Marea loterie a vieţii şi a morţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marea loterie a vieţii şi a morţii

“Boala COVID - 19 există şi poate fi mai periculoasă decât o gripă clasică!”. Pentru afirmaţia aceasta ce descrie o realitate palpabilă şi evidentă, editorialul de faţă va fi însoţit, cu siguranţă, de o mulţime de comentarii injurioase pe reţelele sociale. Comentarii prin care unii cititori, din ce în mai mulţi în ultima perioadă, ne vor acuza, din nou, că facem jocurile “ocultei mondiale” şi că luăm bani mulţi ca să manipulăm populaţia, să inducem teama prin informaţii false. Sunt printre noi o mulţime de negaţionişti care “ştiu ei mai bine” cum stă treaba, că totul e o mare minciună, coronavirusul e o invenţie, boala COVID - 19 o făcătură, iar regulile de distanţare sociale, purtatul măştii şi spălatul pe mâini sunt doar pentru proştii fraieriţi de Guvern şi picaţi în plasa lui Bill Gates, promotorul vaccinului cu microcip inventat ca să ne transforme pe toţi într-o populaţie de sclavi planetari... Este incredibil cum tot mai mulţi români cred mai degrabă în aceste bazaconii, în loc să fie conştienţi de pericolul reprezentat de SARS - Cov - 2, coronavirusul apărut recent, pentru care încă nu există nici vaccin specific şi nici tratament 100% eficient. Cine s-a informat corect şi nu din tot felul de surse dubioase şi cu intenţii vădit manipulatorii a putut înţelege următoarele: La fel ca orice microorganism din categoria lui, virusul face ceea ce a fost programat genetic să facă: îşi caută gazde care să-i asigure condiţiile necesare pentru a se înmulţi. Din păcate pentru specia umană, suntem gazdele favorite ale acestui coronavirus, iar partea proastă e că sistemul nostru imunitar încă nu s-a adaptat pentru această nouă ameninţare, aşa cum s-a adaptat, în sute de ani, pentru lupta cu virusurile răcelilor clasice, pe care le ţine sub control fără probleme. După cum se poate vedea, răspunsul imunitar în faţa COVID - 19 este imprevizibil, de la o persoană la alta. Unii duc boala pe picioare aproape fără niciun simptom, alţii o percep ca pe o gripă normală, cu starea aceea de rău general ce ţine o săptămână - două. Pentru unii, însă, COVID - 19 vine cu o suferinţă cruntă, atacând organele interne şi mai ales plămânii într-o asemenea măsură încât pacientul nu mai poate respira fără ajutorul ventilatoarelor mecanice, prin procedura de intubare care reprezintă, în sine, o experienţă cumplită pentru ghinioniştii care ajung să trăiască pe pielea lor aşa ceva. Mulţi dintre ei pierd lupta cu boala, stingându-se în chinuri groaznice.

Boala COVID - 19 este, aşadar, o adevărată loterie pentru cei care o contractează: unii trag lozul câştigător, în sensul că vor avea simptome uşoare şi se vor vindeca fără probleme, alţii vor fi ghinioniştii supuşi unei suferinţe crunte, sfârşite ori prin deces ori prin sechele rămase în organism pe termen lung, poate chiar pentru tot restul vieţii.

Medicina modernă va desluşi, până la urmă, de ce organismele umane au reacţii atât de diferite în faţa noii boli. Se vor inventa vaccinuri, vor fi scoase pe piaţă medicamente cu eficienţă dovedită, iar omenirea va putea să răsufle uşurată şi să se întoarcă la rutinele zilnice de dinaintea pandemiei. Va mai dura, însă, luni de zile, poate chiar un an - doi, până când va fi posibil aşa ceva. Până atunci, singura modalitate de a încerca să ne ferim de noul coronavirus este să respectăm aceste reguli simple: să purtăm mască în spaţii închise, să ne spălăm cât mai des posibil pe mâini, să evităm aglomeraţiile şi să încercăm să menţinem o distanţă de 1,5 - 2 metri atunci când discutăm cu alte persoane decât membrii familiei, cei cu care convieţuim în locuinţele personale. Atât! Nu ne mai cere nimeni să stăm închişi în case, nu atentează nimeni la libertatea noastră. Ca în cazul oricărei epidemii, răspunsul logic al omenirii  trebuie să fie întreruperea lanţului de transmitere a virusului care cauzează epidemia respectivă. În cazul de faţă SARS - Cov - 2, coronavirusul responsabil de apariţia bolii COVID - 19. Dar, pentru ca această măsură să fie eficientă, trebuie un efort colectiv, al tuturor membrilor unei comunităţi. Cum la noi, însă, la nivel naţional, dar şi local, tot mai mulţi aleg cartea negării existenţei virusului şi a refuzului de a purta mască în spaţiul public, singura consecinţă logică va fi ca epidemia să ia avânt, ca un foc de paie înteţit de rafale de vânt. Iar mai devreme sau mai târziu, în faţa acestui val de inconştienţă, chiar şi cei care fac tot posibilul să se protejeze pe ei şi pe cei din jur vor contracta boala. Tot ca la loterie: scapă cine are noroc, cine nu, Dumnezeu cu mila!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro