Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O majorare de tarif la groapa ecologica incinge spiritele operatorilor de salubritate

Firma "Tracon", proprietarul gropii ecologice de deseuri de la Muchea, intentioneaza sa majoreze tariful incasat de la operatorii de salubritate braileni. Astfel, daca in prezent acestia platesc 12,25 dolari plus TVA, pentru fiecare tona de deseuri aruncate la groapa, in curind vor plati 17,24 dolari/t, daca "Tracon" isi va pune planul in aplicare. In ultima instanta, masura ii va afecta pe toti brailenii, fiindca, inevitabil, taxa lunara de salubritate va fi majorata cu citeva zeci de mii de lei vechi. Din cite se pare, insa, autoritatile locale nu se grabesc deloc sa dea unda verde aprobarii cererii formulate de proprietarul gropii ecologice. Desi "Tracon" a inaintat Primariei, inca din luna iulie a acestui an, o cerere prin care isi justifica, din punct de vedere economic, necesitatea cresterii tarifului perceput la groapa ecologica, municipalitatea a trimis abia acum doua saptamini documentul la Directia de Administrare si Gospodarire Locala. La rindul sau, DAGL a trimis celor trei operatori de salubritate braileni cite o adresa prin care ii informeaza despre intentia "Tracon" si le cere sa analizeze tariful de depozitare si sa isi prezinte opiniile pe aceasta tema, pina pe 27 noiembrie.

Razboi fatis RER - "Eco"

Cum era de asteptat, reactiile firmelor de salubritate au fost diverse. Astfel, daca "Braicata" a pastrat un ton neutru, prin intermediul directorului Dan Apostol, care ne-a spus ca asteapta o discutie pe aceasta tema cu toate partile implicate, RER si "Eco" au continuat sa se razboiasca in declaratii, asa cum au facut-o si cu alte ocazii. George Nedelcu, directorul RER a afisat o pozitie critica fata de intentia "Tracon" afirmind ca, oricum, groapa ecologica braileana are cel mai mare tarif din Romania si ca o noua majorare, ce se va rasfringe in taxa de salubrizare, nu isi are rostul. "O astfel de majorare ar mari taxa de salubrizare platita de cetatean, de la 45.000 lei vechi, la 75.000 lei. Nu exista nici o justificare economica a acestei decizii. In conditiile in care tariful perceput de groapa braileana ar ajunge la aproape 20 de dolari, o sa fie mai economic pentru noi sa ducem deseurile la Galati, unde am fi taxati doar cu 10 dolari", ne-a spus Nedelcu.
Ca de obicei, George Dragu, directorul "Eco" - firma la care "Tracon" este unul dintre actionarii principali - are o pozitie diametral opusa. "Groapa ecologica de la Braila are unul dintre cele mai mici tarife din Romania, iar cine spune altceva minte, incercind sa-si mascheze propria ineficienta economica. Atentie, vorbim despre o groapa ecologica, nu despre un maidan unde se arunca gunoaie", ne-a spus directorul Dragu. Acesta s-a aratat intrigat de faptul ca, desi cererea "Tracon" a fost depusa la Primarie din luna iulie, abia acum a fost luat in discutie acest subiect.
Dupa cum ne-a asigurat conducerea DAGL, prin directorul Adrian Dediu, saptamina viitoare, operatorii de salubritate, Primaria si firma "Tracon" se vor aseza la masa tratativelor, iar daca se vor pune de acord in privinta majorarii tarifului vor inainta Consiliului Local Municipal un proiect de hotarire care sa fie supus votului consilierilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii