistă, în completarea medicației clasice recomandată de medicii curanți, se pot folosi următoarele plante medicinale: ghimpe, pufulița, urzica, dovleac, țelina, plop negru, turmeric. Aceste plante se pot folosi sub diverse forme farmaceutice: infuzie, decoct, tinctură, vin terapeutic. Despre modul cum se prepară toate acestea găsiți în numerele anterioare ale ziarului.

Terapia naturistă va completa terapia clasică alopată pe care probabil medicul dumneavoastră deja v-a recomandat-o.

Pentru hiperplazia benignă de prostată se fac tratamente interne și externe.

Tratamente interne

Ghimpe: Se folosește partea aeriană a plantei. Este o plantă medicinală de top în tratamentul bolilor prostatei.

Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi.

Tinctura: Se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: Se bea o lingură vin de 2 ori pe zi, după masă.

Pufulița: Se utilizează în tratamentul hiperplaziei de prostată întreaga plantă.

Decoct: Câte o ceașcă de 2 ori pe zi.

Tinctura: Se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: o lingură vin de 2 ori pe zi, după masă.

Urzica: Se folosesc frunzele uscate.

Infuzia: Câte 3 căni pe zi îndulcite după gust cu zahăr sau miere.

Tinctura: Câte 30 picături de 3 ori pe zi.

Vin: O lingură vin de 2 ori pe zi.

Primavara sunt indicate cure cu frunze proaspete de urzică sub formă de pireuri. Zeama rămasă după fierberea urzicilor se poate bea câte 2 cești pe zi.

Dovleac. De la dovleac se folosesc semințele crude, prăjite sau sub formă de decoct și uleiul. Semințele decojite și uleiul de dovleac se găsesc în mai toate toate supermarketurile.

Semințele se consumă câte o linguriță de 2 ori pe zi. Decoct 2 cești pe zi. Ulei 2 lingurițe pe zi.

Țelina. Se întrebuințează rădăcina uscată din care se face tinctură sau vin.

Tinctura. O jumătate de linguriță de 2 ori pe zi.

Vin. Câte 2 linguri pe zi.

Plop negru: Se folosesc mugurii din care se prepară tinctură și vin.

Tinctura. 30 de picături de 2 ori pe zi.

Vin. Câte 2 linguri pe zi.

Turmeric: Este un foarte cunoscut condiment în bucătăria țărilor asiatice. În medicina tradiționă indiană (Ayurveda) se folosește rădăcina de turmeric în bolile prostatei. Pe piața farmaceutică românească au apărut suplimente terapeutice cu extract standardizat din rădăcini de turmeric. Avem la raft un asemenea produs.

Notă: Acțiunea terapeutică a acestor plante este potențată dacă se folosesc  combinat.

Farmacia Faltis prepară picături  Stopaden pentru hiperplazia benignă a prostatei pe bază de pufuliță, ghimpe și țelină.

Având în vedere că pentru prostata marită tratamentul este de foarte lungă durată și pentru a evita monotonia, folosiți alternativ preparatele farmaceutice care se obțin din aceste plante: ceai (infuzie, decoct), tinctură, vin terapaeutic.

De asemenea nu neglijați terapia clasică medicamentoasă pe care v-a prescris-o medicul.

Tratamente externe:

Pentru tratamentul prostatei mărite se fac băi de șezut pe bază de scoarță de salcie, flori de coada șoricelului și conuri de pin.

Tehnică de preparare: În 3 kg de apă se fierb timp de 5 minute o cană de scoarță de salcie tăiată groscior. Se adaugă apoi 3 linguri flori de coada șoricelului și 3 linguri de  conuri de pin mărunțite. Se lasă în repaus timp de 15 minute după care se strecoară.

 

Disfuncția erectilă (Impotența)

Impotența constă în incapacitatea obținerii sau menținerii unei erecții satisfăcatoare pentru actul sexual. Cauzele majore a disfuncției erectile sunt:

- afecțiunile vasculare instalate la nivelul penisului, așa numită “fugă venoasă”, care face dificilă menținerea sângelui la nivelul penisului în timpul erecției.

- afecțiuni hormonale, cum ar fi testosteronul scăzut.

- utilizarea medicamentelor (antihipertensive cu acțiune centrală, unele diuretice de sinteză, sedativele, medicamente antineoplazice).

- afecțiuni neurologice, de exemplu accidentul vascular cerebral.

- factorii psihologici, cum ar fi frica de intimitate.

Simptomul principal al impotenței este apetitul sexual scăzut sau lipsa lui.

Impotența, mai ales cea pasageră, este un disconfort delicat pentru un bărbat.

Scurt istoric despre tratamentele impotenței la bărbat

De-a lungul istoriei omenirii, mulți farmaciști și medici au studiat remedii terapeutice  pentru impotență. Yohimbina și făina de cantaridă s-au folosit sute de ani pentru apetitul sexual scăzut.

Yohimbina este o substanță farmaceutică extrasă din scoarța unui arbore care crește în Africa centrală.

La începutul carierei mele de farmacist, prin anii 1975, am preparat multe pilule cu yohimbină. Medicii din acea vreme prescriau frecvent asemenea pilule pentru a crește potența la bărbat. După anul 1990 a aparut în farmacii “Apilarnil potent Y” drajeuri ce conțineau yohimbină, apilarnil și extract de țelină uscată. Cititorii ziarului mai în vârstă poate își mai aduc aminte de acest medicament. A dispărut de pe piața farmaceutică din lipsa materiei prime, yohimbina.

Interesantă pentru impotență a fost și făina de cantaridă. Cantarida este o insectă (gândac) care se mai numește și musca spaniolă sau gândacul frasinului. În trecut a avut o mare căutare ca aphrodisiac. Ea se punea în mâncare. Observați că și atunci se recomanda folosirea făinii obținută din gândaci. Deci nu ar fi o noutate absolută că astăzi Uniunea Europeana ne recomandă în alimentație faină din gândaci!

Făina (pulberea) din cantaridă, ca afrodisic, a fost interzisă în majoritatea țărilor din cauza toxicității ei.

Dacă se folosește în doze mari și timp îndelungat ea provoacă insuficiență renală severă sau hemoragii cerebrale.

Vă prezint o întâmplare reală despre toxicitatea cantaridei.

Regele Ferdinard al 2- lea de Aragon (un ținut din Spania) își dorea neaparat să aibă un copil. În încercarea lui de a avea un moștenitor, cu cea de a doua soție (de 18 ani), a apelat la făina de cantaridă pentru a-și mări potența. El avea 58 de ani. A murit în urma unei hemoragii cerebrale provocată de această făină pe care a folosit-o zilnic o perioadă lungă de timp.

Eu am preparat, cu mulți ani în urmă, o loțiune contra căderii părului care conținea printe altele tinctură de cantaridă și tinctură de ardei iute. Aceste două tincturi au efecte revulsive, adică activează circulația sângelui în zona pe care este aplicată.

Astăzi, pentru impotență, găsiți în farmacii medicamente care conțin ca substanță activă  sildenafilul. Se eliberează pe bază de rețetă prescisă de medici. 

Ca terapie complementară în inapetența sexuală vă recomand câteva suplimente terapeutice din plante medicinale.

Țelina. Se folosește vinul de țelină. O ceașcă (50 ml) vin de țelină, timp de câteva zile la rând, poate avea rezultate favorabile.

Schinduf. Se folosesc semințele.

Decoct. Se bea regulat câte o ceașcă pe zi, după masă.

Tinctura. Câte 50 picături pe zi, după masă.

Vinul. 30 ml pe zi, după masă.

Plop negru. Se folosesc mugurii foliari.

Decoct. Se bea regulat câte o ceașcă pe zi, după masă.

Tinctura. Câte 50 picături pe zi, după masă.

Vin. Câte 30 ml pe zi, după masă.

Gingseng. Se întrebuințează rădăcina.

Decoct. Se bea regulat câte o ceașcă pe zi.

Tinctura. Câte 50 picături pe zi, după masă.

Vin. Câte 30 ml pe zi, după masă.

Ghimbir. Se utilizează rădăcinile.

Ghimbirul este cunoscut încă din antichitate ca un renumit condiment, iar în ultima perioadă i s-au descoperit printre altele și virtuți afrodisiace.

Decoct. Se bea regulat câte o ceașcă pe zi.

Tinctura. Câte 50 picături pe zi.

Vin. Câte 30 ml pe zi.

Toate acestea după mese.

Iasomia. Florile de iasomie (Flores jasmini) au proprietăți afrodisiace moderate și ajută la creșterea plăcerii erotice.

Vin. Câte 50 ml seara la culcare.

Infuzia. Din flori de iasomie câte o cană în fiecare seară.

Farmacia Faltis prepară pentru combaterea impotenței un produs numit generic Sexfort pe bază de țelină, plop negru, ghimbir și ginseng.

La farmacia Faltis găsiți, sub formă de capsule, alte suplimente terapeutice pentru îmbunătățirea dinamicii sexuale: Tribulus terrestris, Muira puama și Maca.

Toate aceste suplimente terapeutce își dovedesc eficacitatea dacă sunt folosite perioade lungi de administrare, minimum 2 luni de zile sau chiar mai mult.

În cazuri mult mai rare, pentru calmarea apetitului și a excitațiilor sexuale exagerate, se recomandă preparate farmaceutice din conuri uscate de hamei.

Decoct. Câte o ceașcă din două în două zile.

Tinctura. Câte 30 picături pe zi la două zile.

Vin. Câte 30 ml pe zi la două zile.

Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email : farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro. Farmacia sa deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.      

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice  preparate în farmacie angajăm farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor“Remedii pentru detoxifierea de primăvară cu urzică, leurdă, ștevie”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro