Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politica pumnului in gura la Inspectoratul Scolar

In urma cu zece luni, imediat dupa instalarea noului inspector scolar general, prof. Lilliana Tudoran, au venit si declaratiile de bune intentii: pe primul loc va fi comunicarea, atit cu presa, cit si cu celelalte persoane din sistem, nu se vor face schimbari pe criterii politice, cei buni ramin pe locurile lor. Se promiteau chiar conferinte de presa saptaminale sau de cite ori va fi nevoie pentru a schimba imaginea ISJ. Basme! In zece luni, nici o conferinta de presa, doar citeva comunicate lapidare, inspectorilor li s-a pus pumnul in gura, iar cu directorii se "comunica" intr-un singur sens, de la Inspectorat catre scoli. Invers, mai rarut.
In primele trei luni dupa ce a luat conducerea ISJ, noul inspector general a schimbat aproape toti oamenii care erau apropiati fostului inspector scolar general, prof. Viorel Mortu, persoane care stiau ce fac, ce vorbesc, cunosteau situatia si nu erau prinse pe picior gresit. Cei care au mai ramas din cei "vechi" nu puteau fi eliberati din functii pentru ca aveau contract de management care expira ceva mai tirziu. Inspectorii au fost inlocuiti cu alte persoane, de a caror capacitate nu am putut sa-mi dau seama pentru ca nici unul nu are voie sa comunice cu presa, nici macar atunci cind este "de bine". Cei care au facut-o au "zburat". Intrebata de ce a luat o asemenea masura, prof. Lilliana Tudoran a spus ca ei sint niste subordonati si trebuie sa taca, sa respecte ierarhiile. Nu conteaza ca, de fapt, fiecare inspector raspunde de citeva sute de profesori si trebuie sa fie capabil sa raspunda oricind in legatura cu o situatie din sistem. In fond, ei sint cei care stiu cel mai bine ce se intimpla si normal ar fi fost ca presa sa aiba acces la aceste informatii. Cu alte cuvinte, inspectorii au fost transformati in contopisti.
Nici o informatie nu mai pleaca din inspectorat fara sa stie "generalul", totul numai prin intermediul inspectorului care raspunde de imagine, prof. Florentina Marina. Asa de bine si-a facut datoria acest inspector responsabil cu imaginea, incit ISJ a devenit aproape invizibil in presa, insa se pare ca acest lucru convine de minune. Acest inspector de imagine s-a dovedit a fi greu de gasit, iar atunci cind este, nu stie sa raspunda intrebarilor. Mai mult, de regula ma indruma catre inspectorii de specialitate, care nu au voie sa vorbeasca. Ce sa mai cred?
In aceste conditii se mai poate vorbi de comunicare reala, de transparenta, de corectitudine? Sincer, ma indoiesc. Si atunci e firesc sa avem impresia ca indaratul usilor inchise ale ISJ se petrec multe lucruri pe care presa nu trebuie sa le afle.
Ne-am fi dorit sa colaboram cu noua conducere a ISJ numita de Partidul Democrat, la fel de bine ca si cu cealalta, numita de Partidul Social Democrat, insa deocamdata n-a mers. Si nu e in regula. Iar daca doamna Liliana Tudoran isi permite sa se joace cu imaginea ISJ, cu siguranta liderul democrat Horia Vasioiu are alta opinie. Si asta deoarece Vasioiu si nu Tudoran va trebui sa faca fata confruntarilor politice la urmatoarele alegeri. Pai, daca-i asa, poate n-ar fi rau ca Horia Vasioiu sa bata cu pumnul in masa la sediul partidului si sa puna capat politicii pumnului in gura practicata in invatamintul brailean.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii