Poliţia Locală este în permanenţă cu ochii pe magazinele "de vise", a căror activitate este verificată în permanenţă. La ora actuală, mai funcţionează doar două din cele 12 unităţi cu acest profil identificate la sfârşitul anului trecut, care vor fi controlate zilnic, până se vor închide.
Situaţia societăţilor ce comercializează produse etnobotanice pe raza municipiului a reieşit dintr-un raport al Poliţiei Locale Brăila, prezentat în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local Municipal (CLM). Numai luna aceasta, singurele trei firme funcţionabile au fost amendate pentru neregulile depistate, una închizându-şi chiar activitatea. În ziua de 3 martie, în urma unui control efectuat la SC "Promo Perfect 2007" SRL, punct de lucru pe Calea Galaţi nr.11, s-a constatat că unitatea funcţiona fără aviz de la Primărie. A fost informată imediat Prefectura pentru ca, prin organele specializate - Garda Financiară -, să fie luate măsurile ce se impun. Începând cu data de 5 martie, unitatea şi-a încetat activitatea în acel punct de lucru. De asemenea, ca urmare a controalelor efectuate în data de 4 martie, Întreprinderea Individuală Andrei B. George, punct de lucru Calea Galaţi nr.75, a fost sancţionată cu amendă în valoare de 500 lei, pentru nerespectarea programului de funcţionare. Aceeaşi amendă a primit-o, în ziua de 8 martie, şi SC "Ganite Gold" SRL, cu punct de lucru pe B-dul Al.I.Cuza nr.125 (unitate înfiinţată în luna martie), tot pentru nerespectarea programului de funcţionare. În raport se precizează că, în prezent mai funcţionează două unităţi care comercializează produse etnobotanice, una pe B-dul Cuza şi cealaltă pe Calea Galaţi. "Una dintre aceste societăţi a fost sancţionată ieri (n.r. - marţi) cu o amendă de 25 de milioane lei vechi, pentru că nu are autorizaţie de funcţionare. Profit de prezenţa domnului prefect pentru ca prin instituţiile subordonate să fie luate măsurile legale. Adică, de confiscare a mărfii şi a veniturilor obţinute de când funcţionează. De asemenea, vreau să vă informez încă o dată despre societatea din Galaţi care a funcţionat la Cinema Central şi de la care, se pare că nu au fost confiscate bunurile şi nici veniturile obţinute", a precizat Traian Jipa, directorul executiv al Poliţiei Locale Brăila. Întrebat de consilierul PSD Doru Damian dacă Hotărârea CLM, în forma ei actuală, este suficient de sancţionatorie pentru a elimina acest flagel, Jipa a răspuns scurt: "Consider că Hotărârea CLM nu are nicio măsură sancţionatorie."
Acelaşi raport arată că, în urma verificărilor efectuate în perioada noiembrie 2010 - februarie 2011 pe raza municipiului, au fost identificate 12 unităţi care aveau ca obiect de activitate şi comercializarea de produse etnobotanice. Societăţile au fost verificate zilnic şi somate să intre în legalitate, în conformitate cu prevederile HCLM 408/2010 privind reglementarea condiţiilor de punere pe piaţă a substanţelor psihotrope pe raza municipiului Brăila. Pe rând, aceste unităţi au început să-şi închidă activitatea, astfel că la sfârşitul anului trecut mai funcţionau 7 astfel de magazine. "Vreau să remarcăm că, urmare a unei colaborări cu Instituţia Prefectului şi cu toate celelalte direcţii abilitate să se ocupe de acest fenomen, lucrurile s-au diminuat sensibil. Împreună cu Poliţia Naţională, Garda Financiară şi Protecţia Consumatorului vom continua verificările şi vom vedea în ce măsură putem să eradicăm fenomenul, cel puţin cel care este «la vedere», pentru că celelalte variante de vânzare, prin internet-cafe-uri sau prin alte formule, vor fi dificil de monitorizat. De asemenea, va trebui să ne gândim cum putem face astfel încât acele unităţi din preajma şcolilor să nu mai desfacă produse de tipul băuturilor alcoolice şi ţigărilor, pentru că nu este normal să ne întâlnim cu astfel de situaţii", a adăugat primarul Aurel Simionescu.