Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Podul, pe jumătate gata

* anunțul a fost făcut, luni, de către ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, în cadrul unei postări pe rețelele de socializare, alături de o serie de imagini spectaculoase cu podul suspendat peste Dunăre * acesta a prezentat pe scurt stadiul lucrărilor aflate în derulare * lucrurile se mișcă destul de bine și în ceea ce privește drumurile de legătură, la care se lucrează intens * la solicitarea cotidianului nostru,   Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a oferit câteva date referitoare la stadiul acestor drumuri de legătură cu podul * în ceea ce privește drumurile expres care vor conecta Brăila cu toate județele învecinate, acestea se află abia în stadiul de proiectare

 

Autoritățile continuă să anunțe vești bune în legătură cu proiectul podului suspendat peste Dunăre. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a postat, luni, 2 august, pe rețelele de socializare un mesaj în acest sens, anunțând, printre altele, faptul că atât podul cât și drumurile de legătură se apropie de stadiul de 50% în ceea ce privește nivelul de realizare. Totodată, ministrul a mai precizat pe scurt stadiul lucrărilor la toate aceste obiective. Drulă a subliniat că în prezent se lucrează la blocurile de ancoraj, la turnurile podului, unde se pregătește terenul pentru montarea ulterioară a cablului principal, astfel că se montează schele și cablul de tragere. De asemenea, s-a făcut referire și la drumurile de legătură de pe malurile Brăila și Tulcea.

”Podul de la Brăila: Lucrările avansează bine. Imagini proaspete de pe unul dintre cele mai spectaculoase șantiere din țară: podul suspendat peste Dunăre de la Brăila. La ce se lucrează acum: la blocurile de ancoraj; la turnuri, unde se pregătește terenul pentru montarea ulterioară a cablului principal - se montează schele, cablul de tragere; la drumurile de legătură de pe malurile Brăila și Tulcea, complet deblocate anul acesta. Aici se fac decopertări, săpături pentru podețe și se toarnă beton pentru fundația acestora. Stadiul fizic pe întreg proiectul (pod^drumuri de legătură) se apropie de 50%. Imaginile de mai jos sunt capturi din filmarea cu drona a pasionatului de infrastructură Adisan, al cărui canal de YouTube vă invit să-l urmăriți aici: https://bit.ly/2V6xIe0, a postat ministrul pe Facebook.

Precizăm că despre drumurile de legătură a vorbit recent și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) tot într-o postare pe rețelele de socializare. Mai precis, în data de 25 iulie, Compania a anunțat că se fac lucrări la terasamente de la km 2^560 până la km 4^560 pe malul Brăila, din cadrul proiectului de infrastructură "Pod Suspendat Brăila". Totodată, CNAIR a promovat în cadrul postării de la vremea respectivă o serie de imagini furnizate de către Radu Aramă.

 

Stadiul tuturor drumurilor care au legătură cu podul de la Brăila

Plecând de la această postare a CNAIR privind drumurile de legătură cu podul, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” a făcut o solicitare la nivelul Companiei pentru a obține mai multe detalii. CNAIR ne-a transmis o situație exactă a tuturor drumurilor care se realizează în prezent și au legătură cu podul.

Potrivit Companiei, lucrările de drum care se efectuează în proximitatea podului sunt următoarele: Pe malul Brăila, sectorul de drum km 2^560 – km 4^150 în prezent se face decopertarea pământului vegetal; de asemenea se sapă în cotă conform proiectului; umplutură cu pământ din groapa de împrumut; săpătură în cotă pentru realizarea fundațiilor pentru podețe; și se toarnă beton în fundații podețe. Și pe malul Tulcea se lucrează la sectorul de drum km 11^980 – km 16^450 și are loc decopertare de pământ vegetal; săpătură în cotă pentru realizarea fundațiilor pentru podețe; se toarnă strat beton de egalizare și un strat premergător realizării fundațiilor de podețe.

”Proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila» sunt efectuate de către Asocierea Astaldi S.p.A - IHI Infrastructure Systems Co. LTD. Menționăm că, în cadrul contractului încheiat cu Antreprenorul Asocierea Astaldi S.p.A - IHI Infrastructure Systems Co. LTD, sunt cuprinse atât lucrările pentru podul suspendat, cât și lucrările de drum - care vor face legătura podului suspendat cu drumurile adiacente. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor aferente obiectivului «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila» este decembrie 2023”, se arată în răspunsul CNAIR. Chiar dacă Asocierea Astaldi S.p.A - IHI Infrastructure Systems Co. LTD este titulara contractului de execuție, din câte se poate observa în teren, executantul de facto al lucrărilor la drumurile de legătură, cel puțin în stadiul actual, este compania gălățeană Tancrad, ale cărei camioane și utilaje se află în număr mare pe șantier.

 

Stadiu incipent al drumurilor expres care vor lega Brăila de județele învecinate

Totodată, Compania ne-a transmis și o situație a tuturor drumurilor expres care vor face legătura cu podul de la Brăila, unele dintre acestea aflate în județele învecinate. Astfel: Drumul expres Brăila - Galați, potrivit CNAIR, se află în stadiul de proiectare și execuție. Ordin de începere a etapei de proiectare s-a semnat pe 1 iulie 2021 și estimarea finalizării contractului este pentru luna mai 2024. La Drumul expres Focșani – Brăila, stadiul este de asemenea acela de elaborare a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic. Ordinul de începere al lucrărilor a fost semnat pe 27 iulie 2020. Contractul ar trebui să fie încheiat în iulie 2022. Și în cazul Drumului expres Brăila – Tulcea stadiul lucrărilor este tot la capitolul elaborare SF^PT. Ordinul de începere a fost semnat în iunie 2020 și se estimează finalizarea contractului în iunie 2022. Situația este similară și pentru

Drumul expres Buzău – Brăila, care de asemenea se află la capitolul elaborare SF ^ PT. Ordinul de începere a fost semnat în aprilie 2020 și se estimează finalizarea contractului în aceeași lună a anului 2022.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii