• la doar 14 ani, Maria Cristina Goliță a cunoscut succesul muzical sub pseudonimul M. Criss • câștigătoare a numeroase premii la foarte multe festivaluri, Maria a fost descoperită de ”EL Radu”, producător din Republica Moldova, care i-a propus o colaborare în urma căreia a ieșit ”Un erou”, o primă piesă cu care tânăra brăileancă a debutat în industria muzicală romănească • elevă în clasa a VIII-a la ”Perpessicius”, M. Criss îmbină cu succes muzica și școala, având în față atât Evaluarea Națională dar și cariera în muzică • ”Hey, eu sunt M. Criss și vă pupăcesc! Rămâneți aproape, povestea abia începe!”, transmite talentata brăileancă
M. Criss, o tânără artistă extrem de talentată din Brăila, a cucerit scena muzicală românească odată cu lansarea piesei ”Un erou”. Deși este la început de drum, melodia sa a captat rapid atenția și a propulsat-o pe listele de invitați ale unor emisiuni de renume din București, precum ”Neatza cu Răzvan și Dani” la Antena 1, ”Monden Alert” la Metropola TV, ”Fresh Acces” la A7 TV, dar și pe undele Radio Deea și Radio Național FM. Entuziasmul cu care a fost primită piesa ”Un erou” demonstrează că M. Criss are acel ”ceva” special care îi permite să rezoneze cu publicul și să capteze atenția.
Maria Cristina Goliță are 14 ani și este elevă în clasa a VIII-a în cadrul Colegiului Național D. P. Perpessicius. Face canto de aproape opt ani sub directa îndrumare a profesoarei de canto (vocal coach) Maria Magdalena Duțu și a participat la nenumărate concursuri de interpretare muzicală, câștigând premii valoroase, precum și aprecierile juraților dar și ale publicului. A câștigat Marele Trofeu a trei astfel de festivaluri, acestea fiind organizate și susținute de către nume marcante ale muzicii ușoare românești, respectiv – Ozana Barabancea și Mihai Trăistariu.
Întrebată despre cum a început toată această aventură în lumea muzicii, M. Criss, ne-a mărturisit că ”din spusele părinților mei, mai întâi am dansat, chiar înainte de a merge singură, dansam pe ritm, pur și simplu pe muzica ce o auzeam prin casă. Mă țineam cu mânuțele de marginea canapelei și mă mișcam din genunchi pe ritmul muzicii, fie că era muzică populară, fie că era muzică ușoară românească sau internațională. Cântam prin casă aproape orice auzeam la televizor, ba chiar și muzica de la desene și din reclame. Mi-au povestit părinții mei, iar eu mi-aduc aminte ca printr-un vis, că pe la vârsta de 3 ani, eram pe plajă la mare, iar în boxele unei terase se auzea piesa lui Conect-R „Eu vara nu dorm”, iar eu am început să dansez strigând veselă cu voce tare și cu mâinile în sus: „Ha ha huuu! Ha ha huuu!”. Știam piesa de la radio, din mașina tatălui meu. Eram micuță, dar simțeam ritmul muzicii și o reproduceam cu vorbele și cu simțurile mele de atunci. Apoi, pe la sfârșit de clasă pregătitoare, i-am spus tatălui meu că eu vreau să cânt la un microfon adevărat dar și pe scenă. Și astfel am cunoscut-o pe d-na Magda Duțu. De la dumneaei am învățat tot ceea ce știu ca tehnică vocală și nu numai și profit de această ocazie pentru a-i mulțumi. Și mai am încă foarte multe, multe de învățat.”
Tânăra artistă debutează cu un single în stil pop-rock, care poartă un titlu simbolic “Un erou”, cu un sound plin de emoție și culminație, compus și produs de către interpretul și producătorul din Republica Moldova, EL Radu, cel care de ani de zile lansează nume noi la nivel muzical, în cadrul familiei #ELRaduProject. Producătorul a ținut să precizeze că ”M. Criss este o fată foarte talentată, are un potențial enorm și sunt fericit că am dat start proiectului ei muzical, cu piesa ei de debut, «Un erou», pe care o cântă impecabil, simțindu-se ca peștele în apă atunci când interpretează astfel de genuri muzicale. Am mari speranțe în ea, deci, țineți minte numele ăsta – M. Criss”. Piesa are și un videoclip cu un story deosebit, care a fost filmat în municipiul Constanța, regizat și produs de către Dan Mihai Lupescu.
- Cum l-ai cunoscut pe El Radu, producătorul tău? Cum a fost colaborarea cu acesta, înregistrările, filmarea videoclipului și lansarea piesei „Un Erou”?
- Internetul face minuni în zilele noastre. Radu m-a văzut pe rețelele de socializare, mai exact, a văzut postările cu prestațiile mele din concursuri, astfel că ne-a contactat, pe mine și părinții mei. Apoi ne-a expus ideile lui și ne-a plăcut modul lui de a gândi, de a colabora cu o mică artistă. La scurt timp am primit un demo la piesa „Un erou”. Pentru mine a fost un impact… UAU! Mi-a plăcut piesa de la prima audiție. La scurt timp am mers la Chișinău, într-un studio profesional, unde am înregistrat vocea, iar în luna august a acestui an am filmat videoclipul în Constanța, cu o echipă super tare din toate punctele de vedere și le mulțumesc tuturor din suflet pentru toată munca depusă acolo, pe acele străduțe de la malul mării. De altfel, în cursul acestui an (2024 n.r.), dar și în 2023, am înregistrat și filmat două piese cover în București la studioul ”Lunatech Sound”, în urma câștigării unor premii la „Sunetul Lunii” festival organizat de către producătorul Bogdan Negroiu, liderul cunoscutei trupe reggae El Negro, experiența de acolo fiind una memorabilă.
Alături de Paula Seling pe scena Filarmonicii ”George Cavadia”
Talentul său a fost remarcat și răsplătit la numeroase concursuri de interpretare muzicală, dedicate copiilor și tinerilor adolescenți, cu jurii din care au făcut parte mari artiști ai României ca: Horia Moculescu, Aurelian Temișan, Monica Davidescu, Felicia Filip, Monica Anghel, Anca Țurcașiu, Nico, Luminița Anghel, Ozana Barabancea, Paula Seling, Nicolae Caragea, Cezar Ouatu, Mihai Alexandru, Adrian Romcescu, Dora Gaitanovici, Smiley, precum și profesori de canto și artiști cu o vastă experiență în domeniul muzical. A câștigat premii importante și a obținut chiar marele trofeu la trei festivaluri prestigioase, un rezultat deosebit pentru vârsta ei. Experiențele sale pe scenă includ și două apariții la Filarmonica “George Cavadia” din Brăila, unde a avut privilegiul de a cânta alături de Paula Seling în cadrul concertelor de Crăciun. Aceste momente speciale nu doar că i-au îmbogățit experiența artistică, dar i-au confirmat că drumul pe care și l-a ales este cel potrivit și că are un potențial deosebit pentru o carieră strălucitoare în muzică.
Vizibil emoționată, de parcă acum s-a întâmplat, M. Criss, ne povestește cum ”anul trecut, la un festival de acest gen, în timp ce interpretam piesa de la secțiunea Pop Românesc, cam pe la jumătatea piesei s-a oprit negativul. Dar eu nu m-am oprit. Am privit puțin mirată către domnul cu laptopul, responsabilul cu negativele ce era în dreapta mea, pe după cortina scenei și am continuat să cânt, acapella, adică fără negativ, doar eu și microfonul, eu și sala plină de oameni, părinți, bunici, profesori și copii ce cântaseră deja ori urmau să intre în concurs. Am zâmbit și am cântat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Negativul îl aveam în cap, pur și simplu. Aș fi cântat acel cântec chiar de m-ar fi trezit cineva din somn în miez de noapte. Așa de mult îmi plăcea acea piesă și încă îmi place. Publicul a început să țină ritmul cu mine prin aplauze. Tata mă filma dintr-o parte laterală a sălii, dar eu nu mă uitam la el. Mă fascina reacția publicului. La final, toți cei prezenți m-au aplaudat în picioare, chiar și jurații aflați la o masă în fața scenei. Am câștigat acel festival.”
- Ce alte momente te-au marcat, momente pe care, probabil, le vei ține minte mereu?
- Da, am fost încântată de reacția lui Mihai Trăistariu, atunci când mi s-a oprit negativul, el fiind organizatorul și prezentatorul acelui festival și care, la finalul concursului, mi-a spus că trebuie să trec la nivelul următor, adică să am prima mea piesă. E ceva, zic eu, să auzi aceste vorbe de la una dintre cele mai bune voci ale României. Apoi, anul acesta, la Hârșova, am câștigat Festivalul Lumini Sonore organizat și prezidat de către d-na Ozana Barabancea, care, de asemenea, mi-a adresat cele mai frumoase cuvinte de încurajare și îndrumare. Dar nu pot să nu amintesc că am avut fericita ocazie de a performa de două ori pe scena Filarmonicii “Lyra - George Cavadia” din Brăila, alături de inegalabila Paula Seling, cu ocazia Concertelor de Crăciun, din anii 2022 și 2023. Au fost momente magice, și nu pentru că pur și simplu Crăciunul este magic, dar să fiu pe scenă cu Paula Seling a fost cu adevărat un vis de Crăciun, un vis îndeplinit, un vis real în fața a peste 400 de spectatori, cu superba orchestră simfonică a Brăilei și mai cu seamă alături de o voce fenomen a României. O iubesc pe Paula Seling și tot ceea ce ea reprezintă în muzica românească. Și pot spune că, în egală măsură, am fost la fel de încântată când în urmă cu aproximativ o lună am cântat live, alături de supertalentata Alexandra Căpitănescu, câștigătoarea „Vocea României” 2023 și band-ul ei, în deschiderea turneului tribut Laura Stoica, la Versus Pub Galați, unde am interpretat împreună piesa „Mai frumoasă”, preferata mea din repertoriul regretatei artiste. Pot spune că a fost o experiență de neuitat!
- Cum a fost la „Neatza”? Cum ți s-a părut experiența?
- Nu am cuvinte… Totul este la un alt nivel. Da, parcă e o poveste, o poveste de câteva minute în care te afli alături de acei oameni de televiziune atât de celebri, dar să știți că din momentul în care intri în platou, energia lor te face să uiți de orice emoție. Parcă ești de acolo, din lumea aia a televiziunii. Sunt super simpatici toți cei din platou și nu numai, ba chiar de la intrarea în sediul Antenei 1, domnul de la poartă, doamnele de la machiaj, toți, toți sunt amabili și zâmbitori. A fost super! Dar să știți că m-am simțit la fel de bine și la Metropola TV, A7 TV, Radio Național FM România și Radio DEEA, locuri în care am fost permanent însoțită de către producătorul meu El Radu, căruia îi mulțumesc pentru toată această implicare în promovarea piesei.
”Este o elevă bună și tratează cu maximă seriozitate obligațiile școlare”
În ciuda carierei artistice în creștere, M. Criss reușește să îmbine cu succes pregătirea intensă pentru examenul de Evaluare Națională cu pasiunea sa pentru muzică. Are 14 ani și este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național “D. P. Perpessicius” din Brăila și, deși această perioadă este una solicitantă academic, își dedică în continuare timpul studiului muzicii, pe care o practică de aproape opt ani. Profesor Dana Piron, directorul Colegiului Național “D. P. Perpessicius”, ne spune despre Cristina Maria Goliță (M. Criss), că ”este eleva liceului nostru din anul 2022, acum fiind în clasa a VIII-a. De când a venit în cadrul liceului nostru, la scurt timp, am aflat despre preocupările extrașcolare ale Mariei, respectiv despre participarea la numeroase concursuri și festivaluri de canto dedicate copiilor și tinerilor. De altfel, pasiunea și talentul Mariei au fost descoperite încă de la primele ore de curs de către dl. profesor de muzică Leu Georgel, care a și cooptat-o în corul școlii. Recent, cu ocazia sărbătorii religioase de Sf. Dumitru, patronul spiritual al Colegiului Pedagogic D.P. Perpessicius, a fost organizată o festivitate spectacol, ce s-a desfășurat la Casa Tineretului, unde elevii noștri au performat pe scenă cu diverse momente artistice printre aceștia fiind și Maria, care ne-a încântat cu vocea ei deosebită. Și, chiar dacă Maria are această pasiune pentru muzică, ea este o elevă bună și tratează cu maximă seriozitate obligațiile școlare, mai ales în acest an atât de important pentru toți elevii de clasa a VIII-a. În acea dimineață, când a fost prezentă în studioul Antena 1, la emisiunea «Neatza cu Răzvan și Daniۚ», împreună cu mai multe cadre didactice am urmărit cu interes și cu mândrie apariția Mariei în celebra emisiune. Îi dorim Mariei succes în cariera muzicală și, în egală măsură mult succes în acest an școlar dificil ce se va finaliza cu examenul de evaluare națională”. Această combinație de pasiune și disciplină o diferențiază și îi aduce aprecierea atât a colegilor de generație, cât și a celor din lumea muzicală.
- Și totuși, o primă piesă la doar 14 ani? Care este mesajul piesei tale?
- Sunt foarte mulți artiști care și-au început devreme carierele artistice. Florin Ristei? Vă aduceți aminte de „colega Dana”? Cred că avea vreo 12 ani. Andra? Avea 14 ani la primul ei videoclip, „În noapte mă trezesc”, Nicole Cherry cu piesa „Memories”, la doar 13 ani… și mai sunt mulți alții. Așa cum v-am spus, atunci când am ascultat demo-ul piesei „Un Erou” am simțit imediat că mi se potrivește. Mesajul este unul motivațional și anume că, atât timp cât tu lupți pentru visul tău, pentru dorința ta, și mai cu seamă dacă și reușești să îți îndeplinești acel vis, atunci tu ești chiar propriul tău erou, ba chiar, prin exemplul tău, poți fi eroul altora ce vor încerca și ei să reușească.
- Ne poți spune cine este eroul tău?
- Eu am doi eroi… și aceia sunt părinții mei! Fără ei și încrederea lor în mine nu mi-aș fi putut urma visul! Îi iubesc și vreau să îmi fie alături în tot ce voi realiza!
- Ce urmează? Tu, ca artistă aflată la început de drum, ce îți dorești în continuare?
- Această primă experiență, piesă proprie, videoclip, prezența în emisiuni de top, toate acestea au fost o poveste de neuitat și sper să urmeze și altele. Acum însă, fiind elevă în clasa a VIII-a, mă voi concentra pe acest prim test al adolescenței, Examenul de Capacitate, dar în același timp, dacă va fi cazul, voi încerca să fiu prezentă și pe scenă, atât cât timpul îmi va permite.
„Mulțumesc din suflet pentru că mi-ați oferit această șansă de a-mi spune povestea! A fost o experiență super faină și sper ca piesa mea, «Un Erou», să ajungă la cât mai mulți oameni. Abia aștept să vă întâlnesc la concerte și să împărtășim bucuria muzicii împreună. Hey, eu sunt M. Criss și vă pupăcesc! Rămâneți aproape, povestea abia începe!”, a ținut să ne transmită într-o notă personală și autentică, specific vârstei, M.Criss.
Cu o voce distinctă, un talent pur și o determinare rar întâlnită, M. Criss pare pregătită să devină un nume important în muzica românească. Este impresionant cum, la o vârstă atât de tânără, reușește să îmbine studiile, pregătirea pentru examenul național și cariera muzicală, arătând o maturitate artistică și personală care o va duce departe. SUCCES, M. Criss!