Relaţia dintre România şi Ungaria e sinceră acum pentru că e bazată pe interese comune | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Relaţia dintre România şi Ungaria e sinceră acum pentru că e bazată pe interese comune

"Mă bucur că pot sta aici cu domnul preşedinte Băsescu la pupitru. Dumneavoastră ştiţi, sigur, că între noi există o relaţie personală bazată pe o prietenie politică, la care se adaugă şi faptul că relaţia maghiaro-română e mai bună decât de obicei în acest moment şi această relaţie bună e sinceră acum pentru că e alimentată de interese", a afirmat Orban.
În ceea ce priveşte Europa Centrală, premierul ungar a subliniat că, pentru a putea ţine piept economiilor asiatice, Europa va trebui să găsească o soluţie, iar una din ele ar fi colaborarea cu Federaţia Rusă.
"Europa trebuie să-şi asigure un loc pe harta mondială care să aducă bunăstare pentru cetăţeni. Dacă Europa nu doreşte să rămână în urmă şi să se scufunde trebuie să cadă la un acord cu marile puteri. Trebuie să găsească un sistem de acord cu Rusia, care să facă legătura între potenţialul Europei şi potenţialul. Asta e problema decisivă a Europei. Nu vreau să vorbesc în numele lui Traian Băsescu, dar, vorbind din perspectiva istoriei ungare, aceasta este o constrângere extrem de periculoasă şi aici Europa Centrală trebuie să îşi formuleze foarte clar interesele, pentru că, în timp ce putem accepta că civilizaţia noastră are nevoie să fie mai mare, să se întregească, să zicem, cu teritoriul rusesc, va avea o importanţă foarte mare faptul că ruşii sunt creştini, dar acestea nu se pot întâmpla pe seama Europei Centrale. Europa Centrală a fost de multe ori zonă de tampon şi acum această nouă mare aşezare terbuie să se întâmple în aşa fel ca Europa Centrală să nu fie victimă", a spus premierul, adăugând că statele din această regiune trebuie să colaboreze foarte strâns pentru ca aceste interese să fie apărate.
Printre interesele comune ale Europei Centrale, premierul ungar a amintit siguranţa energetică, dezvoltarea reţelei de transport şi sistemele financiare.
"Trebuie să ne facem un sistem financiar propriu, pentru ca marile probleme ale Europei Centrale să fie finanţate prin intermediul unei bănci de dezvoltare din Europa Centrală, pe care o putem dezvolta şi noi", a mai spus premierul ungar.
La secţiunea de întrebări, Orban Viktor a ţinut să îl laude pe Emil Boc - huiduit de o parte a celor aflaţi în faţa scenei - afirmând că îl admiră pe premierul român care, din cauza sistemului din România, are un rol mult mai dificil decât are el, în Ungaria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro