Parkour-ul - pasiune constructivă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parkour-ul - pasiune constructivă

Otti Ionuţ Patrick, din clasa a XII-a A, mărturiseşte că practică parkour-ul atât din plăcere, cât şi cu scopul de a avea şanse cât mai mari de reuşită la facultatea pe care doreşte să o urmeze. El ne oferă o scurtă incursiune prin felul în care poţi îmbina o activitate de care eşti pasionat cu întrebuinţarea acesteia în scop de reuşită. Cuvintele definitorii pentru el sunt: adrenalină, perseverenţă, ambiţie, motivaţie.

- Cu siguranţă, nu este deloc uşor să practici acest sport, aşa că având în vedere că eşti atât de pasionat de el, spune-mi cum a început totul.
- Totul a început acum 3-4 ani. Am luat acest sport ca pe o joacă, la început. Erau atât de multe de învăţat! Eram ambiţios să ştiu toate secretele parkour-ului. Anturajul m-a ambiţionat să continui pentru că am avut câteva accidentări, în urma cărora am intenţionat să las totul baltă. Dar, iată că şi azi îl mai practic, chiar dacă au mai rămas puţini practicanţi.
- Care este semnificaţia parkour-ului, pentru cei mai puţin cunoscători?
- Prin definiţie, se înţelege modul de a ajunge de la un punct A la un punct B, folosind doar puterile corpului uman, în cea mai eficientă modalitate. A fost creat de David Belle şi Sebastian Foucan, în 2002. David Belle s-a inspirat de la tatăl său, care a luptat în războiul din Vietnam, acesta fiind elementul esenţial. Această formă de mişcare a evoluat la termenul de "free running", care conţine pe lângă mişcările esenţiale de parkour, şi mişcări de gimnastică, acrobaţii şi multe alte "scheme" spectaculoase .


10park2Adrenalina în adevăratul sens al cuvântului

- Unde obişnuieşti să exersezi mişcările, săriturile? Există locuri special amenajate, care să îţi permită să te desfăşori?
- S-a încercat în anii precedenţi în Brăila crearea unui parc special amenajat, dar nu a fost susţinută ideea, aşa că a eşuat. Prin definiţie, parkour-ul nu necesită un anume loc deoarece, ca şi practicant, trebuie să te adaptezi oricărui mediu.
- Ce urmăreşti, de fapt, prin această modalitate modernă de exprimare?
- Pentru mine e un sport extrem, pe care îl practic pentru a simţi adrenalina în adevăratul sens al cuvântului. Pe lângă asta, menţinerea corpului într-o formă bună, dar mai presus de toate, practic acest sport din plăcere. E un mod relaxant de a-mi petrece timpul.
- În prezent eşti clasa a XII-a. Cum reuşeşti să îţi împarţi timpul? Cât timp dedici parkour-ului?
- Este destul de greu. Nu găsesc decât la sfârşit de săptămână posibilitatea să mă antrenez. Când am timp liber, îl dedic parkour-ului 50%. Într-un fel sau altul, acest sport mă reprezintă ca persoană, mă defineşte.
- În continuare intenţionezi să urmezi domeniul sportiv? A avut vreun rol aparte sportul în pregătirea pentru facultate?
- M-a ajutat extrem de mult pentru facultate, la probele sportive, întrucât doresc să mă duc la o Academie Militară. Şi da, doresc să continui acest sport pentru a avea un mod de viaţă mai special. Eu şi cu Ben, colegul meu de antrenamente, care îmi este şi cel mai bun prieten, vrem să îl promovăm la nivel naţional .
- Ce efect a avut asupra ta? Ţi-a adus beneficii, realizări profesionale?
- A avut şi are un efect bun asupra personalităţii mele: mă ajută să am o gândire mai limpede, să mă relaxez şi să îmi formez personalitatea. Însă pot spune că nu mi-a adus încă realizări profesionale; şi precizez prin cuvântul "încă" faptul că sunt sigur că se va întâmpla şi acest lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro