Mulţi tineri sunt efectivi "răpiţi" de viaţa dusă în studenţie. Au dovedit că-şi pot găsi un job pe placul lor, că îşi pot extinde cu uşurinţă orizonturile cunoscând oameni experimentaţi, împărtăşind experienţe. Şi când tânărul vede că e pe drumul cel bun... nici prin cap nu-i mai trece să se întoarcă.
Unii fug spre civilizaţie. Au visat dintotdeauna să trăiască într-un oraş mare, în care să nu fie înjuraţi la colţ de stradă, să nu fie muşcaţi de câini în faţa scării, să nu cumpere aceleaşi produse în fiecare zi, să nu stea la coadă ca să-şi plătească facturile, să nu caute o carte o zi întreagă şi să n-o găsească în nicio librărie înghesuită, să nu trebuiască să asculte ritmuri fără sens în autobuz... eh... o întreagă listă. De fapt, tinerii sunt speriaţi de incertitudinea viitorului, de starea asta generală de comoditate, de putrefacţie totală. Situaţia altor oraşe din România seamănă, doar că la noi se vede mai bine... nu încearcă nimeni nici măcar să o mascheze. Iar tinerii nu mai pot fi păcăliţi cu texte standard de genul "s-a construit... s-a înfiinţat", "special pentru tineri", "au şansa să", "anul ăsta asociaţia"... până şi cei mai tineri observă că ne ducem uşor la vale, cu toţii, ţinându-ne de mînă.
Poate dacă nu ne-am compara mereu cu alţii am rămâne muţi, conformaţi, înghiţind eugenii la nesfârşit.
Cei norocoşi apucă să se stabilească la timp, să-şi dea seama cum merg lucrurile şi să pătrundă în sistem, alţii pleacă în ţările calde sau se întorc acasă nemulţumiţi de soarta lor...
"Migraţia" tinerilor e mai mult decât un complex de provincial, e o şansă care se aprobă. Şi să nu o numim laşitate, căci cu o floare nu se face primăvară.
Problema e că elevii buni sunt apreciaţi, dar nu la noi. Ironic, după ce unii şi-au găsit norocul în alt oraş, nu se mândresc că sunt născuţi în Brăila, dar brăilenii se mândresc cu ei, atât timp cât nu au fost sprijiniţi de oraş când a fost nevoie. Mai pe scurt, nepăsarea unora, pe lângă uimire şi indignare, ne plictiseşte.