Mergi la conţinutul principal

Pasărea Anului 2023 – ACVILA DE CÂMP

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

În fiecare an, Societatea Ornitologică Română dorește să aducă aproape cât mai mulți iubitori de păsări. Publicul are, astfel, ocazia să voteze pasărea anului.

În acest an, campania a avut 3 candidați – acvila de câmp, pelicanul creț și chira de mare, dintre aceste trei specii de păsări, câștigătoare a ieșit acvila de câmp.

Acvila de câmp (Aquila heliaca) a reușit să vă convingă că merită titlul pe parcursul ultimelor săptămâni! Astfel, cu cele 1.087 de voturi primite s-a instalat confortabil în postura de Pasărea Anului 2023. A primit mai multe voturi decât chira de mare, pentru care au votat 632 dintre voi și pelicanul creț, care a adunat 618 aprecieri.

Pentru a putea cunoaște această pasăre o să încerc să vă aduc câteva informații interesante despre ea.

Este o specie de acvilă de talie mare, cu siluetă tipică cu 7 remige primare "digitale". Dimorfismul sexual este redus. Penajul adulților este maroniu închis pe partea dorsală cu două pete albe în zona scapularelor, creștetul și ceafa fiind de culoare mai deschisă. În zbor, pe partea ventrală se distinge o bandă terminală pe coadă și o barație fină pe toate penele de zbor, acestea fiind mai deschise la culoare decât penajul de corp și acoperitoarele penelor de zbor. Juvenilii au acoperitoarele penelor de zbor și penajul de corp mai deschise la culoare, cu pete negre, în contrast cu pene de zbor și coada care sunt mai închise la culoare, remigele primare interioare fiind și ele mai deschise la culoare. Lungimea corpului este de aproximativ 70 - 83 cm și are o greutate medie de 3160–4530 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 175 - 205 de cm.

Etimologia denumirii știintifice: Numele de gen (Aquila) este denumirea în limba latină a acvilelor în general, iar numele de specie provine din cuvântul grecesc helios - soare, cu referire probabil la culoarea deschisă a penajului ventral al juvenililor.

Distribuție: Specia are o distribuție relativ continuă în Asia centrală și Anatolia și fragmentată în Estul Europei (care se află la limita arealului). În afara sezonului de reproducere este foarte mobilă, iernând în sudul regiunilor de cuibărire, respectiv în sudul Asiei și zona Orientului Mijlociu. În România, specia este prezentă ca specie cuibăritoare în vest (Câmpia de Vest) și probabil în sud-est (Dobrogea). Foarte rar (sunt doar obervații sporadice și nu cuibărește) apare și în alte zone ale țării.
Fenologie: Specia cuib
ărește în România, putând fi prezentă tot anul, însă este foarte mobilă în afara perioadelor de reproducere (în special păsările tinere).
Habitate: Acvila de câmp cuib
ărește în pădurile sau pâlcurile de arbori din zona de stepă sau din câmpii deschise, dar și din zone deluroase, adeseori în apropierea apei. Vânează în zone deschise, adesea cultivate.

Hrană: Se hrănește cu o gamă foarte largă de animale, în funcție de disponibilitatea din regiunile de cuibărit. Consumă în special mamifere de talie medie (iepuri, vulpi, popândăi) și mică (rozătoare) dar și păsări (corvide, păsări de apă și păsări răpitoare de noapte). Ocazional se hrănește și cu reptile, amfibieni, crustacee sau insecte. În sezonul rece consumă și cadavre, alături de alte specii mari de răpitoare, cum sunt codalbul sau acvila țipătoare mare.

Acvila de câmp este cunoscută și sub denumirea de acvilă imperială (prezentă în heraldica imperială a Europei).

Din cauza persecuției, acvila de câmp a dispărut ca specie cuibăritoare din România, în anii 1970. Apoi, timp de aproape 50 de ani nu a mai existat nici o informație certă despre cuibărirea speciei la noi. Abia recent (în 2016) a fost descoperit un cuib ocupat, fapt care a repus specia în lista păsărilor cuibăritoare din România.

Populație: Populația mondială a speciei este estimată preliminar la 3.500-15.000 de indivizi. Cea europeană este estimată la 1.300-1.900 de perechi. Chiar dacă tendința populațională la nivel european este considerată crescătoare, la nivel global se estimează că populația acestei specii rămâne în declin. În România, populația estimată este de 1-3 perechi. Tendința populațională este considerată crescătoare.

Reproducere: În funcție de zona de reproducere și de condițiile meteorologice, perioada de reproducere începe în intervalul martie-mai. Femela depune 2-3 ouă, pe care le clocește (aproape exclusiv singură) timp de 43-45 de zile. Puii părăsesc cuibul după 65 - 77 de zile, dar rămân alături de adulți pe parcursul iernii (dacă abundența de hrană este redusă, de obicei un singur pui supraviețuiește, în general primul eclozat, fiind și cel mai mare). Își construiesc cuibul în arbori înalți; perechile au două-trei cuiburi pe care le folosesc alternativ. Cuibul este voluminos, construit de ambii parteneri din crengi și căptușit cu resturi vegetale, păr, lână etc.

Amenințări și măsuri de conservare: Principala amenințare este reprezentată de degradarea habitatelor în zonele de cuibărit prin reducerea habitatelor naturale: tăierea copacilor bătrâni, intensificarea agriculturii și transformarea zonelor de pajiști stepice în culturi agricole (în special în Dobrogea). Alte amenințări sunt reprezentate de utilizarea pesticidelor în agricultură (care duc la reducerea sursei de hrană), distrugerea intenționată a cuiburilor, coliziunea cu firele de înaltă tensiune și dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei eoliene (impactul direct al turbinelor și indirect prin reducerea suprafeței habitatului de hrănire).

În județul Brăila am observat o singură dată această pasăre dar, pentru a nu pune specia în pericol nu o să vă dezvălui locația. Spre bucuria și surprinderea mea, pasărea vâna într-o locație în care am mers în anul 2021 de vreo 20 de ori, chiar dacă aveam aparatul foto cu mine, mă retrăgeam din zona monitorizată, aparatul foto era în rucsac și rucsacul în portbagaj, întâlnirea fiind de scurtă durată, nu am avut timp să scot camera.

https://pasaridinromania.sor.ro/specii/252/acvila-de-camp-aquila-heliaca

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro