Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premiul Kult 2005 pentru debut editorial l-a obtinut Marian Coman

In perioada 14 - 15 ianuarie, la libraria Carturesti din Bucuresti, au avut loc Galele "AtelierKult", prilej cu care s-au oferit si premiile "Kult 2005", pentru cele mai bune lucrari de literatura fantastica aparute anul trecut. Premiul pentru debut editorial a fost obtinut de scriitorul Marian Coman - redactor-sef adjunct al cotidianului "Obiectiv Vocea Brailei" -, pentru volumul de povestiri "Nopti albe, zile negre", lansat luna trecuta.
Marian Coman s-a nascut la Mangalia in 1977. Este absolvent al Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi. A lucrat la mai multe ziare din Braila si Galati, iar acum este redactor-sef adjunct la cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei". Aici realizeaza si un supliment literar saptaminal, "Literatura si artele imaginarului", pentru care a obtinut Premiul "Romcon" al Coventiei Nationale de SF, la sectiunea Mass-media in 2004. Ca scriitor, Marian Coman a cistigat numeroase premii, a publicat in antologiile Romania SF 2001 (ProLogos, 2001), Quasar 001 (Media Tech, 2001), Noesis (Societatea Culturala Noesis, 2002 - in format electronic), Liternet 2002, vol. 3 (Liternet, 2002 - in format electronic), Alte lumi, alte legende (Media Tech, 2002) si AtelierKult - Povestiri fantastice (Millennium Press, 2005).
"Marian Coman ne incinta prin prozele sale. Pentru ca trebuie sa fii daruit ca sa observi viata de linga tine, sa vezi personajele in cei care, intimplator, uneori doar pentru citeva clipe, iti trec pe dinainte. Pentru ca trebuie ca o entitate absoluta si necunoscuta sa-ti picure in pix harul, pasta care transforma un dialog banal, auzit in tren sau la coada la bancomat ori in fata blocului, in literatura. "Nopti albe, zile negre" este o carte despre prietenie, in primul rind. Prietenia care trece dincolo de moarte, care pastreaza amintirea ca pe un fel de realitate virtuala in care Catalin, personajul-prieten, a schimbat o lume cu alta si traieste mai
departe in cartea lui Marian Coman. Prietenii sint nemuritori, ca si cartile... "Nopti albe, zile negre" este o carte despre copilarie. O copilarie traita cu cheia agatata de git (...) O copilarie traita la oras si la tara, in care obiceiurile si cultura populara oraseneasca invadeaza satul, dar si invers (remarcabila povestirea Sevan, cu fait clab-urile ei, dar si cu personajele care traiesc pentru ca istoria lor e scrisa in "Divina tragedie", cartea lumii)", scrie Michael Haulica in prefata volumului de debut a lui Marian Coman, "Nopti albe, zile negre". Cartea scriitorului brailean poate fi comandata pe site-ul editurii Tritonic, www.tritonic.ro.
Atelierul Kult, cel care a oferit premiile "Kult 2005" este un site-cenaclu de literatura fictionala - fantastic, SF, horror (www.atelierkult.com), care se adreseaza tuturor celor pasionati de acest gen. Acest site Isi propune sa ofere scriitorilor, criticilor si editorilor un spatiu de intersectare neutru, usor accesibil, lipsit de inhibitii.
Grupul Kult activeaza Incepind din primavara anului 1998. Atelierul Kult este un site privat, non-profit, pe care initiatorii sai doresc sa-l gestioneze Intr-un mod cit mai pragmatic, profesionist si impartial. Administratorii cenaclului au dovedit pina In prezent ca detin forta financiara si organizatorica necesare antologarii, publicarii si distribuirii rezultatelor literare de calitate. Primul dintre scopurile grupului este acela de a edita anual un volum bazat pe creatia membrilor acestui atelier. Cel de-al doilea tel consta In facilitarea formarii si/sau dezvoltarii scriitorilor pe termen lung Intr-un mediu concurential si productiv. Al treilea obiectiv are In vedere apropierea pe baze strict profesionale dintre categoriile mentionate anterior: scriitori, critici si editori.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii