Skip to main content

Pro Democratia se retrage de la negocierile pentru votul uninominal

La inceputul lunii martie 2007, la initiativa Asociatiei Pro Democratia (APD), principalele partide parlamentare care s-au declarat in favoarea scrutinului uninominal - Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal si Partidul Democrat - au acceptat sa participe la o serie de negocieri in vederea stabilirii unui acord in privinta sistemului electoral. Dupa mai bine de o luna de negocieri, reprezentantii organizatiei au constatat ca nu exista un punct de vedere comun referitor la votul uninominal. "Initiativa Asociatiei Pro Democratia de a stabili o larga coalitie parlamentara in jurul unui proiect privind scrutinul uninominal a esuat. In cadrul negocierilor, APD propusese tuturor actorilor politici un set de valori inspirat din propria varianta de sistem electoral asupra caruia acestia convenisera, de principiu, inca la prima intilnire. Astfel, noul sistem electoral al Romaniei trebuia sa se fondeze pe: circumscriptia uninominala, scrutinul uninominal si echitatea electorala. Pentru aceasta, sistemul trebuia sa asigure o cit mai buna proportionalitate a reprezentarii. In consecinta, APD a fost delegata sa propuna un proiect de lege. PNL si PD au acceptat, cu modificari, proiectul de lege propus in timp ce PSD, dupa ce a aratat deschidere fata de discutii si fata de propunerea APD, a revenit asupra deciziei initiale sustinind sistemul majoritar in doua tururi", se precizeaza intr-un comunicat al APD.
In aceste conditii, APD se retrage de la negocierile privind acest subiect, sperind totusi ca, in cele din urma, clasa politica din Romania va gasi energia necesara pentru a reforma sistemul electoral in concordanta cu asteptarile a peste 60% dintre romani. "APD isi manifesta, in continuare, disponibilitatea, in cazul evolutiei favorabile a climatului politic, de a negocia o formula electorala in interesul cetatenilor Romaniei", au concluzionat reprezentantii asociatiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu