Mergi la conţinutul principal

Intrebari cheie la interviul pentru angajare

Interviul este "proba de foc" la angajare. Piata muncii este in schimbare, iar concurenta pentru posturile bune este mare. Apar situatii cind o persoana care a aplicat pentru un post pe internet trebuie sa concureze cu sute de persoane. Pe linga faptul ca CV-ul trebuie sa fie foarte clar pentru a fi selectat, interviul este cea de a doua etapa pentru obtinerea postului.
Specialistii au selectat nu mai putin de 100 de intrebari frecvente pentru interviu. Cel putin 60% din timpul in care o persoana realizeaza interviul este acordat intrebarilor referitoare la experienta acumulata pe piata muncii. Practic managerul isi pune intrebari de genul: “Are acest candidat experienta si abilitatile necesare pentru slujba oferita?”, “Cit de repede va fi in stare sa se acomodeze si sa contribuie la bunastarea firmei?” Potrivit precizarilor Simonei Ely Chioibas, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, "o persoana care doreste sa se angajeze trebuie sa-si cunoasca foarte bine punctele forte si punctele slabe, in legatura cu angajarea. De asemenea, trebuie sa detina informatii referitoare la activitatea desfasurata de angajator si, in mod special, legate de locul de munca vizat. Este absolut necesar sa aiba intocmit un CV care sa scoata in evidenta punctele forte (puterea de munca, realizarile, cunostintele tehnice), studiile absolvite, perfectionarile. Prin Hotarirea de Guvern nr.1021/2004 este reglementat modelul comun european de curriculum vitae. Persoana care solicita un loc de munca trebuie sa fie pregatita din timp pentru a raspunde la unele intrebari frecvente puse de angajatori. La solicitarea “Spune-mi ceva despre tine.”, prin raspunsul dat se vor expune calitatile, abilitatile si punctele forte. Daca persoana va fi intrebata “De ce vrei sa pleci de la jobul actual?” sau “De ce ai plecat de la jobul anterior ?”, raspunsul dat va fi unul pozitiv si nu va cuprinde critici la adresa fostului sef si nici la adresa fostilor colegi. Daca persoana in cauza este intrebata “Care sint punctele tale tari?”, vor fi subliniate calitatile care il vor pune in valoare la noul job".

Strategii de negociere a salariului

Cind esti unul dintre o suta de candidati nu ai nici o putere de negociere a salariului, dar vei constata cu surprindere cum multi dintre candidatii aflati in stadiul CV-ului cer cu nonsalanta suma de bani pe care o asteapta de la slujba pentru care opteaza. Adesea sint respinsi pentru ca solicita prea mult. La intrebarea “Spuneti-mi la ce salariu va asteptati?”, raspunsul ar putea fi: “Avind in vedere ca sinteti o firma in plina expansiune care are grija de angajatii sai, sint convins ca imi veti oferi un salariu multumitor”. Negocierea se termina in momentul in care candidatul accepta un anumit salariu ca punct de plecare.
Intrebarea referitoare la cum isi va indeplini candidatul obligatiile la viitorul loc de munca se refera la conceptia despre munca, la gradul de implicare. La intrebarea referitoare la punctele slabe, cei intervievati nu trebuie sa raspunda ca nu au slabiciuni pentru ca nu exista oameni perfecti. Variante de raspunsuri la aceasta intrebare pot fi: “La job-ul anterior am presat toti angajatii sa actioneze in acelasi mod. Din acest lucru mi-am dat seama ca nu toti oamenii dau randament maxim atunci cind sint strinsi in friu si, ulterior, mi-am imbunatatit modul de lucru cu oamenii si felul in care comunic sau stabilesc reguli”, “Sint un pasionat al informatiei, un perfectionist. Am invatat insa, de la inceputul carierei mele de manager, ca este mult mai important sa iei deciziile corespunzatoare pentru fluidizarea activitatii si am reusit sa controlez nevoia mea de perfectiune”, “Sint mult prea angajat in munca pe care o desfasor”.
Potentialilor salariati li se poate cere sa explice cum iau o decizie importanta. "Ei trebuie sa demonstreze angajatorului ca desi au personalitate, asculta si parerile celorlalti si stiu sa le ia in considerare. Pentru intrebarea referitoare la cea mai mare realizare in cariera vor fi enumerate rezultatele bune obtinute care au legatura cu postul urmarit. Pentru intocmirea unui CV, pentru modul in care trebuie sa se prezinte la un interviu, somerii pot apela la serviciile oferite de institutia noastra prin “Compartimentul de informare si consiliere profesionala”. Persoana care a fost respinsa la interviu este bine sa isi revada CV-ul, sa enumere pe o fisa proprie punctele slabe care au condus la rezultatul obtinut si sa se pregateasca pentru un nou interviu, transformind punctele slabe de la interviul anterior in puncte forte, valorificind astfel experienta dobindita prin parcurgerea acestor etape", a completat directorul executiv al AJOFM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro