Negociatorul. Omul care priveşte în suflet | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Negociatorul. Omul care priveşte în suflet

Dorin Ţurcan este unul dintre cei doi oameni care au în fişa postului evaluarea psihologică periodică a poliţiştilor brăileni dotaţi cu arme de foc. Într-un articol recent al ziarului nostru l-am numit "negociator". Asta pentru că el este acela care a convins-o să renunţe la intenţiile ei extreme pe femeia venită din Turnu Măgurele pentru a se sinucide la Brăila, aruncându-se în Dunăre. Ulterior, Dorin Ţurcan ne-a explicat că, de fapt, nu este "negociator" cu acte în regulă, în genul celor văzuţi în filmele americane. Nu pentru că n-ar putea fi, ci pentru că în nomenclatorul Poliţiei Române nu figurează astfel de posturi. Un negociator se formează greu, necesită studii îndelungate şi costisitoare, iar statul român nu îşi permite astfel de costuri. "Doar în Bucureşti există, la ora actuală, o echipă de negociatori, formată cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii. În rest, niciun Inspectorat de Poliţie din ţară nu are în schema de personal aşa ceva", ne-a explicat Dorin Ţurcan. 

Postul său în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila este de psiholog, cu toate îndatoririle ce decurg de aici: evaluare psihologică periodică a personalului; asistenţă pentru cadrele inspectoratului, membrii de familie ai acestora, cadrele pensionate şi, nu în ultimul rând, pentru persoanele aflate în arestul Poliţiei. În fişa postului mai intră şi consilierea comandantului inspectoratului pe probleme de psihologie sau diagnoză organizaţională - investigarea departamentelor instituţiei din punct de vedere al funcţionării, psihologiei organizaţiilor etc. Acestea sunt, însă, definiţiile tehnice ale atribuţiilor psihologului cu grad de subcomisar Dorin Ţurcan. Vorbind mai pe şleau, pe înţelesul tuturor, constatăm că acesta, împreună cu colegul său, subcomisar Corneliu Nicu Dobre, veghează la sănătatea mintală a colegilor săi, urmărind să preîntâmpine orice deviere de comportament ce ar putea avea urmări tragice, având în vedere realitatea simplă că angajaţii Poliţiei au pe mână arme de foc cu muniţie letală. Intervenţiile exterioare, cum a fost cel cu femeia sinucigaşă, sunt făcute, cumva, în afara fişei postului, însă, după cum se vede, asta nu înseamnă că nu sunt executate foarte bine.

"Femeia aceea voia cu adevărat să se omoare"

Din felul cum vorbeşte, se cunoaşte că Dorin Ţurcan este pasionat de psihologie şi domeniile conexe ale acesteia. Tocmai de aceea, cazul de săptămâna trecută, cu tânăra care intenţiona să se arunce dintr-o barcă în apele reci ale Dunării, a reprezentat pentru el o provocare a cărei reuşită i-a oferit o mare satisfacţie profesională. "A fost un caz aparte, diferit de cele ale demonstrativilor cu care ne confruntăm de obicei", ne-a mărturisit psihologul Poliţiei. Ce înseamnă «demonstrativ»? "Sunt acele persoane care ameninţă că se sinucid pentru a cere ceva în schimb. Se urcă pe un stâlp sau pe un bloc şi spun că se aruncă dacă nu vine prefectul, comandantul Poliţiei sau altă autoritate, pentru a-i cere ceva, un ajutor bănesc, o intervenţie în favoarea cuiva sau alte asemenea chestiuni. Aceştia fac gestul pentru a şantaja şi ştii de la bun început că este foarte puţin probabil să dorească într-adevăr să se sinucidă. De aceea, în timpul intervenţiei, principala prioritate este evitarea unui accident, să ai grijă să nu alunece, să nu cadă sau să se rănească în vreun fel. Ştii că nu vrea cu adevărat să se arunce... Or în cazul fetei de 26 de ani, pe care am găsit-o în acea barcă, situaţia era cu totul alta. Ea chiar voia să se omoare!", ne-a spus Dorin Ţurcan.
Reamintim că în dimineaţa zilei de luni, 3 martie, într-o barcă acostată pe malul Dunării, în zonei Căpităniei Brăila, a fost observată o femeie cu un comportament ciudat. Fiindcă aceasta dădea de înţeles că o să arunce în apă, ori de câte ori vedea pe cineva care încerca să se apropie, a fost anunţată Poliţia. După mai bine de două ore de discuţii, psihologul Dorin Ţurcan a reuşit să o convingă să renunţe la intenţiile sinucigaşe. Ulterior, s-a aflat că este vorba despre o tânără în vârstă de 26 de ani, provenită dintr-o familie de condiţie bună, care venise din Turnu Măgurele la Brăila, special pentru a-şi pune capăt zilelor. Pe anumite site-uri de ştiri s-a vehiculat chiar informaţia că gestul ar fi fost motivat de o ceartă cu iubitul. A fost o informaţie complet falsă, după cum ne-a spus psihologul Poliţiei. "Fata venise aici ca să moară, pur şi simplu. N-a fost la mijloc nicio ceartă cu cineva, n-au fost probleme financiare. Problema ei era una existenţială. Îşi punea o întrebare pe care noi toţi ne-o punem la un moment dat: «Care-i sensul vieţii, pentru ce trăiesc eu pe acest pământ?», însă ea nu găsea niciun răspuns care să o determine să îşi continue viaţa. De aceea, după ce i-a făcut o vizită foarte scurtă unei verişoare din Bucureşti, a plecat, fără să anunţe pe nimeni, la Gara de Nord, s-a urcat în primul tren, care s-a nimerit să fie spre Brăila, iar când a ajuns aici, duminică seara, la ora 22.00, şi-a aruncat telefonul într-o pubelă. Nu voia să mai fie găsită, nu mai avea bani asupra sa, intenţia clară era să rupă legătura cu această lume. S-a plimbat pe străzi câteva ore, apoi, cam pe la 4.00, a ajuns la Dunăre şi s-a urcat într-o barcă legată la mal. Acolo a fost observată în jurul orei 7.00, când a fost anunţată Poliţia", ne-a povestit Dorin Ţurcan. Acesta a ajuns la locul faptei cam pe la ora 7.30, după ce a fost sunat de comandantul IPJ, comisarul şef Mircea Vizitiu, care i-a cerut să se ocupe de caz.
"În prima jumătate de oră nu a vrut să vorbească deloc. Nu îmi răspundea la întrebări, iar când încercam să mă apropii se ridica în picioare şi se apropia de marginea bărcii, arătând că vrea să sară în apă. Am reuşit, totuşi, să o conving să mă lase să urc în barcă alături de ea şi, încet - încet, am determinat-o să vorbească despre problemele care o frământau. S-a dovedit a fi o persoană inteligentă şi cultivată. Terminase ASE-ul şi citise mult, intrase în sfere foarte înalte. Important e că am reuşit să o conţin, cum se spune în psihologie, adică să intru în rezonanţă intelectuală cu ea şi să o ajut să îşi perceapă propria dramă. Până la urmă, a înţeles că voia o soluţie definitivă la o problemă temporară".

Rezultate mari cu resurse mici

Pentru Dorin Ţurcan, acest caz va rămâne, cu siguranţă, unul definitoriu pentru propria carieră. El a demonstrat, încă o dată, cât de importantă este psihologia în abordarea unor probleme existenţiale cu profunde implicaţii emoţionale. De altfel, şi în activitatea de zi cu zi, din cadrul inspectoratului de poliţie brăilean, atât Dorin Ţurcan cât şi colegul său, Corneliu Dobre, se pot mândri cu rezultate bune, obţinute în condiţii de austeritate financiară maximă. Faptul că, până în momentul de faţă, IPJ Brăila a fost ferit de incidente care să implice folosirea nejustificată şi letală a armamentului din dotare li se datorează, într-o măsură mai mică sau mai mare, şi celor doi psihologi. Asta chiar dacă, pentru a face performanţă în domeniul lor de activitate, sunt obligaţi să investească din propriul buzunar în cursuri de perfecţionare. "Eu personal mi-aş fi putut cumpăra o maşină din banii pe care i-am investit în cursuri", ne-a mărturisit Dorin Ţurcan. Cărţile de specialitate citite şi cursurile urmate îşi arată, însă, roadele. În 2013, de exemplu, Dorin Ţurcan a luat premiu pentru o lucrare prezentată în cadrul Simpozionului Naţional de Psihologie al Poliţiei Române. Un exemplu concret al priceperii acestuia în domeniul pshihologiei este faptul că a reuşit să identifice, prin metode specifice, un poliţist care avea probleme neurologice din cauza unei boli netratate de foarte mult timp. În baza recomandării psihologului inspectoratului, poliţistul în cauză a făcut investigaţii şi, după ce i s-a depistat boala, a fost pensionat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro