Un nou regulament emis de Consiliul Stiintific al Parcului Natural Balta Mica a Brailei inaspreste regimul de acces in aceasta arie protejata. Astfel, au fost stabilite doua zone de conservare speciala, unde se poate intra doar in scop turistic si stiintific, si una cu un regim si mai strict, unde pot patrunde doar cercetatorii, dar in conditii foarte stricte. Una dintre zonele de conservare speciala este Fundu Mare, cu 860 hectare de luciu de apa, pe lacuri si iezere, si Egreta, pe o suprafata de 3.950 ha, dintre care pe 1.802 se afla sistemul de lacuri care tinea de fosta crescatorie de peste Chirchinetu. Pe aceste perimetre, se permit activitati de turism ecologic, insa numarul turistilor este limitat la 15 pe zi, in Fundu Mare, si 25 pe zi, in Egreta. Accesul, pedestru sau cu barca, se poate face doar pe trasee marcate, in prezenta personalului de paza. Populatia locala are acces tot pe traseele turistice. Sint strict interzise exploatarea lemnului, vinatoarea sau pescuitul. Pentru incalcarea prevederilor legate de accesul in zona, se dau amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 lei, iar practicarea vinatorii, a pescuitului sau taierea copacilor sint considerate infractiuni si atrag cercetarea penala.
Mult mai strict este regimul Rezervatiei Stiintifice Jigara-Vulpasu, o suprafata de 500 ha inclusa in zona Egreta. Aici accesul turistilor este complet interzis, iar pentru cercetare se poate intra doar cu acordul Consiliului Stiintific al Parcului. "Pe aceasta arie, natura va fi lasata sa evolueze fara absolut nici o interventie din partea omului. Nici macar in cazul unui incendiu provocat de un traznet nu se va interveni", ne-a explicat Radu Moisei, seful Parcului Natural Balta Mica a Brailei.
In semnale vizuale, limita parcului este marcata cu un patrat rosu pe fond alb, zonele de conservare sint marcate cu patrat albastru pe fond alb, iar ariile strict protejate sint marcate cu patrat galben pe fond alb.