Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Poluare de proportii provocata de hotii de titei

Din cauza unor hoti de titei, in apropierea localitatii Ciresu s-a produs, marti, in jurul orei 13.30, o poluare de amploare, dupa ce circa 2 tone de petrol s-au scurs dintr-o conducta aflata sub presiune. Incidentul a avut loc pe conducta de transport titei Jugureanu - Ciresu, ce apartine societatii "Conpet" SA Ploiesti. Marti dimineata, "Conpet" a inceput sa pompeze petrol, din sectorul de productie Jugureanu catre rampa de incarcare de la Ciresu. In jurul orei 13.30, s-a constatat o scadere de presiune pe conducta, care ulterior s-a dovedit a fi provocata de o deversare de titei, in punctul de supratraversare a riului Calmatui. Scurgerea avea loc printr-un orificiu mai vechi facut de hoti, in partea aeriana a conductei. Se presupune ca respectiva gaura era astupata cu un cep care a cedat din cauza presiunii, in timpul pomparii titeiului. Imediat dupa depistarea avariei s-a constituit o echipa de interventie, totodata fiind sesizat postul de Politiei al comunei Ciresu, pentru identificarea indivizilor responsabili. Cu toata interventia prompta a echipei de la "Conpet", petrolul scurs a provocat poluarea a circa 300 metri patrati de islaz comunal si 500 metri liniari din riul Calmatui.
Anuntata de producerea evenimentului, Garda de Mediu a verificat la fata locului primele masuri de interventie luate de "Conpet", iar concluziile au fost pozitive. Astfel, s-a constatat ca s-au sapat santuri de colectare a titeiului si s-au montat patru baraje de stopare a extinderii poluarii pe riul Calmatui, din care trei din baloti de paie si doua din saci cu substante petroabsorbante. Totodata, s-au imprastiat, in primele doua ore de la producerea avariei, 120 kilograme de substanta petroabsorbanta, atit pe sol, cit si la suprafata apei. In acest fel, s-a reusit ca pina la ora 16.00 sa se colecteze 400 litri, din cele 2.000 l de titei scurse din conducta. "Titeiul care s-a scurs de la locul infractiunii s-a adunat intr-o zona cu stuf, am reusit sa-l oprim, prin instalarea unor baraje din baloti si material petroabsorbant, am localizat aici zona, am imprastiat material absorbant si am trecut la colectarea lui manuala. In plus, am sudat conducta si am trecut la curatirea portiunii de mal afectata de scurgerea de titei", a explicat inginerul Valentin Avramescu, din cadrul "Conpet" SA.
Autoritatile de mediu au apreciat promptitudinea celor de la "Conpet", stabilind, totodata, continuarea masurilor necesare pentru inlaturarea completa a efectelor poluarii. In acest sens, proprietarul conductei avariate trebuie nu doar sa curete tot petrolul de pe suprafata terenului si a riului, ci sa si inlocuiasca efectiv solul afectat cu sol fertil, pe toata suprafata de 300 mp. Masura se va dovedi extrem de costisitoare, daca se ia in calcul fie si numai transportul solului contaminat, ce va avea un volum foarte mare, pina la Ploiesti, unde exista un depozit special.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii