Mergi la conţinutul principal

Păcăleala lor

Evident, dacă mai avea cineva îndoieli, textul de ieri, intitulat „Ratele românilor scad la jumătate”, a fost o păcăleală de 1 Aprilie, în buna tradiţie a cotidianului nostru. Numai că, spre deosebire de anterioarele păcăleli, publicate în anii trecuţi, păcăleala de acum nu ne aparţine. Recunoaştem, n-am fost foarte originali. Am „furat” pur şi simplu păcăleala de la alţii. De fapt, este păcăleala guvernului, cu precizarea că nu a fost făcută de 1 Aprilie, ci prin februarie, şi că nu a fost prezentată ca fiind o păcăleală, ci ca un lucru cert, sigur, care se va întâmpla în realitate.

Autorul păcălelii este Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a cărui declaraţie exactă se regăseşte în textul de ieri: „Până la sfâşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele guvernamentale. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât sunt ele astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”. De altfel, cele mai multe dintre declaraţiile din textul de ieri sunt cât se poate de reale, la fel ca şi modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, cu scopul de a scădea ratele românilor la bănci - în niciun caz la nivelul debitat de Vâlcov.

Da, textul nostru de ieri, în concordanţă cu promisiunea lui Darius Vâlcov, este o păcăleală tristă, pentru cei care au rate la bănci. De fapt, pe Darius Vâlcov l-am fi putut trece direct la semnătură, pentru că nu am fi greşit cu nimic. Sub nicio formă, indiferent ce ar face Guvernul, indiferent cât ar modifica ROBOR-ul ori mecanismele de calcul al dobânzilor în lei, ratele nu vor scădea la jumătate. Şi nici dobânzile. Pot alde Vâlcov şi Guvernul să şi-l omoare pe ROBOR ăsta, că ratele nu se vor înjumătăţi. De altfel, nici măcar nu e sigur dacă vor scădea vreun pic după noua formulă de calcul – este cert faptul că, dacă în februarie s-ar fi calculat după noua metodologie a Guvernului, dobânzile ar fi fost mai mari decât cele efective, calculate pe baza mult-blamatului ROBOR.

Da, este posibil ca dobânzile la credite să scadă, dar nu prin ordonanţe, nu prin intervenţia arbitrară a statului, nu prin declaraţii de-ale lui Vâlcov. Românii vor plăti dobânzi mai mici la credite dacă şi numai dacă economia funcţionează cu adevărat bine, dacă leul este puternic şi stabil, dacă nu creşte inflaţia, dacă avansul economic nu se bazează pe consum care majorează importurile, dacă legislaţia fiscală este stabilă, dacă România funcţionează cu adevărat ca un stat de drept, cu o economie liberă, în care guvernul încurajează investiţiile private şi susţine cu toată forţa investiţiile publice în infrastructură, dacă, având creştere economică puternică, statul înregistrează  excedent bugetar (adică îi rămân bani în plus la buget), nu deficit (adică gaură de miliarde de euro), dacă guvernul nu are cheltuieli mai mari decât încasările, dacă nu se împrumută extern cu miliarde de euro pentru plata pensiilor şi salariilor la stat, dacă economia creşte pe fundamente sănătoase, nu prin salturi artificiale, care în timp nu mai pot fi susţinute, dar mai ales dacă şi numai dacă păcălelile precum cea de mai sus rămân strict în sarcina jurnaliştilor, şi doar de 1 Aprilie, nicidecum a oficialilor guvernamentali.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro