Echipa de handbal feminin HC Dunărea este în centrul unui nou scandal. O jucătoare cu nume din handbalul românesc, Ionela Goran, a depus un memoriu la FRF prin care îşi cere drepturile specificate în contractul semnat cu gruparea brăileană.
Ce s-a întâmplat, de fapt... După ce a trecut pe la granzii României, Oltchim Rm. Vâlcea, Rulmentul Braşov sau Rapid Bucureşti, Goran s-a transferat vara trecută la HC Dunărea.
Din nefericire, fosta componentă a lotului naţional s-a accidentat chiar în prima etapă a campionatului, a suferit o ruptură de ligamente şi, din acel moment, au început problemele. Pentru că nu a mai jucat i s-a tăiat, în mod abuziv, în opinia sa, 80% din salariu.
Conform unei declaraţii date într-un ziar central, handbalista susţine că oficialii clubului au încercat să o păcălească.
"Cei din conducere au întocmit un Regulament de Ordine Interioară pe care m-au pus să-l semnez după ce m-am accidentat. Bineînţeles că am refuzat şi am depus memoriu la federaţie", a explicat Ionela Goran.
Conform unei declaraţii date în presa centrală, Goran spune că la patru luni de la operaţie şefii clubului de la Dunăre au obligat-o să joace.
"Nu puteam să joc, după o operaţie de ligamente se stă o jumătate de an, nu eram refăcută. Nu am niciun fel de emoţie. Sunt convinsă că mi se va da dreptate. M-am accidentat pe teren, nu pe stradă. Dacă prin absurd nu mi se va da câştig de cauză, atunci voi acţiona clubul în instanţă", a precizat Ionela Goran în presa centrală.
Comisia de Memorii a FRH i-a dat câştig de cauză, dar clubul a făcut apel şi cazul a ajuns pe masa Comisiei de Apel.
Şi această comisie i-a dat dreptate jucătoarei.
"Se respinge apelul clubului HC Dunărea Brăila privind sportiva Goran Ionela şi se menţine hotărârea Comisiei de Memorii a FRH din 24. 02. 2012", este rezoluţia comisiei afişată pe site-ul FRH.
În cele din urmă, cazul a ajuns pe masa Consiliului de Administraţie al FRH, dar şi decizia luată luni, 26 martie, a fost tot în favoarea handbalistei.
"Se respinge Recursul extraordinar al clubului HC Dunărea Brăila, privind litigiul cu sportiva Goran Ionela şi menţine Hotărârea Comisiei de Apel a FRHandbal, numărul 144/27.02.2012. Clubul este obligat ca până pe data de 11.04.2012 să achite sportivei toate restanţele financiare, conform contractului încheiat. Neachitarea acestora la termenul stabilit atrage după sine încetarea valabilităţii contractului cu data notificarii", este ultima decizie a FRH.
Primul scandal a fost în 2010
Un prim episod de acest gen a avut loc în octombrie 2010, când 11 handbaliste şi antrenoarea Alexandrina Soare au depus memorii pentru a deveni libere de contract.
Soare şi jucătoarele au recurs atunci la această ultimă soluţie pentru că de trei luni nu îşi mai primiseră salariile.
Comisiile FRH au dat dreptate petenţilor, s-a acordat un termen de graţie pentru rezolvarea litigiilor şi, în cele din urmă, lucrurile au revenit la normal. Jucătoarele şi antrenoarea şi-au primit drepturile băneşti şi astfel s-a evitat pierderea unor handbaliste importante şi chiar desfiinţarea echipei.