Până în luna septembrie, poliţiştii brăileni vor desfăşura o campanie de prevenire a furturilor din societăţile comerciale din municipiu, ce va fi desfăşurată prin Serviciul de Ordine Publică, Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Compartimentul Poliţiei de Proximitate. Campania urmăreşte să-i facă pe patroni să-şi suplimenteze măsurile de siguranţă, pentru evitarea unor situaţii în care firmele acestora ar putea reprezenta ţinta infractorilor.
Poliţiştii au ales să deruleze activităţi pe raza municipiului deoarece, conform analizelor realizate, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 282 de furturi din societăţi comerciale, 186 dintre acestea fiind comise în mediul urban. În funcţie de momentul comiterii faptelor, 41% dintre acestea au fost comise pe timp de noapte, principalele moduri de operare fiind efracţiile prin spargerea geamului, forţarea uşii de acces şi a sistemelor de închidere a uşilor/geamurilor (lacătelor, grilajelor, ramelor). Pe timp de zi, principala cauză care favorizează furturile este neatenţia vânzătorilor. În acest context, poliţiştii au vizitat mai multe societăţi comerciale situate în zona străzii Şcolilor, B-dului Independenţei şi B-dului Dorobanţilor şi au discutat cu vânzătorii şi patronii despre măsurile de protecţie pe care aceştia trebuie să le respecte pentru a nu deveni victime ale hoţilor. Oamenii legii le-au explicat acestora că, pe lângă faptul că magazinele în sine reprezintă un punct de atracţie pentru hoţi, toate eventualele deficienţe ce apar la depozitarea, manipularea şi paza obiectelor de valoare pot fi speculate de către infractori. Gradul de risc la care este expusă o societate comercială depinde de tipul produselor comercializate, de localizarea magazinului, de sistemul de pază şi protecţie, orarul de funcţionare, precum şi de poziţionarea unor bunuri de valoare în vitrine. "Poliţiştii i-au sfătuit pe comercianţi să nu ţină bunuri de valoare în vitrine pe timpul nopţii, să nu păstreze banii din încasări la vedere, să asigure magazinul cu un sistem de alarmă viabil, să fie vigilenţi când le sunt solicitate produse de pe rafturile greu accesibile, precum şi să apeleze la serviciile unei firme de pază şi protecţie. Totodată, oamenii au fost informaţi că montarea unor sisteme de protecţie şi alarmare fără licenţă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Campania de prevenire a furturilor din societăţi comerciale va continua în zona centrală a oraşului, în cartierul Viziru şi în zona Gării CF- strada Apollo.