Mergi la conţinutul principal

Reuşită! O firmă brăileană modernizează nave de luptă

• în 2017, “Dunav” a câştigat la licitaţie contractul pentru îmbunătăţirea performanţelor de luptă a cinci vedete blindate, operaţiunile fiind deja finalizate cu succes • din această toamnă, pentru următorii 4 ani, firma brăileană va moderniza 3 monitoare fluviale, nave de o clasă superioară, lucrările anunţându-se mult mai complexe

 

Graţie alocării, în ultimii trei ani, a 2 procente din Produsul Intern Brut către Armată, navele de luptă ale Flotilei Fluviale au putut intra într-un amplu proces de modernizare. Din 2017 şi până în prezent, cinci vedete blindate din dotarea Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie al Flotilei Fluviale au beneficiat de îmbunătăţiri ale sistemului energetic, de propulsie şi de navigaţie.

Un program similar de modernizare va fi parcurs şi de cele 3 nave fluviale tip monitor, pe o durată de 4 ani, în această toamnă intrând în lucru monitorul  cu număr de bordaj 45 - “Mihail Kogălniceanu”, la care se va lucra timp de 2 ani, următoarelor două nave fiindu-le alocat câte un an pentru modernizări. Flotila Fluvială anunţă că firma brăileană “Dunav” SRL a primit contractul de modernizare, după ce la începutul acestui an Ministerul Apărării Naţionale, prin Baza Logistică Navală din Constanţa, a publicat anunţul de participare pe portalul de achiziţii, e-licitatie.ro, anunţ ce avea în vedere “reparaţie capitală/ revizie majoră cu modernizări la corp navă, instalaţii de punte şi auxiliare la nava tip monitor”. Aceeaşi firmă a lucrat şi la modernizarea celor 5 vedete blindate.

“Contractul blindatelor a fost unul din punct de vedere ingineresc şi tehnic provocator, dar cu multe satisfacţii. Pentru că modernizarea a 5 vedete blindate a fost făcută în 2 ani, iar noi mai aveam în şantier încă 3 nave civile, volumul de muncă a fost unul foarte mare. Dacă am demarat proiectul blindatelor cu o uşoară teamă, fiind vorba de o navă militară cu implicaţii în asigurarea securităţii navale, finalul ne-a găsit cu satisfacţia lucrului bine făcut. Am participat la probele de marş ale blindatelor până la Hârşova, în toamna anului 2018, când aproape jumătate de zi am stat pe punte să ascult motoarele navelor, care se auzeau torcând aşa cum le proiectasem noi. Acest lucru m-a făcut să fiu încă o data mândru de întreaga echipă a şantierului, mai ales că am fost implicat emoţional în modernizarea celor 5 blindate, fiind ca 5 copii crescuţi de mine.  Dunav fiind o firmă de familie, atât eu cât şi tatăl meu ne-am implicat personal în modernizarea navelor militare, având grijă ca orice lucrare să aibă calitatea care ne-a consacrat din 1994. Proiectul monitoarelor a venit pentru noi ca o continuare a provocărilor pe care vrem să le ducem la capăt cu brio. Modernizarea acestor nave este un proiect mult mai complex faţă de ce am făcut la blindate, cu lucrări de o mai mare amploare, dar la care vom lucra cu aceeaşi responsabilitate, ştiind importanţa misiunilor pe care navele tip monitor le au de-a lungul Dunării. (...) Având un personal cu un nivel de pregătire ridicat şi un standard înalt care pentru noi este o obligaţie faţă de partenerii cu care lucrăm, pot asigura Forţele Navale Române, îndeosebi Flotila Fluvială, că vom finaliza proiectul monitoarelor cu aceleaşi rezultate excepţionale cu care ne prezentăm de fiecare dată la predarea unei lucrări”, declară Ionuţ Broască, director tehnic SC “Dunav” SRL.

La rândul său, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale, spune că noile provocări de securitate din regiune obligă forţele militare ale României la o permanentă adaptabilitate a personalului, prin exerciţii multinaţionale desfăşurate în zona de responsabilitate, cât şi a tehnicii din dotare. „Apărătoarea fruntariilor Dunării ale României, Flotila Fluvială se prezintă astăzi ca o structură a Forţelor Navale Române aflată în plin proces de modernizare, cu divizioane de nave şi un regiment de infanterie marină dinamice, încadrate cu militari profesionişti, care se pregătesc în cadrul misiunilor şi exerciţiilor pe fluviu în mod constant, antrenaţi permanent să acţioneze conform procedurilor Alianţei. Modernizarea navelor fluviale este un program ce a fost iniţiat prin creşterea bugetului alocat Forţelor Navale Române, program ce va avea ca rezultantă creşterea duratei de viaţă a platformelor noastre navale, sporirea capabilităţilor acestora, dar şi creşterea nivelului de trai al militarilor la bordul navelor de luptă”, precizează contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale.  

 

Caracteristicile monitorului fluvial 45 - “Mihail Kogălniceanu”

 

Monitorul 45 - “Mihail Kogălniceanu” a fost construit în anul 1993 la Şantierul Naval Drobeta Turnu-Severin, la data de 19 decembrie 1993 intrând în compunerea Divizionului 67 Monitoare. La data de 15 decembrie 2001, nava a intrat în compunerea Secţiei a I-a a Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, fiind dislocată în garnizoana Brăila.

Caracteristici tehnico-tactice:

●  Deplasament: 522 t; lungime - 52 m; lăţime - 9 m; pescaj - 1,72 m.

●  Armament: 2 tunuri cal. 100 mm; 32 rachete antiaeriene STRELA 2M; 2 instalaţii de mitraliere antiaeriene cu patru ţevi cal. 14,5 mm; 2 instalaţii de aruncătoare de proiectile reactive cu câte 40 de tuburi fiecare cal. 122 mm; 2 tunuri cal. 30 mm cu două ţevi fiecare.

●  Propulsie: 2 motoare principale de 2200 CP, ce pot asigura o viteză de 32 km/h.

●  Echipaj: 58 militari

●  Autonomie: 7 zile

●  Raza de acţiune: 1000 km    

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro