După ce a prins un contract grăsuţ, de vreo 4,8 milioane de lei, pentru asfaltarea unui tronson de drum judeţean lung de 4 kilometri, o firmă din Galaţi a făcut ceva ce nu se aştepta nimeni: s-a pus serios pe treabă! Atât de serios încât mai are puţin şi termină lucrarea, la jumătate din termenul prevăzut în contract. Adică, faţă de opt luni cât ar fi trebuit să dureze toată treaba, este posibil ca şantierul să fie închis în patru luni, patru luni şi ceva. Lucrarea a început în august, iar până în prezent s-a făcut fundaţia şi s-a aşternut primul strat de asfalt - binderul - pe mai mult de 3 km. Totodată, a fost realizat şi un podeţ peste un canal de irigaţii, operaţiune ce a implicat blocarea apei cu două baraje provizorii şi asigurarea unei căi temporare de acces peste canalul respectiv.
Porţiunea de drum judeţean despre care vorbim reprezintă singura legătură rutieră spre şi dinspre satul Cotu Lung, de pe raza comunei Siliştea. Primarul din Siliştea, Ilie Eftimie, este mai mult decât încântat de cât de repede s-a mişcat firma gălăţeană Eurobuilding, cea care a câştigat la licitaţie această lucrare. Primarul spune că nu doar că s-a lucrat într-un ritm susţinut ci chiar s-a făcut treabă de calitate. “Ascultaţi ce vă zic, au lucrat foarte bine, că eu ştiu, am stat tot timpul cu ochii pe ei! Nu că vreau să-i laud, dar chiar au făcut treabă bună! Fundaţie sănătoasă, de până la 80 de centimetri adâncime, compactată cum trebuie... Podeţul peste canalul de irigaţii făcut în doar 10 zile... Păi, eu m-aş fi bucurat ca până la iarnă să termine cu fundaţia, ca să poată oamenii să circule pe strat de piatră, dar iată că deja aproape că au turnat primul strat de asfalt, iar dacă ne ajută Dumnezeu şi nu se strică vremea, până cel târziu pe 15 decembrie toarnă şi stratul de uzură şi e gata şoseaua cu totul”, se minunează, cu bucurie în glas, primarul Eftimie, care chiar s-a zbătut ca acest drum - până acum unul dintre cele mai pline de gropi din judeţ - să fie asfaltat.
Firma “Eurobuilding” merită felicitată pentru felul cum a derulat până acum lucrarea de la Cotu Lung. Să termini o lucrare la jumătate din termenul prevăzut în contract nu e puţin lucru. Bine, nu e puţin lucru pentru noi, în România, că probabil prin alte părţi nu s-ar minuna nimeni că s-a asfaltat în patru luni un amărât de drum de două benzi, lung de doar 4 kilometri! Prin alte ţări, la tehnologiile actuale, în patru luni se construiesc zeci de kilometri de autostradă, cu câte trei benzi pe fiecare sens de mers, dar, asta e, noi trăim în România, la Brăila, şi când auzim că o firmă termină o lucrare înainte de termen nu ne vine să credem! Asta chiar dacă lucrarea în cauză ar fi putut fi terminată şi mai repede de atât, noi tot ne minunăm, pentru că ăsta-i universul în care trăim. Un univers întors pe dos, unde anormalul a devenit normalitatea de fiecare zi, iar normalul a ajuns o himeră adânc îngropată în conştiinţe!
La noi, e normal ca o firmă care câştigă contracte de milioane de lei din bani publici să termine lucrările cu întârzieri de luni de zile, sau chiar ani. La fel cum pare normal ca, pe lângă aceste exasperante întârzieri, să existe şi o nesimţită bătaie de joc la adresa cetăţenilor, prin felul cum sunt executate lucrările. Să luăm, de exemplu, cazul unui drum judeţean din zona Scărlăteşti - Zăvoaia, unde asocierea de firme Promotas Brăila - Viacarpatica Bucureşti au raşchetat mii de gropi în primăvară şi le-au lăsat aşa timp de mai bine de trei luni, astupându-le efectiv cu plombe asfaltice abia prin august. Pe durata celor trei luni, şoferii care au circulat pe acel tronson de drum şi-au distrus efectiv maşinile, fără ca nimeni să fie tras la răspundere pentru asta. Explicaţia oficială a fost că firmele în cauză au contractat mai multe lucrări şi nu reuşesc să se ocupe de toate în acelaşi timp. Cei care şi-au pus maşinile pe chituci au trebuit să se mulţumească cu această explicaţie şi să se împace cu gândul că aşa stau lucrurile şi că ei nu au ce să facă! Asta e normalitatea în care trăim, iar în acest context, când auzi că mai există firme ce îşi fac treaba la timp, cum să nu rămâi uimit!? Rămâi atât de uimit încât nici nu te mai gândeşti că firmele alea multe care îşi bat joc de lucrări fac asta pentru că li se permite şi că li se permite pentru că avem o ţară guvernată de legi proaste. Iar din realitatea asta stupidă n-avem nicio şansă să evadăm, atât timp cât, în loc să schimbe legile proaste, politicienii puşi în funcţii cu votul nostru n-au altă grijă decât să îşi dea pentru ei legi cu dedicaţie, ca să poată fura fără să se mai streseze că ar putea ajunge la puşcărie!