Pază cu pumnul la Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pază cu pumnul la Spitalul Judeţean

* femeia voia să intre cu maşina în curtea unităţii unde lucrează, dar nu se afla pe lista întocmită de conducere, a persoanelor cu drept de parcare * victima agresiunii nu a făcut plângere pentru lovire, dar şi-a scos certificat medico-legal care atestă că a suferit o contuzie nazală * paznicul a reclamat la poliţie că ar fi fost accidentat cu maşina de telefonistă, care a forţat intrarea * femeia s-a ales cu dosar penal pentru vătămarea agentului DIOP

Spitalul Judeţean Brăila a fost din nou scena unui incident între un agent al firmei de pază DIOP şi un angajat al unităţii sanitare, situaţie care adânceşte şi mai mult starea conflictuală declanşată în timpul protestelor de săptămâna trecută, când manifestanţii au fost respinşi cu gaze lacrimogene. De data aceasta, conflictul a fost generat pe fondul unei decizii a conducerii spitalului, care a stabilit o listă limitată de angajaţi beneficiari ai unui loc de parcare în curtea unităţii, pentru ceilalţi punând interdicţie de a intra cu maşinile. În această din urmă situaţie se află şi Liliana Popescu, telefonistă la Spitalul Judeţean, care îl acuză pe agentul de pază aflat miercuri după-amiază în post, Stanciu Răileanu, că a lovit-o peste faţă în timp ce încerca să pătrundă cu maşina în curtea unităţii, pentru a se prezenta la locul de muncă. De partea cealaltă, agentul de pază a anunţat poliţia, susţinând că a fost accidentat cu maşina de către telefonistă.

Incidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei 14, când telefonista a ajuns la spital pentru a intra în tura de după-amiază. Liliana Popescu povesteşte că a încercat să intre cu maşina în curtea unităţii, pentru a o parca pe locul pe care-l foloseşte de ani de zile, însă agentul de pază i-a interzis accesul. Când angajatul DIOP a ridicat într-un târziu bariera, telefonista a pătruns cu autoturismul personal în curte, moment în care s-a produs altercaţia. "Pe data de 22 septembrie am venit la spital cu maşina personală, pentru a intra în tură. Am oprit în faţa barierei, l-am rugat pe gardian să mă lase să intru, iniţial nu a vrut, dar după un timp acesta a ridicat bariera, având alte maşini la poartă. Agentul DIOP Răileanu mi-a spus că nu are voie să mă lase să intru cu maşina pentru că nu sunt pe lista dată de conducere. Într-un final am intrat, s-a aşezat în faţa maşinii, apoi a venit în partea stângă, în dreptul geamului meu şi mi-a tras un pumn, după care nu mai ştiu ce s-a întâmplat. Colegii de la UPU au fost martori, au văzut cum motorul s-a oprit brusc şi au venit să mă scoată din maşină. După ce m-am trezit din leşin, am simţit o durere groaznică la nas, apoi am fost dusă la UPU şi mi s-au făcut investigaţii. Cineva de la UPU s-a urcat în maşină şi a parcat-o pe locul pe care-l foloseam eu de ani de zile şi care era liber în acel moment. De starea mea s-a interesat directoarea de îngrijiri, Olguţa Ciocan, care a spus că vor fi luate măsurile care trebuie", a relatat întâmplarea Liliana Popescu.

De la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde i s-a stabilit diagnosticul de durere la nivelul piramidei nazale şi stare anxioasă, telefonista a fost trimisă să facă o radiografie la secţia ORL, rezultatul acesteia arătând o contuzie a piramidei nazale, fără fracturi de oase. În cursul zilei de ieri, Liliana Popescu s-a prezentat la Serviciul Medicină Legală, unde i-a fost eliberat un certificat medico legal, femeia analizând şi posibilitatea de a depune o plângere penală împotriva agentului firmei de pază.

Telefonista bătută s-a ales cu dosar penal pentru vătămarea paznicului

De partea cealaltă, agentul de pază Stanciu Răileanu a sunat imediat la 112, reclamând la poliţie că ar fi fost victima unui accident. Şi bărbatul s-a prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe pentru îngrijiri, acuzând dureri la piciorul şi mâna dreaptă, însă nu a fost necesară spitalizarea lui. Poliţiştii chemaţi de personalul medical la faţa locului au întreprins primele cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a petrecut incidentul. "Miercuri, la orele 14.10, P.L. , de 41 de ani, din municipiu, în timp ce încerca să pătrundă în parcarea unui spital din municipiu, l-a surprins şi accidentat pe R.S., de 53 de ani, care se afla în faţa autoturismului pentru a-i bloca accesul în curtea unităţii. În urma accidentului a rezultat vătămarea uşoară a lui R.S., care s-a prezentat la spital pentru îngrijiri medicale, nerămânând internat. Ambii au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă", a declarat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Patronul firmei DIOP, Tudorel Arbunea, ne-a declarat că are cunoştinţă despre incident, dar fiind plecat din localitate în aceste zile, nu a efectuat încă o anchetă internă pentru a stabili dacă agentul de pază a acţional legal sau se face vinovat de vreo abatere. Menţionăm că între agenţii DIOP şi personalul Spitalului Judeţean există o stare conflictuală după ce, în timpul protestelor de săptămâna trecută, paznicii au folosit spray lacrimogen pentru a împiedica intrarea manifestanţilor în biroul managerului. La acel moment, protestatarii chiar au scandat împotriva agenţilor DIOP şi au cerut rezilierea contractului spitalului cu această firmă. Întrebat dacă se teme de această posibilitate, Tudorel Arbunea a declarat că este prematur să ia în calcul o asemenea variantă, însă nu a vrut să dea date referitoare la contract, deşi este pe bani publici.

Măsură considerată discriminatorie

Martorii susţin însă varianta telefonistei, arătând că femeia a fost agresată de paznic, fără a confirma dacă acesta a fost lovit cu maşina. "Am auzit sirena SMURD şi am ieşit pe rampă să văd ce urgenţe vin. Bariera era lăsată, salvarea SMURD claxona să intre, în timp ce maşina centralistei era oprită în faţa chioşcului dinăuntru. L-am văzut pe paznic cu mâna înăuntrul maşinii, însă era cu spatele înspre rampă şi nu pot spune cu exactitate cum a lovit-o. Pe rampă erau mai multe persoane, şi personal sanitar, şi aparţinători ai unor bolnavi. Am strigat la paznic să înceteze, un bărbat s-a dus chiar lângă el să încerce să-l oprească. Telefonista plângea, s-a întins şi pe bancheta din dreapta, era leşinată, avea faţa roşie, nasul roşu. Surprinzător, paznicul a fost cel care a declarat că femeia a dat peste el cu maşina. Eu nu am văzut aşa ceva, nici ceilalţi colegi nu pot confirma acest lucru", ne-a declarat o asistentă de la UPU, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Liliana Popescu consideră că măsura luată de conducerea spitalului cu privire la locurile de parcare din curtea unităţii este discriminatorie şi nu înţelege de ce trebuie să suporte o asemenea situaţie după 21 de ani de muncă. Telefonista invocă dreptul la egalitatea de şanse şi tratament, prevăzut de Codul Muncii. "Lucrez de 21 de ani în spital şi nu am voie să parchez aici... Acest drept îl au doar medicii şi conducerea. Nu au aceleaşi drepturi toţi angajaţii din spital?" se întreabă Liliana Popescu, care a adăugat că doreşte să nu se repete un asemenea incident în spital.
Liderul Sindicatului Sanitas, Aurelia Chelariu, susţine, la rândul său, că măsura conducerii Spitalului Judeţean privind locurile de parcare este discriminatorie. "Măsura este aberantă, toţi angajaţii spitalului au dreptul să intre cu maşina în curtea unităţii. Se face o discriminare a salariaţilor. După ce se vor lămuri problemele salariale, vom înainta adrese conducerii şi forurilor competente pentru a obţine anularea acestei decizii", a declarat Aurelia Chelariu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro