Mergi la conţinutul principal

Primarul Cibu se bate cu birocratia de la Bucuresti

In incercarea sa de a debloca situatia de pe santierul abandonat de firma greceasca "Athena" Braila SA, primarul Constantin Cibu a dat piept cu birocratia de la Bucuresti, birocratie care ar putea condamna zeci de strazi brailene sa ramina intr-o stare absolut deplorabila. "Oficiul de Plati si Contractare PHARE din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor mi-a promis ca in doua zile o sa-mi trimita documentele necesare pentru deblocarea unui credit contractat de firma "Athena", astfel incit sa se poata reincepe lucrarile. Azi (ieri n.n.) e a treia zi si nu numai ca nu a venit nici o hirtie, dar vad ca nici macar nu imi mai raspund la telefon. Daca nu se rezolva pina diseara, miine ma duc iar la minister, direct la ministru, poate asa se rezolva mai repede", ne-a spus primarul Cibu. Constient ca brailenii care locuiesc pe strazile sapate si abandonate de "Athena" il acuza pe el, ca primar, de disconfortul cu care se confrunta, se pare ca Cibu chiar le-ar fi transmis colegilor sai liberali din ministerul de resort: "O sa pierd alegerile din cauza voastra!".
Documentul solicitat de edilul brailean ar trebui sa prelungeasca termenul final de executie a programului ISPA, de extindere a sistemului de canalizare a municipiului si modernizare a strazilor aferente, din cartierele Chercea, Brailita si Radu Negru. Lucrarile ar fi trebuit terminate pina pe 31 decembrie 2006, insa firma greceasca "Athena" SA a ramas foarte mult in urma. S-a solicitat o prelungire pina pe 17 iunie 2006, insa Oficiul de Plati si Contractare PHARE a aprobat extinderea termenului doar pina in februarie 2007. Din acest motiv, "Athena" nu a putut contracta un credit in valoare de 2,5 milioane de euro cu care sa finanteze continuarea lucrarilor, iar santierul s-a blocat. "Daca se aproba prelungirea termenului final pina la sfirsitul lunii iunie, banca da drumul la bani si se poate incepe treaba!", spune, optimist, primarul. Situatia este, insa, mult mai delicata. Pe linga faptul ca zeci de strazi arata ca dupa bombardament, "Athena" are datorii de zeci de milioane de lei vechi catre subcontractanti ca "Drumuri si Poduri" Braila, care nu mai vor sa toarne nici un metru patrat de asfalt pina nu-si recupereaza banii. S-a ajuns in aceasta situatie desi, dupa cum ne-a declarat Cibu, de la demararea proiectului ISPA, in valoare de 17,7 milioane de euro, grecilor li s-au decontat mai mult de 8 milioane, pentru lucrarile efectuate pina in acest moment. Se vede, insa, ca firma greceasca nu are un capital de lucru care sa-i permita sa mearga mai departe, fara ajutorul bancilor.

Speranta moare ultima

Primarul Cibu nu si-a pierdut, totusi, speranta, incercind chiar sa includa si alte strazi in proiectul de extindere a sistemului de canalizare. "E vorba de 7 kilometri de strazi, care au suferit avarii majore la inundatiile de acum doi ani, din cauza ca nu sint canalizate. Avem promisiuni de la Oficiul de Plati ca proiectul ISPA initial, in valoare de 17,7 milioane de euro, va fi extins cu inca 4,5 milioane de euro, bani care sa vina in aceeasi proportie, 75% de la Uniunea Europeana si 25% de la Consiliul Local Braila. Am pus chiar problema ca Primaria sa plateasca integral, daca se va dovedi ca suma aceasta nu este eligibila pentru programul ISPA. Speram sa se rezolve si aceasta chestiune", ne-a mai declarat primarul. Daca valoarea initiala a contractului va fi marita cu 4,5 milioane euro, termenul final de executie va fi prelungit pina la 31 decembrie 2007, data pina la care ar trebui asfaltate toate strazile pe care s-a montat canalizarea pina acum si, in plus, sa fie canalizati si asfaltati si cei 7 kilometri de strada suplimentari. Greu de crezut, la felul cum lucreaza "Athena"!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu