Mergi la conţinutul principal

Platoul cârpelii

Încă de când a fost dat în folosinţă, în primăvara anului 2012, platoul din faţa Palatului Administrativ a fost criticat de numeroşi brăileni, care s-au declarat dezamăgiţi de noul aspect al acestui obiectiv de referinţă al municipiului. Dezamăgirea era cu atât mai mare cu cât Primăria cheltuise câteva milioane de lei pentru refacerea din temelii a acestui platou pietonal. Nemulţumiţii îi reproşau Primăriei atât felul cum a fost proiectat spaţiul în cauză, cât şi materialele folosite pentru realizarea acestuia.
Mulţi brăileni nu au fost atât de pretenţioşi însă, luând efectiv cu asalt, seară de seară, această locaţie, care a devenit rapid principala zonă de promenadă a oraşului. În ultimii doi ani, brăileni de toate vârstele, dar în special tinerii se adună în număr mare pe băncile din faţa Primăriei, pentru a socializa. Din păcate, unii preferă această locaţie pentru a avea unde să spargă seminţe...
Problema e că, după doar doi ani de la inaugurarea platoului refăcut pe bani europeni, au început să se adeverească spusele criticilor care acuzau faptul că au fost folosite materiale de proastă calitate. Blaturile de lemn ale băncilor s-au degradat de parcă ar fi trecut peste ele decenii de stat în ploaie sau ger. Unele au început chiar să putrezească şi să se macine. Spoturile luminoase de sub bănci s-au spart pe alocuri, iar neoanele respective au dispărut. Unii brăileni se plâng că multe dintre aceste neoane nici nu se mai aprind de fapt noaptea, de mai mult timp. Şi tencuiala băncilor sau a scuarurilor cu flori a început să se crape pe ici pe colo şi are nevoie de cârpeală. "Nu ştiu exact cât s-a investit în refacerea acestui platou, dar parcă prea s-au folosit materiale ieftine care nu fac faţă deloc trecerii timpului. Ne place să venim aici, însă ar fi fost bine dacă s-ar fi făcut o treabă de calitate când s-a investit în reabilitarea acestui obiectiv", ne-a spus Daniela R., una dintre tinerele care şi-au făcut un obicei din a ieşi cu prietenii pe platoul din faţa Primăriei.

Ieri cu investiţia de milioane, azi cu cârpeala de câteva sute de lei

În 2012, când au dat în folosinţă platoul, autorităţile locale precizau că suprafaţa de spaţiu verde reabilitată este de 2.404 metri pătraţi, iar suprafaţa pietonală reabilitată este de 4.410 mp. Au fost realizate două bazine muzicale, cu lumini şi jeturi de apă, au fost montaţi opt stâlpi de iluminat şi 120 de bănci şi a fost realizat un sistem de irigaţii. În total, investiţia s-a ridicat la 3,98 milioane lei, din care au fost alocaţi de la bugetul local 79,6 mii lei, de la bugetul naţional 702,5 mii lei, restul de 3,19 milioane lei reprezentând finanţare nerambursabilă primită de la Uniunea Europeană, precizau reprezentanţii Primăriei.
Ca în multe alte cazuri, contractul de execuţie a lucrărilor a fost "prins" de firma "Tancrad" Galaţi, preferata preşedintelui actualmente suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Pe lângă angajaţi ai "Tancrad", la reabilitarea platoului au fost văzuţi la lucru şi salariaţi ai "Concivia" SA. Acest fapt a dus la suspiciunea că o parte din lucrări au fost subcontractate de "Concivia", însă la vremea respectivă reprezentanţii Primăriei au negat acest lucru. "Conform contractului semnat după câştigarea licitaţiei de atribuire a lucrărilor, «Tancrad» nu are voie să subcontracteze lucrări din acest proiect", ne declara, în octombrie 2012, viceprimarul Doiniţa Ciocan. După cum se ştie, în prezent atât "Tancrad" cât şi "Concivia" sunt implicate în procesul de corupţie deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Gheorghe Bunea Stancu şi a altor funcţionari ai CJ Brăila, printre care şi Florin Mija, vicepreşedintele acestei instituţii.
După problemele apărute în ultima perioadă, reprezentanţii Primăriei spun că platoul nu va intra în iarnă nereabilitat. "Avem pregătite materialele necesare şi urmează să începem să înlocuim blaturile degradate. În zilele următoare ne apucăm de treabă", promitea, săptămâna trecută, Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila. Acesta ne-a spus că despre spoturile luminoase nu cunoaşte exact câte sunt defecte, câte s-au spart şi care este situaţia în mod concret. "Mă voi documenta la faţa locului şi o să văd exact despre ce este vorba", ne-a asigurat Apostol. Cât priveşte costurile înlocuirii blaturilor degradate, directorul SUPAGL zice că sunt nesemnificative. "Păi cât poate să coste câteva scânduri şi o cutie de vopsea? N-am făcut un calcul exact, dar mai mult de 500 de lei nu are cum să coste", ne-a declarat Dan Apostol.
Reparaţiile promise de directorul SUPAGL s-au făcut abia ieri, când au fost vopsite câteva bănci de pe platou şi s-au înlocuit spoturile luminoase sparte. Băncile cu scânduri rupte nu fuseseră reparate însă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro